MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

9. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Dva srca kucaju kao jedno, kao što pjesma kaže. U stvari, srce Vaše bebe kuca sasvim dobro samo od sebe. Pročitajte više o 9. tjednu trudnoće.

3 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 9. TJEDNU TRUDNOĆE

Papile na jeziku Vaše bebe nedavno su se počele formirati. Način na koji se njeno tijelo sada razvija omogućuje da se mjeri na dva načina tokom ultrazvuka: od vrha glave do trtice i od vrha glave do peta. U 9. tjednu trudnoće ubrzano raste; njena dužina će biti dvostruko veća nego sada do 12. tjedna. Ima kapke koji pokrivaju oči, a u prsnoj kosti dijafragma joj sada odvaja srce i pluća od probavnog trakta. Njeno srce kuca vlastitim tempom - između 120 i 160 bpm (otkucaja u minuti), kuca mnogo brže od Vašeg.

Ilustracija bebe u trbuhu u 9. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO U 9. TJEDNU TRUDNOĆE

Gledajući izvana, neki bi ljudi mogli primijetiti da u Vašem trbuhu raste beba, dok će drugi biti potpuno iznenađeni kada odlučite podijeliti svoje vijesti. Začudo, razvilo se mnogo organa, a mnogi su još uvek u izgradnji. Zbog toga ćete možda otkriti da ste umorniji nego što biste mislili i to je potpuno normalno - u Vašem tijelu raste malo ljudsko biće!

PREHRANA

Što sa šećerom?  Je li u redu uključiti ga u moju prehranu?

Iako se može činiti bezopasnim načinom hidratacije, limenka od 330 ml Vašeg omiljenog bezalkoholnog pića može sadržavati čak sedam žličica šećera. Sokovi se mogu činiti zdravim alternativama, ali mogu biti i kalorijski opterećeni. Ako Vam je potrebno malo gaziranog u životu, pijte gaziranu vodu aromatiziranu svježe isceđenim limunom ili limetom. Čak i žitarice koje se prodaju kao zdrave mogu sadržavati visoke količine šećera po obroku. Umjesto toga, odaberite cijele žitarice i zobenu kašu, koje sadrže vitamine B i vlakna koja će Vam pomoći u probavi. Također potražite žitarice obogaćene folnom kiselinom, željezom i cinkom. Folna kiselina je B vitamin za koji se zna da smanjuje rizik od određenih urođenih mana. Željezo i cink su također važni minerali. Željezo pomaže u prenošenju kisika kroz tijelo, a cink podržava Vaš imunološki sustav. Kao prirodan izvor slatkoće možete dodati svježeg voća, kao što su bobičasto voće ili banane, a za malo hrskavosti pržene orašaste plodove i sjemenke.

SAVJETI

"Popila sam pivo kad nisam znala da sam trudna. Jesam li dovela bebu u opasnost?" 

To je uobičajeno pitanje. Pijenje bi ionako uvek trebalo biti umjereno. Ako ste pili pivo ili vino na nekoj zabavi prije nego što ste uočili da ste trudni, vjerojatno niste utjecali na bebu. Međutim, preporučljivo je da ne pijete alkohol do kraja trudnoće. Povećavate rizik od fetalnog alkoholnog sindroma, pobačaja, prevremenog poroda, kao i male porođajne težine.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.