MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

32. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Za vrijeme 32. tjedna trudnoće, Vaša beba se još uvijek razvija dok ulazite u posljednji krug, ali od sada se uglavnom usavršava i polira. On ili ona se spremaju da Vas upoznaju!  
 

2 čitanje Kol. 23, 2023

RAZVOJ BEBE U 32. TJEDNU TRUDNOĆE

Kosti su joj skoro 100 % dovršene, a nokti su joj na mjestu na malim prstima. Ubrzo će njezina koža izgubiti crvenilo i postati one lijepe ružičaste boje novorođenčadi. Nadbubrežne žlijezde su joj u 32. tjednu trudnoće velike. Izlučuju steroidne hormone, uključujući kortizol (prirodni kortizon). Kortizol igra važnu ulogu - ne samo da pomaže potaknuti trudove kada dođe vrijeme, već i pomaže organima, kao što su pluća, da sazriju. Nakon rođenja, nadbubrežne će se žlijezde dramatično smanjiti i biti u proporciji s veličinom Vaše bebe.

Ilustracija bebe u 32. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO

Jeste li otkrili da Vaš probavni sustav radi sporije u posljednje vrijeme? Još jednom na tome možete zahvaliti svojim hormonima. Pomozite crijevima da bolje funkcioniraju i poboljšajte svoj opći osjećaj dobrobiti jedući suho voće, orašaste plodove, cjelovite žitarice i drugu hranu bogatu vlaknima. Kraj je na vidiku! Od sada biste mogli ići na pregled svaka dva tjedna. To pomaže osigurati da s Vašim mališanom sve bude točno onako kako bi trebalo biti. 

PREHRANA

Osjetljiva koža Vaše bebe bit će stavljena na test i tijekom i nakon rođenja jer više neće biti zaštićena amnionskom tekućinom. Ako dojite bebu, dobit će sve hranjive tvari koje njezina koža treba od Vas. Osim ako trenutno nemate alergiju na hranu, nema potrebe izbjegavati hranu za koju mislite da bi mogla Vašoj bebi prouzročiti neku alergijsku reakciju, poput ekcema koji je česta kožna bolest.

SAVJETI ZA 32. TJEDAN TRUDNOĆE

Razmišljate o tome što ponijeti u bolnicu? Ne zaboravite uključiti pisane bilješke o dojenju. Zapisivanje Vaših planova dojenja pomoći će bolničkom osoblju da razumije Vaše želje i ponudi Vam potrebnu podršku.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.