MyFeed Personalized Content
Njega djeteta

Njega novorođenčeta - prvih 6 mjeseci života

Prvih 6 mjeseci života djeteta najteži su jer se tijekom ovoga razdoblja beba prilagođava dnevnom stilu života, stvara navike i pronalazi svoj ritam. To je također razdoblje prilagodbe između roditelja i djeteta kada uče funkcionirati u tandemu. Pročitajte više o njezi novorođenčeta u prvih 6 mjeseci.

Zdravlje bebe - 0-6 mjeseci

Prvih 6 mjeseci života djeteta najteži su jer se tijekom ovoga razdoblja beba prilagođava dnevnom stilu života, stvara navike i pronalazi svoj ritam. To je također razdoblje prilagodbe između roditelja i djeteta kada uče funkcionirati u tandemu. Saznajte više o njezi novorođenčeta u ovom razdoblju.

Na kraju, ali ne i manje važno, u prvih 6 mjeseci važna se cjepiva primjenjuju za zdravlje i normalan razvoj bebe. Iz tih se razloga preporučuju mjesečni posjeti pedijatru, a najvažniji su termini, koji se ne smiju preskakati, sljedeći:

baby care

Prvi posjet – u prva dva tjedna života

Prvi se posjet pedijatru obično odvija kod kuće. Njegove su svrhe izmjeriti:

 • težinu bebe (provjeriti je li vratila težinu iz rodilišta jer u prvih par dana nakon rođenja gubi se težina zbog psiholoških uzroka. Taj gubitak može doseći 10 – 15 % težine novorođenčeta, a težina se vraća u prvome tjednu života)
 • povećanje duljine
 • povećanje opsega glave

Dodatno se provjeravaju želudac, uši, usna šupljina, oči i zglobovi. Pitajte pedijatra propisuje li vitamin D za sprečavanje rahitisa i uspostavite bebin raspored obroka i spavanja za sljedeće razdoblje. Važno: sada se odvija prva rasprava o obaveznim i izbornim cjepivima.

baby care

Drugi posjet – nakon jednoga mjeseca

Liječnik saznaje razvija li se dijete normalno i kako se prilagođava životu kod kuće. Prvi se ultrazvuci preporučuju za otkrivanje mogućih ortopedskih problema. Procjenjuje se prisutnost kolika u beba te se analiziraju i dermatološke promjene.

baby care

Treći posjet – nakon dva mjeseca

Vrijeme je za prvo obavezno cijepljenje. Provjerava se razvoj djeteta: dobitak težine, povećanje duljine, rast opsega glave, abodominalne promjene i promjene uha, grla i nosa.

baby care

Četvrti posjet – nakon četiri mjeseca

Prati se nicanje zuba, reakcije na zvuk i motorne sposobnosti. Primjenjuje se drugo obavezno cjepivo i, po potrebi, prva izborna cjepiva. Prate se moguće negativne reakcije na cjepiva.

baby care

Peti posjet – nakon šest mjeseci

Vrijeme je za obavezno cjepivo u dobi od 6 mjeseci i, po potrebi, dovršava se raspored izbornih cjepiva. Općenito se provjerava zdravstveno stanje (uključujući oftalmološki pregled i ortopedsku kontrolu) i procjenjuje se je li beba spremna za diverzifikaciju prehrane.

article
Njega i zdravlje bebe članci
DRUGE TEME KOJE BI VAS MOGLE ZANIMATI
Dojenje bebe
Majka doji bebu
Zdrava prehrana za djecu
Prehrana-i-diverzifikacija
Igre i aktivnosti
Igre-i-aktivnosti
Roditelji i djeca - savjeti za odnos s djetetom za nove roditelje
Otac-majka-i-dijete
Zdravlje za vrijeme trudnoće
Zdravlje-za-vrijeme-trudnoće

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.