MyFeed Personalized Content
6 - 12 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Razvoj žvakanja kod djece

 Otkad je došao na svijet, vaše se dijete hranilo samo mlijekom. Kada unosite čvrstu hranu, ne samo da djetetu pomažete da otkrije nove okuse, već i mnoštvo različitih tekstura. Za njega je ovo prava pustolovina!

5 čitanje Svibanj 8, 2024

Svaki oblik napretka povezan je s procesom razvoja djeteta! Nakon samo nekoliko mjeseci, njihova su se usta sposobna nositi s drugom vrstom hrane, osim mlijeka. Sada su napokon spremna otkriti ne samo niz novih tekstura, već i širok spektar izvanrednih novih okusa. Doživljaj je, u najmanju ruku, neodoljiv i učinit će revoluciju u njihovom životu!

 

Žvakanje: bitna faza u razvoju vašeg djeteta

Dok je sisanje refleks, žvakanje je rezultat procesa učenja koji započinje negdje oko dobi od četiri mjeseca i traje do otprilike jedne godine. Zbog toga je novorođenče apsolutno nesposobno progutati bilo što drugo osim mlijeka u prva tri mjeseca života.

Njihov će jezik instinktivno izvbaciti vani bilo koju drugu čvrstu hranu. Prema 4/5 mjesecu vašem će se mališanu otvoriti cijeli novi svemir pred vašim očima i svaka faza razvojnog procesa postupno vodi u novu, relevantnu fazu; za usporedbu, to je kao da se govori o lutkama Matrioška u Rusiji! Prvo, mališani otkriju da mogu sisati, "stisnuti među desnima" i držati hranu u ustima. Naravno, nedugo nakon toga zavole sve te senzacije!

Dva mjeseca kasnije njihov razvoj na psihomotornoj razini i pojava sjekutića omogućuju im prakticiranje žvakanja. Zahvaljujući ovoj novoj vještini, mišići obraza, usana i ždrijela postaju jači. Otkrivaju, na svoje iznenađenje, da mogu drobiti hranu u ustima.

Pojava novih ukusa na osobnoj razini označava početak izgradnje vlastite slike o sebi. Uskoro će moći uživati u svojoj hrani u malim komadima. Kako dijete poboljšava svoju tehniku žvakanja, čeljusti se samostalno protežu i oblikuju. Ako postupno unosite čvrstu hranu, dijete će mnogo manje patiti od infekcija slušnog sustava, a kasnije će rjeđe odlaziti u ordinaciju ortodonta. Štoviše, tijekom razdoblja učenja žvakanja, vaše će dijete s vremenom naučiti kako držati svoju žličicu i kako se nositi sa šalicom. Vaša je dužnost voditi ga kroz sve ove faze postizanja neovisnosti kada je u pitanju hrana.

 

Kako pomoći svojoj bebi između 5 i 12 mjeseci: simulacijom, bez prisiljavanja na stvari

Došao je veliki trenutak: vaše je dijete napokon spremno istražiti nove horizonte u smislu okusa. Prilično isprovociranšam između znatiželje i straha od nepoznatog, vaš će mali isprva nesumnjivo pokazati neku stidljivost. Vaša je dužnost poštivati svaku od tih faza u procesu sazrijevanja i nikad ga ne prisiljavati da proba nešto za što još nije spreman.

Kako da svojoj bebi između 5-12 mjeseci pomognete: simulacijom, bez forsiranja da se stvari moraju dogoditi:

 • U dobi od 5-6 mjeseci: dajte im teksture u obliku čistog pire krumpira, finih tekstura koje se ne razlikuju radikalno od teksture mlijeka, kako bi se u početku proces prijelaza obavljao što je moguće nježnije.
 •  Otprilike u dobi od 7-8 mjeseci: zamjenite ""finu"" verziju verzijom pasirana, koja ostavlja više teksture, u obliku voćnih pirea i pirea od povrća.
 • Od 9 mjeseci pa nadalje: prebacite ga hranu malih dimenzija, u mekim komadima, poput tjestenine tipa ""abeceda"", malih komadića krumpira dobro kuhanog, meke riže, vrlo dobro kuhanog voća i povrća itd. , Nastavite s mesom i ribom u obliku kaše jer je njihovu teksturu mnogo teže žvakati.
 • Od 12 mjeseci pa nadalje: obroci vašeg mališana mogu uključivati male komade hrane različitih veličina i konzistencija. Izgnječite hranu vilicom, pokušajte s kriškama pečene mrkve, kockama repe, malim komadićima oguljene rajčice, i tako dalje. Imajte na umu, međutim, da vaš mališan ili djevojčica još uvijek ne mogu točno jesti kao odrasla osoba. Ne forsirajte stvari kada je riječ o bjelančevinama, pod time podrazumijevajući meso i ribu (3-8 žličica dnevno), i dajte prednost onome što znači mlijeko, mliječni proizvodi i žitarice.

 

Ima li vaše dijete nešto za reći u čitavom procesu?

Čak i ako slijedite upute u priručniku, vaš će mali i dalje željeti nametnuti svoj stav. Evo nekoliko savjeta kako biste pomogli vašem budućem gurmanu da razlikuje nekoliko različitih tekstura:

 • Dajte mu dio odgovarajućeg obroka u obliku pirea, a drugi dio u pasiranom obliku ili u malim komadima, ovisno o dobi djeteta.
 • S vremena na vrijeme dopustite djetetu da dodiruje hranu rukama, tako da će razviti sva svoja osjetila. Nesumnjivo će biti nereda u kuhinji, no kroz takav način hranjenja dijete bi lakše moglo prihvatiti nove okuse.
 • U slučaju da Vaše dijete ne voli određenu teksturu: pustite ga nekoliko dana, a zatim pokušajte ponovo uvesti istu vrstu teksture zajedno s drugom hranom.
 • U slučaju da Vaše dijete odbije kušati novu hranu: nemojte je tjerati da jede. Ako se pokušaj pokaže kao mukotrpan proces, ne žurite. Ne pretvarajte obroke u emocionalni rat (izbjegavajte izraze poput "hajde papaj za mamu") ili u bitku s voljama. Možda je vašem djetetu potrebno još malo vremena da se prilagodi toj novoj stvarnosti!

 

Važno:

Ne čekajte predugo da biste se prebacili na pasiranu hranu. Ako hrani u obliku pirea dajete previše vremena, Vašem će djetetu kasnije biti vrlo teško prihvatiti druge "čvršće" teksture.

Kad se prebacite na fazu s malim komadićima hrane, pobrinite se da nisu previše tvrdi ili preveliki kako biste izbjegli potencijalne opasne situacije.

 

Zapamti

Žvakanje

U dobi od dva mjeseca njihov razvoj na psihomotornoj razini i pojava sjekutića omogućuju im da isprobaju žvakanje. Zahvaljujući ovoj novoj vještini, mišići obraza, usana i ždrijela postaju jači.

Tvrdoglava beba

U slučaju da vaša beba odbije kušati novu hranu: nemojte je tjerati da jede. Ako se pokušaj pokaže kao mukotrpan proces, ne žurite.

Važno

Ne čekajte predugo da biste se prebacili na pasiranu hranu. Ako pse previše dugo zadržite na hrani u obliku pirea, vašem će mališanu kasnije biti vrlo teško prihvatiti druge "čvršće" teksture.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.