MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Kako izgraditi uravnotežen odnos majka-dijete

Želite izaći u grad ili u kino i strah Vas je ostaviti dijete s dadiljom? Zabrinuti ste čak i onda kada ste na poslu i imate želju otići doma vidjeti je li Vaše dijete dobro?

4 čitanje Ruj. 7, 2023

Čak i pomisao da ćete dijete ostaviti samo na nekoliko sati u Vama budi nervozu. Hoće li dadilja dobro paziti na njega? Budite mirni, odvajanje je samo po sebi važan korak kako za Vas, tako i za dijete. Odvajanje mu pomaže izgraditi identitet i stekne povjerenje u vlastite sposobnosti i Vas kada mu se vratite. Za Vas odvajanje također može biti teško i izazovno, ali imajte na umu da odvajanjem gradite uravnotežen odnos majke i djeteta.

 

Prvo odvajanje

Odlučili ste prvi put nakon trudnoće i poroda provesti romantičnu večer u gradu s partnerom, a dijete ostavti kod kuće s dadiljom. Sam trenutak može izazvati osjećaj anksioznosti i to je normalna stvar, ali ne dopustite da dijete to osjeti. Ako ga zagrlite više puta nego što to uobičajeno radite, dijete će shvatiti da se događa nešto drugačije i možete izazvati nemir i sumnju u njemu.

Kada nađete dadilju uzmite si vremena kako bi se dijete zbližilo s njom. Idealno da to učinite nekoliko dana prije samog odvajanja, kako bi dijete provelo nekoliko sati s dadiljom za prilagodbu u Vašoj neposrednoj blizini. Prije odlaska pozdravite se s djetetom i napomenuti mu da se brzo vraćate. Dijete će možda iz protesta snažno i glasno vrištati no procijenite njegovo ponašanje, jer možda samo testira Vaše granice i  kada odete, ponovno će se nasmiješiti i nastaviti s igrom.

Uspostavite pravila komunikacije s dadiljom za vrijeme izlaska. Zamolite ju da Vam pošalje poruku kada je dijete zaspalo ili ju vi nazovite tokom večeri da provjerite situaciju. Ostavite broj liječnika ili Vaših roditelja za eventualne hitne situacije. Olakšajte dadilji posao i u razgovoru joj ispričajte raspored djeteta te sve u vezi najdražih igračaka, priča za laku noć, trikova kako lakše nahraniti mališana i sl.

 

Povratak na posao - 50% radost i 50% krivnja

Teško Vam je ostaviti dijete na jednu večer, a sada se već pitate kako ćete se nositi s odvajanjem od djeteta kada dođe vrijeme za povratak na posao? Čeka Vas svakodnevno ostavljanje djeteta u vrtiću, što može biti Vaš i/ili očev zadatak. U Vašem srcu se vodi žestoka borba između želje, da se vratite na posao i osjećaja krivnje što dijete ostavljate drugoj osobi na čuvanje. 

 

Gledate na stvari iz puno optimističnije perspektive

Dijete započinje avanturu snalaženja u društvu i  stvaranja prijateljstava od kojih će neka možda ostati za cijeli život. Vi se veselite povratku u društvo, kolegama, pauzama za kavu i pauzama za ručak u kojima ćete uživati izvan ureda ili radnog mjesta. Nakon perioda gdje je sva pažnja bila usmjerena samo na dijete, ponovno se oslobađa vrijeme i za Vas. Povratak na posao činit će se izazovnim i zanimljivim, a na kraju dana jedva ćete dočekati trenutak da pokupite dijete iz vrtića i provedete ostatak dana s njim.

Ako se na kraju dana dogodi da Vas dijete ne primijeti ili ne želi doma iz vrtića, znajte da je takva reakcija posve normalna. Dajte djetetu vremena da se odvoji od tete u vrtiću koja se brine za njega cijeli dan. Ukoliko dijete počne plakati to nije zato što je tužan, već osjeća potrebu da iskaže emocije prikupljene tokom cijeloga dana. Kada se ugnjezdi u Vašem naručju, sve će suze čudesno nestati.

 

Nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se dijete osjeća bolje

Samim činom odvajanja kao i ponovnim sastajanjem, treba upravljati s vrlo velikom pažnjom. Komunikacija i pružanje objašnjenja su neophodni. Svaki put kada idete od djeteta,  objasnite mu da će provesti dan sa svojom dadiljom i iznesite mu neke ideje što bi sve mogao raditi ili se igrati, ići u šetnju za vrijeme Vašeg odsustva. Podsjetite dijete da ćete se ubrzo opet vidjeti. Kada idete po njega u vrtić, možete ga pitati kako je proveo vrijeme i s kime se sve igrao, ispričajte mu nešto o tome kako je protekao Vaš dan i recite mu da ste jako sretni što ga ponovno vidite!

Postoje i drugi načini kako mu pokazati da mislite na njega i kada ste odvojeni. Omiljena igračka je odličan predmet za prijelazno razdoblje. Ostavite djetetu neki svoj osobni predmet koji će mu mirišati i podsjećati ga na Vas. Ako ste Vi smireni oko cijele situacije i povremene odvojenosti, i dijete će to osjetiti te naučiti kako se nositi u takvim trenucima bez suza, tuge i plača.

 

Zapamti

Strah kako ostaviti dijete s dadiljom

Kada napravite taj korak odvajanja i u Vama će se probuditi osjećaj nemira. Pokušajte ne pokaziva, ali ti moraš paziti da slučajno to stanje ne preneseš i malome jer će i on postati nemiran.

Što možeš napraviti kako bi prešla preko ovog stanja nemira kada nisi uz maloga?

Moraš razgovarati s dadiljom nekoliko dana prije što ćeš ju predstaviti malome kako bi se on navikao.

Mislite pozitivno

Pružite sebi i djetetu dovoljno vremena da se priviknete na novu fazu života.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.