MyFeed Personalized Content
Beba spava na majčinom ramenu

Razvoj bebe po mjesecima: 0-6 mjeseci

Saznajte važne detalje o prehrani i razvoju djeteta po mjesecima, (u prvih pola godine), trudnoći i dojenju te o Nestlé proizvodima za prehranu dojenčadi i male djece.

Vaša beba je već na svijetu!  Pred vama su trenuci puni emocija i divljenja prema Bebi, ali i pitanja vezana uz ispravnost, hranjenje, i njegu bebe. To je potpuno normalno, pa smo zajedno sa stručnjacima pripremili savjete koji vam mogu koristiti u prvim mjesecima roditeljstva. 

Pronađite naše članke koji će vam pomoći da odgovorite na neka od svojih pitanja i nedoumica. Također će vam pomoći da mjesečno naučite više o razvoju bebe po mjesecima. Ovdje je kratki pregled onoga što se događa s vašom bebom tijekom svakog mjeseca u prvoj polovini godine života. 

 

Razvoj bebe u 1. mjesecu

Prva četiri tjedna nakon poroda vrijeme su velikih promjena u vašem domu. Dobili ste novog člana obitelji i polako pronalazite put u ovu novu stvarnost. U početku ćete možda misliti da vaša beba još uvijek spava ili jede. No, istovremeno se vrlo intenzivno razvija, upoznajući potpuno novi svijet izvan majčine utrobe. Promatrajte svoju bebu i učite njene reakcije na razne podražaje, a zahvaljujući tome ćete još bolje odgovoriti na njene potrebe. 

Razvoj bebe u 2. mjesecu

Dvomjesečno dijete može vam se činiti mnogo kontaktnijim nego u neonatalnom razdoblju. Štoviše, tijekom tog vremena ono prolazi kroz svoj prvi razvojni skok – koji se naziva skok osjeta – a sa 7-9 tjedana dolazi i do skoka u obrascima i razlikama. Bebini pokreti još nisu koordinirani, ali voljno maše ručicama i nogama. Također može nakratko podići glavu, posebno kada je zainteresiran za nove zvukove. Pozornost vam može privući i činjenica da je dabar postao vrlo "pričljiv" - i dalje se oglušuje ("guguče"), ispušta razne zvukove i izgleda vrlo zainteresirano za svijet oko sebe!

Razvoj bebe u 3. mjesecu

Treći mjesec djetetova života obično je vrlo lijepo, mirno vrijeme za roditelje. Otprilike u to vrijeme možda već osjećate da ste se dobro upoznali s bebinim reakcijama na različite podražaje. Dnevni ritam se stabilizira, a i noći mogu biti mirnije – obično se bebe u ovoj dobi ne bude tako često kao prije. Ako je prethodnih mjeseci dijete patilo od kolika, u ovoj fazi nelagoda u trbuhu obično nestaje.

Razvoj bebe u 4. mjesecu

Kod bebe od 4 mjeseca možete promatrati kako pokušava ovladati sposobnošću mijenjanja položaja i kretanja. I dalje se igra rukama, a budući da je usavršio i tehniku ​​hvata, nestrpljivo poseže za predmetima na dohvat prstiju. Bebe u ovoj dobi uglavnom dosta redovito spavaju, a danju su vesele i imaju puno energije za nastavak istraživanja svijeta!

Razvoj bebe u 5. mjesecu

U dobi od 5 mjeseci dojenče obično pokazuje iznimnu fleksibilnost. Počinje biti vrlo pokretljiv i zainteresiran za vlastito tijelo. Mališani u ovoj dobi mogu biti slatki jer već prepoznaju lica svojih najmilijih, živo reagiraju na njihovu prisutnost i puno se smiju. Rado gledate kako vaše dijete svladava nove vještine, jer se tada brinete da mu osigurate zdrave i sigurne uvjete za razvoj.

Razvoj bebe u 6. mjesecu

Možemo reći da je razdoblje bebe od 6 mjeseci ispunjeno aktivnostima. U ovoj dobi beba obično puže, također nastoji zauzeti položaj tijela koji bi mu omogućio puzanje. Međutim, ti pokušaji obično još nisu uspješni. Dijete u ovoj dobi obično ne sjeda samostalno – i ne treba ga žuriti s tim. Međutim, bebu možete sjediti u poluležećem položaju na koljenima – naravno, okruženu vašim ramenima kako biste osigurali njegovu punu sigurnost.

Za više informacija o razvoju bebe po mjesecima tijekom ovog razdoblja pogledajte članke u nastavku.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.