MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Majčino mlijeko, njegove prednosti i važnost oligosaharida

Draga nova mama,

U vašem se životu pojavljuje malo stvorenje i tako počinje velika avantura svega što znači biti roditelj i jednog novog odnosa – mama i beba. Instinkt majke određuje da činite sve da zaštitite svoje dijete. Dojenjem osiguravate potrebnu količinu energije i hranjivih tvari jer majčino mlijeko je najbolja hrana koju možete pružiti za optimalan rast i razvoj djeteta. Ali to nije sve!

4 čitanje Svibanj 8, 2024

Zaštitni učinak majčinog mlijeka nije samo tijekom dojenja, već i kasnije. Odrasle osobe koje su dojene kao djeca uživaju višu razinu zaštite od kroničnih bolesti kao što su pretilost, dijabetes ili visoki krvni tlak. Nije li divno što vi kao majka možete majčinim mlijekom kao hranom za bebe utjecati na zdravlje svog djeteta, ne samo sada, nego i za budućnost?

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe i pravo blago obdareno neslućenim svojstvima i ovdje ćete saznati zašto.

Reći ćemo vam i više o jednoj od njegovih komponenti - oligosaharidima u majčinom mlijeku. Poznate su oko 100 godina, no znanstvenici su ih pomno promatrali tek posljednjih desetljeća, jer su unatoč njihovoj važnosti za razvoj imuniteta djeteta dugo bili gotovo nepoznati.

Majčino mlijeko ima sve što vam je potrebno kako biste djetetu osigurali zdrav rast za bebu, ali ima i koristi za vas. 

Prednosti za bebu od dojenja

Majčino mlijeko je prirodna idealna hrana za vašu bebu. Zašto: 

 • Majčino mlijeko je jedinstveno, mijenja se prema prehrambenim potrebama vaše bebe. U prvom do 5 dana nakon rođenja, vaše grudi proizvode gusto žuto mlijeko zvano kolostrum (prvo mlijeko). Koncentriran je antitijelima i proteinima koji štite trbuh novorođenčeta i osiguravaju prirodnu imunizaciju. 
 • Majčino mlijeko sadrži savršene proporcije u pravim količinama proteina, ugljikohidrata i masti
 • Masti u majčinom mlijeku bogate su esencijalnim masnim kiselinama (DHA – docosahexaenoic k-na, ARA – arahidonic k-na), koje pomažu u razvoju mozga i vida. 
 • Majčino mlijeko sadrži jedinstvene komponente, zahvaljujući kojima se razvija imunološki sustav novorođenčeta. Te se tvari nazivaju bioaktivnim komponentama. To uključuje mucine, hormone, specifične oligosaharide koji se nalaze samo u majčinom mlijeku itd. 

Majčino mlijeko se lako probavlja i apsorbira

 • Za razliku od proteina koji se nalaze u kravljem, kozjem i drugom mlijeku, kao iu mlijeku za dojenčad, proteini u majčinom mlijeku lako se probavljaju i apsorbiraju i ne uzrokuju alergije kod novorođenčadi. 

Majčino mlijeko pruža zaštitu

 • Majčino mlijeko pomaže u sprječavanju razvoja rane alergije na hranu, netolerancije na proteine i osjetljivosti. 
 • Majčino mlijeko sadrži antitijela i druge komponente koje pomažu u smanjenju rizika od infekcija, kao što su infekcije uha i upala pluća. 
 • Majčino mlijeko nije sterilno. Sadrži tzv. "korisne bakterije" koje osiguravaju zdravu mikrofloru u probavnom sustavu novorođenčeta. Bifidobakterije i laktobacili prevladavaju u majčinom mlijeku, koji se nazivaju i probiotici. Oni također imaju pozitivan utjecaj na probavnu funkciju i imunološku obranu. 

Prednosti dojenja za majku

Dojenje je također dobro za vaše zdravlje. Zašto:

Smanjuje buduće zdravstvene rizike

 • Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, raka dojke i raka jajnika kasnije u životu.
 • Hormoni koje tijelo oslobađa tijekom dojenja, kao što je oksitocin, smanjuju vrijeme oporavka nakon poroda.
 • Dojenje pokreće oslobađanje oksitocina, što pomaže maternici da se smanji i vrati na izvornu veličinu u kraćem vremenu.
 • Također dovodi do boljeg zgrušavanja krvi, što smanjuje količinu početnog krvarenja nakon poroda

Smanjuje napetost i djeluje smirujuće

 • Hormoni stimulirani fizičkim kontaktom s bebom i proizvodnjom majčinog mlijeka pomažu vam da se opustite i osjećate opuštenije. Ovaj pozitivni stimulator raspoloženja povezan je sa smanjenim rizikom od postporođajne depresije.

Pomaže vam da budete bliže djetetu i lakše čitate njegove signale

 • Izbjegavajte buku i gužvu. 
 • Opustite se sa svojom bebom i gledajte kako komunicira s vama. 
 • Kontakt koža-na-kožu pruža jedinstvenu blizinu. 

Jeftino, praktično i prirodno

 • Potrebno je malo ili nimalo opreme.
 • Ono se može učiniti gotovo bilo gdje i bilo kada.

Zašto su oligosaharidi majčinog mlijeka toliko važni?

Pridonose razvoju imunološkog sustava djeteta, što je izuzetno važna uloga jer nakon rođenja ovaj prirodni sustav obrane novorođenčeta nije u potpunosti funkcionalan.

U crijevima se nalazi 70-80% komponenti imunološkog sustava dojenčeta, uključujući i mikrobiotu, odnosno "korisne" bakterije. Oligosaharidi u majčinom mlijeku imaju važnu ulogu u prehrani beba, zbog svog izrazito selektivnog djelovanja služe kao hrana samo za “dobre” bakterije.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku dobiveni dojenjem utječu na sazrijevanje crijevne mikrobiote, brinući o nježnom trbuščiću djeteta. To je moguće promicanjem stvaranja korisne mikrobiote (bifidobakterije i laktobacili) u crijevima djeteta.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku štite od patogenih mikroorganizama (mikroba koji mogu uzrokovati bolesti), sprječavajući njihovo pričvršćivanje na površinu crijevne sluznice i izazivajući negativne učinke na djetetov organizam.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku također podržavaju razvoj djetetova mozga koji je iznimno intenzivan u prvim godinama života.

Jesu li oligosaharidi specifični za majčino mlijeko?

Oligosaharidi nisu specifični samo za dojenje i majčino mlijeko, oni također mogu biti sintetičkog i biljnog podrijetla, kao što su GOS i FOS, ali njihova struktura i uloga koju imaju u zdravlju razlikuju se od oligosaharida u majčinom mlijeku.

Do danas je u majčinom mlijeku identificirano oko 200 različitih oligosaharida, čiji su učinak na zdravlje bebe stručnjaci opsežno proučavali. Od 200 oligosaharida, među najzastupljenijima su 2'-FL, DFL, LNT, 6'-SL i 3'-SL.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.