0 - 6 meseci
Članak
Add this post to favorites

Priručnik dojenja - što, kako i kada

Kao što znate, majčino mlijeko je savršena hrana za bebe u prvih šest mjeseci bebe pa čak i nakon što su u bebinu prehranu uvedene druge namirnice. Znati što Vas čeka nakon poroda može Vam pomoći napraviti plan kako da uživate još više svaki put kada hranite i brinete o svome djetetu.

5 čitanje Kol. 12, 2019

Budi spremna na dojenje bebe


Prije poroda

 • Okupite bliske osobe oko sebe, kao što su Vaš partner, prijatelj, majka, sestra ili bilo tko može pomoći da saznate više o tome.
 • Razgovarajte s liječnikom o dojenju. Obavijestite svog obiteljskog liječnika ili medicinsku sestru o namjeri dojenja djeteta i saznajte koje savjete mogu podijeliti s Vama čak i prije poroda. 
 • Vodite računa o svojim grudima prije poroda. Razgovarajte sa svojim liječnikom o promjenama kroz koje će proći Vaše grudi, o starijim intervencijama na dojkama, hormonskim problemima (uključujući probleme sa štitnjačom ili dijabetesom) i bilo kojim drugim pitanjima dojenja. Ovaj razgovor može Vam pomoći da se pripremite za novo iskustvo dojenja, što može biti veći ili manji izazov.
 • Pitajte sve vezano uz dojenja u bolnici u kojoj ćete roditi.
 • Prijavite se na trudničke tečajeve koji uključuju edukaciju o dojenju. To će Vam pomoći da shvatite što možete očekivati.
 • Napravite popis svoje bolničke prtljage. Uz osnovne higijenske te osobne stvari, ona sadrži i dodatne stvari koje Vam mogu olakšati prvo iskustvo dojenja. Razgovarajte s bolničkim osobljem o dojenju.

 

Kada dođete u bolnicu

 • Razgovarajte s medicinskim timom koji će ti pomoći prilikom porođaja o odluci dojenja. Najavite u rodilištu da želite dojiti svoje dijete.
 • Zapisujte si vrijeme kada dojite dijete. Zatražite da dijete ostaje u istoj sobi s Vama. Kod prijave u bolnicu, također naglasite da ne želite da se dijete hrani bočicom, osim u slučaju kada je to učinjeno iz medicinskih razloga. Ako beba ne ostaje u istoj sobi s Vama, zamolite da Vam ga donesu kod prvih znakova gladi.
 • Zamolite da dijete bude hranjeno samo dojenjem.
 • Zatražite konzultacije s medicinskim osobljem u vezi dojenja. Mogu Vam pružiti savjete o položaju za hranjenje i svim ostalim problemima koji se mogu pojaviti.

 

Nakon što se dijete rodi

 • Nahranite dijete prirodnim putem što ranije. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje majkama dojiti čim rode, najbolje u prvih sat vremena. 
 • Tako Vaše dojenče može odmah imati koristi od lako probavljivih proteina, vitamina i minerala, kao i antitijela iz kolostruma, žute i prozirne tekućine koja će teći iz grudi do prelaska na zrelo mlijeko u narednih 3-5 dana.
 • Dojenče bi trebalo imati kontakt s Vama odmah po porodu - koža na kožu. Recite medicinskoj sestri i liječniku da želite držati dijete na grudima, koža na kožu, odmah nakon rođenja i do prvog dojenja. Dodir koža na kožu je potreban što je češće moguće u prvih nekoliko mjeseci. Tako ćete pomoći djetetu da ostane mirno dok doji, a Vi ćete imati dovoljno mlijeka.
 • Nahranite dijete kad je gladno, što znači čak 8 do 12 puta u roku od 24 sata.
 • Koristite obje dojke za dojenje, čime ćete izjednačiti stvaranje mlijeka ravnomjerno u obje dojke. Provjerite je li Vam nakon hranjenja preostalo mlijeka u dojci,  prije nego što mu ponudite drugu ukoliko dijete još pokazuje znakove gladi. 
 • Ne brinite za vrijeme. Neka djeca brže sišu, dok druga sporije. Hranite Vaše dijete sve dok pokazuje znakove gladi.
 • Možda ispočetka bude teže, no vrlo brzo ćete moći prepoznati znakove gladi. Neki od znakova koje možete uočiti kod ponašanja Vašeg djeteta su: traženje dojke, uznemirenost ili refleks sisanja.
 • Ako ste rodili carskim rezom, jednako je važno dojiti bebu što je brže i dulje moguće. Vjerojatno bi najbolji položaj bio položaj "nogometne lopte", jer on vrši manji pritisak na tvoj rez. (naziv položaja je nastalo u SAD-u, a pri tome se misli na položaj igrača u američkom nogometu (rugby) kojem se lopta drži ispod ruke).

 

Prije odlaska doma iz bolnice

 • Zatražite konzultacije s medicinskim djelatnicima u vezi dojenja kako biste saznali sve informacije koje Vas dodatno zanimaju.
 • Naučite kako ručno izdojiti mlijeko.  Masaža ili ručno samoizdajanje može biti sve što je potrebno da bi Vam grudi postale mekše kada se napune mlijekom. To će pomoći i Vašem djetetu da se lakše privikne na dojku.

 

Doma 

 • . Ako imate pitanja ili ste zabrinuti oko dojenja, ne ustručavajte se pitati svog liječnika, drugo medicinsko osoblje koje Vam je pružalo informacije o dojenju za vrijeme boravka u bolnici, prijatelja ili člana obitelji koji ima potrebno iskustvo i znanje.
 • Ne čekajte ako osjetite bol ili nelagodu tijekom dojenja.

 

Popis sa zahtjevima za bolnicu:

 1. Recite medicinskom osoblju da želite dojiti.
 2. Zatražite da se na Vašem i djetetovom kartonu naznači kako ste odabrali dojenje.
 3. Zamolite da ostanete u istoj sobi s djetetom. Ako to nije moguće, zatražite da Vam ga donesu kod prvog znaka da je gladno.
 4. Podsjetite medicinsko osoblje da želite da dijete leži na Vašoj koži odmah nakon rođenja.
 5. Zatražite da se djetetu ne daje mliječna formula, osim ako to nije potrebno iz medicinskih razloga.
 6. Da biste osigurali lakše privikavanje i početak dojenja, zatražite konzultaciju sa medicinskim osobljem ili drugim stručnjacima koji Vas mogu informirati o svim aspektima dojenja.

Zapamti

Prije poroda

Brinite o svojim grudima prije poroda. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koje vas promjene očekuju, o ranijim intervencijama na dojkama te o hormonalnim problemima

Kada budete primljeni u bolnicu

Razgovarajte s medicinskim osobljem koje će Vam pomoći pri donošenju odluke o dojenju. Naglasite u rodilištu da želite dojiti svoje dijete.

Nakon poroda

Hranite dijete kada je gladno, što može značite i od 8 do 12 puta u 24 sata.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.