MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Promjene u trudnoći

Zadnjih mjeseci, tvoje tijelo buduće majke poprima oblik: trbuh ti se počinje zaobljivati, grudi ti se povećavaju, a koža se mijenja. Moraš naučiti kako se nositi smireno s tim znatnim promjenama u trudnoći.

4 čitanje Trav. 10, 2024

Povećanje trbuha nije jedina promjena u trudnoći. U tijelu se događa niz projmena koje će osigurati sigurno okruženje za tvoje dijete i pomoći mu da se razvije, ali i pripremiti tvoje tijelo za trenutak porođaja. Stoga će se obim tvojih grudi povećati, a težina maternice povećati do trideset puta. 


Grudi u trudnoći

Osećaj teških (bolnih) grudi vrlo je često jedan od prvih znakova trudnoće koje žena osjeća čak prije nego sazna da očekuje dijete. Taj je fenomen sasvim normalan. Nakon oplodnje, tijelo se priprema za sljedeću fazu: a to je, dojenje. 

Tokom ovih devet mjeseci, grudi će se povećati. Ne postoji nikakav čudesan proizvod koji će ograničiti pojavu strija i koji bi sačuvao ljepotu kože. Možete, međutim, koristiti hranjive kreme na bazi bademovog ulja i ulja od pšeničnih klica svaki dan. Kada se jednom formiraju, strije nažalost više neće nestati. Prema tome, isplati se napor da se brinete o svojim grudima kako bi to izbjegli. 

Bradavice se takođe mijenjaju, postaju bolnije i povećavaju se. Grudi u trudnoći će se nastaviti mijenjati pod uticajem hormona (progesteron, estrogen i prolaktin).

 

Trbuh i maternica u trudnoći

Nakon prvih tjedana i tokom cijelog razdoblja trudnoće, maternica će se nastaviti proširivati kako bi omogućila razvijanje bebe. Taj mali mišić koji u obliku okrenute kruške, koji teži samo 50 g, težit će na kraju razdoblja trudnoće 1.5 kg.

U prvom tromjesečju trudnoće, rezultat bi mogao biti stalna hitna potreba za odlazak na toalet, češće nego obično (jer maternica vrši pritisak na mjehur), kao i osjećaj pomicanja u donjem dijelu trbuha, s obzirom na ekspanziju ligamenata koji podržavaju taj mišić. 

U drugom tromjesečju, maternica će se usmeriti prema trbušnoj šupljini i nastaviti rasti te vršiti pritisak na ostale organe, kao što su pluća i crijeva. 

A to može dovesti do pojave nekih sitnih neugodnosti poput osjećaja da se ostaje bez zraka, zatvora ili bilo koje želučane tegobe. Nakon porođaja, maternica će se povući i vratit će se na početni oblik: proći se oko šest tjedana dok tvoj trbuh ponovo postane ravan


Kako se uz promjene u trudnoći tvoje tijelo priprema za porođaj? 

Na kraju razdoblja trudnoće, tijelo oslobađa jedan hormon čija je svrha omogućiti širenje zdjelice i rastezanje ligamenata. Ta etapa može prouzrokovati bol u donjem dijelu trbuha i čak bolove u leđima (povećani težinom bebe i koji naglašava savijanje kičme). Odmor ostaje najbolje rješenje. Trebala bi misliti na zauzimanje ispravnih položaja: kada sjediš, bolje osloni svoja leđa o naslon stolice, kada stojiš na nogama, lagano nagni zdjelicu prema napred. 


Koža i kosa u trudnoći: uloga hormona 

Druga velika promjena u trudnoći je sljedeća: vrsta kože može pretrpjeti promjene pod uticajem hormona. Ne postoji čvrsto pravilo: masna koža može postati suha i obrnuto. Neke žene mogu imati sreću i uživati u svjetlijem tenu nego do tada. U pravilu, suha koža postat će osjetljivija (zbog retencije vode). Masna koža može dovesti do pojave akni, stoga se moraš brinuti o svojoj koži. Moraš čistiti kožu i hidratizirati je kako ujutro tako i navečer, a da ne zaboraviš da se i ti moraš hidratizirati. Popij najmanje 1,5 litru vode na dan! 

Tokom trudnoće, zaštiti se od sunca: hormnoni koji reguliraju pigmentaciju kože dovest će do toga da koža brže preplane, s mogućnošću pojave smeđih točaka. Nemoj se izlagati sunčevim zrakama bez upotrebe zaštitne kreme protiv sunca kako bi izbegla hiperpigmentaciju!
Što se tiče kose, ona će uglavnom biti snažnija i lepša tokom trudnoće. Uživaj u svakom trenutku! 


Zaključak o promjenama u trudnoći

Pojava smeđe crte na trbuhu u trudnoći, od pupka do stidne kosti (često nazvana crta trudnoće) pojavljuje se zbog hormona, koji ubrzavaju sintetizaciju melanina. Nakon trudnoće, ta će crta nestati.

 

Zapamti

Promjene u trudnoći u tvom tijelu

U ovom razdoblju događaju se dve glavne promjene i to: zaobljivanje trbuha i povećanje grudi.

Koža i kosa u trudnoći

Koža može postati masna ili suha, a kosa će postati sve ljepša i bogatija.

Kako se zaštiti tokom trudnoće od utjecaja štetnih faktora?

Koristi kremu za sunčanje kada se izlažeš suncu i dobro se hidratiziraj!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.