Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Fizičke promjene tokom trudnoće

Zadnjih meseci, tvoje telo buduće majke poprima oblik: trbuh ti se počinje zaobljivati, grudi ti se povećavaju a koža se menja. Moraš naučiti kako se nositi smireno s tim znatnim promenama tvojeg fizičkog izgleda.

4 čitanje Kol. 8, 2019

Povećanje trbuha za vreme trudnoće nije jedina promena, u telu se događa niz promena koje će osigurati sigurno okruženje za tvoje dete i kako bi mu pomogla da se razvije, ali i kako bi pripremila svoje telo za trenutak porođaja. Stoga će se obim tvojih grudi povećati, a težina maternice povećati do trideset puta. 


Tvoje grudi rastu

Osećaj teških (bolnih) grudi vrlo je često jedan od prvih znakova trudnoće koje žena oseća čak pre negoli sazna da očekuje dete. Taj je fenomen sasvim normalan. Nakon oplodnje, telo se priprema za sledeću fazu: a to je, dojenje. 

Tokom ovih devet meseci, grudi će se povećati. Ne postoji nikakav čudesan proizvod koji će ograničiti pojavu strija i koji bi sačuvao lepotu kože. Možeš, međutim, koristiti hranjive kreme na bazi bademovog ulja, ulja od pšeničnih klica, svaki dan. Kada se jednom formiraju, strije nažalost više neće nestati. Prema tome, isplati se napor da se brineš o svojim grudima kako bi to izbegla. 

Bradavice se takođe menjaju, postaju bolnije i povećavaju se. Grudi će se nastaviti menjati pod uticajem hormona (progesteron, estrogen i prolaktin).

 

Zaobljuje ti se trbuh 

Nakon prvih nedelja i tokom celog razdoblja trudnoće, maternica će se nastaviti proširivati kako bi omogućila razvijanje bebe. Taj mali mišić koji u obliku okrenute kruške, koji teži samo 50 g, težiće na kraju razdoblja trudnoće 1.5 kg.

U prvom tromesečju trudnoće, rezultat bi mogao biti stalna hitna potreba za odlazak na toalet, češće nego obično (jer maternica vrši pritisak na mehur), kao i osjećaj pomeranja u donjem delu trbuha, obzirom na ekspanziju ligamenata koji podržavaju taj mišić. 

U drugom tromesečju, maternica će se usmeriti prema trbušnoj šupljini, maternica će nastaviti rasti i vršiće pritisak na ostale organe, kao što su pluća creva. 

A to može dovesti do pojave nekih sitnih neugodnosti poput Osećaja da se ostaje bez vazduha, ili zatvora ili bilo koja želučana tegoba. Nakon porođaja, maternica će se povući i vratiće se na početni oblik: proći se oko šest nedelja dok tvoj trbuh ponovo postane ravan. 


Kako se tvoje telo priprema za trenutak porođaja? 

Na kraju razdoblja trudnoće, telo oslobađa jedan hormon čija je svrha omogućiti širenje karlice i rastezanje ligamenata. Ta etapa može prouzrokovati bol u donjem delu trbuha i čak bolove u leđima (povećani težinom bebe i koji naglašava savijanje kičme). Odmor ostaje najbolje rešenje. Trebala bi misliti na zauzimanje ispravnih položaja: kada sediš, bolje oslani svoja leđa o naslon stolice, kada stojiš na nogama, lagano nagni karlicu prema napred. 


Koža i kosa: uloga hormona 

Druga velika promena do koje dolazi tokom trudnoće sledeća: vrsta kože može pretrpeti promene pod uticajem hormona. Ne postoji čvrsto pravilo: masna koža može postati suha I obrnuto. Neke žene mogu imati sreću i uživati u svetlijem tenu negoli do tada.U pravilu, suva koža postaće osetljivija (zbog retencije vode). Masna koža može dovesti do pojave akni, stoga se moraš brinuti o svojoj koži. Moraš čistiti kožu i hidratirati je kako ujutro tako i uveče, bez da zaboraviš da se i ti moraš hidratirati. Popij najmanje 1,5 litru vode na dan! 

Tokom trudnoće, zaštiti se od sunca: hormnoni koji regulišu pigmentaciju kože dovešće do toga da koža brže preplane, s mogućnošću pojave smeđih tačaka. Nemoj se izlagati sunčevim zracima bez upotrebe zaštitne kreme protiv sunca kako bi izbegla hiperpigmentaciju!
Što se tiče kose, uglavnom, ona će biti snažnija i lepša tokom trudnoće. Uživaj u svakom trenutku! 


Zaključak

Pojava smeđe crte na trbuhu, od pupka do stidne kosti (često nazvana crta trudnoće) pojavljuje se zbog hormona, koji ubrzavaju sintetizaciju melanina. Nakon trudnoće, ta će crta nestati.

 

Zapamti

Promene u tvojem telu buduće majke

U ovom razdoblju događaju se dve glavne promene i to: zaobljivanje trbuha i povećanje grudi.

Koža i kosa tokom trudnoće

Koža može postati masna ili suva, a kosa će postati sve lepša i bogatija.

Kako se zaštiti tokom trudnoće uticaja štetnih faktora?

Koristi kremu za sunčanje kada se izlažeš suncu i dobro se hidratiraj!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.