MyFeed Personalized Content
Beba uzima hranu iz ruke

Zdrava prehrana za djecu

Ovdje možete saznati više o hrani i prehrani za bebe i djecu.

1. Dojenje

Ono što već znate: Majčino mlijeko je "superhrana" za vašeg mališana. Bogato je hranjivim tvarima te se mijenja i prilagođava stupnju razvoja mališana. U bilo kojem trenutku tijekom prvih šest mjeseci života vašoj bebi osigurava potrebnu energiju i hranjive tvari. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča isključivo ishranu majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci djetetova života, a zatim proširenje prehrane uz zadržavanje dojenja do djetetove druge godine života.

Samo tako nastavite: Kontinuirano dojenje gradi posebnu vezu između mame i bebe i podržava njezin zdrav razvoj. Izvrsno je za zaštitu od uobičajenih infekcija u djetinjstvu i može imati brojne dugoročne zdravstvene prednosti, poput smanjenja rizika od pretilosti u predškolskoj dobi i kasnije u životu. Ako dojenje i dalje funkcionira, nema razloga da to ne činite – možete nastaviti uživati u blagodatima ovog jedinstvenog iskustva.

2. Prava hrana za bebe u pravo vrijeme

Ono što već znate: Uz majčino mlijeko, koje bebi daje mnoge hranjive tvari, šestomjesečno dijete također treba dodatne izvore prehrane. Ako u prvim tjednima proširenja djetetove prehrane uvedete različite vrste povrća i voća, a u 9.-10. mjesecu bebinog života date da kuša hranu heterogene konzistencije, vjerojatno će ju spremnije prihvatiti u budućnosti.

Samo tako nastavite: ako svom djetetu date raznoliku hranu, okuse i teksture, pomažete u oblikovanju njegovih kulinarskih ukusa u budućnosti. Postupno će početi isprobavati jela koja jedu ostali ukućani, a obiteljski obroci bit će prilika da zajedno otkrivaju zdrava, ukusna jela.

3. Sigurna priprema hrane

Ono što već znate: bebin imunološki sustav nije u potpunosti razvijen pa je mnogo osjetljiviji na kemikalije ili bakterije. Zato je važno pravilno skladištiti proizvode, pažljivo pripremati i podgrijavati obroke koje poslužujete svojoj bebi. Posežete li za proizvodima dostupnima na policama trgovina, pažljivo pročitajte njihov sastav kako biste bili sigurni da je hrana prilagođena dobi mališana.

Samo tako nastavite: Vrijedno je zapamtiti osnovna pravila higijene, npr. pranje ruku prije kuhanja ili nakon kontakta sa sirovim mesom. Time ćete svom djetetu dati dobar primjer i pomoći ćete u zaštiti zdravlja cijele obitelji. Nastavite analizirati oznake proizvoda kako biste svom mališanu dali hranjivu hranu.

4. Voda je ključna

Što ste naučili: Kada vaša beba bude stara 6-8 mjeseci, možete ju početi učiti piti iz šalice. Ponudite vodu uz obrok ili užinu kako biste djetetu pomogli da nauči koristiti novi pribor. Također, ne zaboravite se hidrirati tijekom i nakon igre, jer vaše dijete postaje sve aktivnije.

Samo tako nastavite: slatkim pićima nema mjesta u malom trbuščiću – njihovo ispijanje može povećati rizik od karijesa i prekomjerne težine u kasnijim godinama. Bilo bi dobro dijete već sada naučiti da posegne za vodom, kako bi u budućnosti njome gasilo žeđ. Postavite dobar primjer i pijte vodu pri svakom obroku i beba će rado krenuti vašim stopama.

5. Zdravi međuobroci su ključni

Ono što već znate: Bebin želudac je prilično malen i stoga vaše dijete mora jesti češće nego vi. Važno je djetetu dovoljno često nuditi hranu - obično tri glavna obroka i 1-2 međuobroka ("mini obroka") dnevno. U dječjem jelovniku nema mjesta visokokaloričnim proizvodima niske nutritivne vrijednosti. Svaki zalogaj je važan, pa međuobroci trebaju biti bogati hranjivim tvarima.

Samo tako nastavite: kada vaše dijete uđe u predškolsku dob, još uvijek je izuzetno pokretljivo i ima puno energije! Ne zaboravite da je svaki "mini obrok" prilika da osigurate važne vitamine i minerale. Stoga svom mališanu ponudite raznovrsnu zdravu hranu iz svake od pet skupina – povrće i voće, žitarice, mliječne proizvode te meso, ribu i druge namirnice bogate proteinima.

6. Responzivno hranjenje je ključ uspjeha

Ono što već znate: Kako hranite svoju bebu jednako je važno kao i ono što završi na njenom tanjuru. Dajte svom djetetu raznovrsnu zdravu hranu i međuobroke u redovito vrijeme, ali neka ono odluči što će jesti i koliko. Gledajte kako beba signalizira da je gladna ili sita – kao dojenče može se okrenuti ili odmaknuti žlicu, a u kasnijoj dobi može komunicirati riječima. Obroci trebaju biti prilika za zajedničko druženje svih ukućana, nema mjesta vršenju pritiska na dijete.

Samo tako nastavite: Vaše dijete postaje sve bolje u komunikaciji i može reći kada je sito ili zatražiti još hrane. Ako poštujete znakove gladi i sitosti, pomažete svom djetetu da izgradi zdrave navike za budućnost.

7. Viškovi i nedostaci u prehrani djeteta

Ono što već znate: Vaš mališan sada jede više hrane i pije mlijeko sve manje i manje, pa ako vaša prehrana nije pravilno uravnotežena, možda nedostaju važni hranjivi sastojci. U ranim fazama života svaki zalogaj se računa, stoga pokušajte svoje obroke učiniti što hranjivijima.

Samo tako nastavite: ako svom mališanu već danas poslužujete zdrave, uravnotežene obroke, pomažete mu da postavi temelje za svoje buduće prehrambene navike. To prije svega znači davanje hrane iz svih skupina namirnica, uključujući povrće i voće, namirnice bogate zdravim masnoćama, željezom i vitaminom D. Ne treba im dodavati sol i šećer.

8. Vaša bi prehrana također trebala biti bogata nutrijentima!

Ono što već znate: U pet dana dojenja sagorijevate kalorija koliko i tijekom maratona! Zato je sada toliko važno slijediti uravnoteženu, hranjivu prehranu koja osigurava dodatne kalorije. Kada počnete proširivati prehranu i uvedete hranu koju jedu ostali ukućani u jelovnik svog djeteta, pobrinite se da svaki obrok uključuje namirnice iz svih pet skupina – povrće, voće, žitarice i mliječne proizvode, kao i meso, ribu i druge namirnice bogate proteinima, a ne zaboravite ni na vodu. Ako i sami slijedite zdrave prehrambene navike, dajete dobar primjer svom mališanu.

Zdrava prehrana za djecu temeljna je za cjeloživotne prehrambene navike. Evo nekoliko osnovnih pravila za najprikladniju hranu za dijete.

 • Izbjegavajte hranu s previše šećera, soli ili zasićenih masti. 
 • Ponudite razne namirnice za treniranje djetetovih okusnih pupoljaka. 
 • 2-3 porcije mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno (ili prikladni nadomjesci na biljnoj bazi). 
 • 5-7 porcija dnevno voća i povrća. Mogu biti svježe, smrznute, sirove, kuhane, konzervirane, sokovane ili čak sušene. 
 • 2-3 porcije nemasnog mesa za djecu dnevno ili ribu ili alternativne biljne proteine. 
 • 3-4 porcije dnevno ugljikohidrata bogatih škrobom. Ponudite ih u malim porcijama, jer ugljikohidrati zasiti. 
 • Zapamtite da bi porcije za dijete trebale biti mnogo manje nego za odrasle. Dio kruha za dvogodišnje dijete je oko pola kriške, a dio mesa je oko 30 g - oko 1/3 dlana. 
 • Dajte djetetu više hrane ako vam pokaže da je gladno. Ali nemojte mu prepuniti tanjur od samog početka. 
 • Odaberite nezasićene masti biljnog podrijetla (uljana repica ili maslinovo ulje) umjesto hrane pržene u trans- ili zasićenim mastima, poput pilećih grumenčića i pomfrita. 
 • Razmislite o veličini i teksturi prilikom posluživanja - cijela mrkva i grožđe predstavljaju rizik od gušenja. Grožđe treba rezati na pola, a mrkvu dobro kuhati i rezati na ugrize. 
 • Djeca odrastaju i troše puno energije. Dajte djetetu 1-2 zdrava međuobroka dnevno. 
 • 6-8 pića dnevno - najprikladnija je voda, mliječni napitak za malu djecu ili nezaslađeno mlijeko (ili biljne alternative poput sojinog ili rižinog mlijeka). Izbjegavajte gazirana pića i ona zaslađena šećerom. 
 • Neke zdravstvene vlasti preporučuju nadopunu vitaminom D bebama i malom djecom jer ih je teško dobiti potrebne količine od sunca i hrane. Posavjetujte se sa svojim liječnikom za više informacija o zdravoj prehrani kod djece. 
 • Ako smatrate da je vaše dijete loše naravi, naš savjet može biti od pomoći.

 

Što je diverzifikacija?

Diverzifikacija je uvođenje polučvrste i zatim čvrste hrane u bebinu prehranu. Obavlja se paralelno uz dojenje i hranjenje formulom.

Dojenje je superiorno prehrani formulom jer ima prednosti i za mališana (pruža sve potrebne hranjive tvari i štiti bebu od raznih bolest) i za majku (smanjuje rizik od poslijeporođajnog krvarenja, raka dojke i jajnika, pomaže u bržem postizanju težine prije trudnoće).

Prehrana mog djeteta
article
ČLANAK
PROIZVODE
GRICKALICE ZA MALIŠANE (OD 6 MJESECI)
yogolino s keksom

Od 6 meseci

YOGOLINO, mliječni desert s keksom (4x100g)
0
0/5

Dječja hrana za dojenčad i malu djecu, od 6.mjeseca nadalje.

DRUGE TEME KOJE BI VAS MOGLE ZANIMATI
Zdravlje za vrijeme trudnoće
Zdravlje-za-vrijeme-trudnoće
Dojenje bebe
Majka doji bebu
Njega novorođenčeta - prvih 6 mjeseci života
baby care
Igre i aktivnosti
Igre-i-aktivnosti
Roditelji i djeca - savjeti za odnos s djetetom za nove roditelje
Otac-majka-i-dijete

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.