MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Alergije kod djece

Sve veći broj djece pati od određene alergije na hranu ili netolerancije određene vrste. Kako mogu ograničiti rizike vlastitog djeteta?

5 čitanje Svibanj 8, 2024

Statistički podaci pokazuju da broj slučajeva alergije na hranu i intolerancije raste zadivljujućom brzinom, uključujući i novorođenčad. Iako su slučajevi složeni i povezani s nekoliko čimbenika, sam se fenomen danas može vrlo dobro prepoznati: tijelo dolazi u kontakt s tvarima koje ne "prepoznaje" (ili koje više ne prepoznaje) i aktivira obrambeni sustav kako bi izbjegao uljeza. Iako postoji širok raspon simptoma, rješenje je uvijek jedno te isto: izbjegavanje, čime se razumijeva konačno uklanjanje odgovarajućeg sastojka iz djetetove prehrane.

Još jedna činjenica koju treba uvjeriti i koja je znanstveno dokazana jest da postupnim i metodičkim uvođenjem čvrste hrane umanjujete rizik da vaše dijete razvije takve alergije. Evo nekoliko odgovora na glavna pitanja koje možete imati o alergijama kod djece.

 

Pomaže li dojenje spriječiti ove alergije kod djece na hranu?

Općenito, dojenje smanjuje rizik od ovih alergija na hranu.

U slučaju obitelji u kojima postoji "povećan rizik" i koji imaju određenu povijest alergija (majka, otac, itd.), posebno alergije na proteine koji se nalaze u kravljem mlijeku, posebno se preporučuje dojenje i stručnjak može čak preporučiti ograničavanje količine mliječnih proizvoda i druge takve alergene hrane u majčinoj prehrani. U idealnom slučaju, bebe bi trebale biti dojene isključivo prvih šest mjeseci života. S gledišta imunološkog sustava dojenje jača. Probavni sustav sazrijeva i učinkovitiji je. Stoga je ključno da se čvrsta hrana unosi postupno.

 

Koji su simptomi alergija kod djece?

Ovisno o hrani koja je odgovorna za njihovo aktiviranje, simptomi koji bi nas trebali alarmirati su povraćanje, proljev, bolovi u želucu, osip, blago oticanje usana i jezika (ili u nekim ozbiljnijim slučajevima, Quinckeov edem), pojava ekcema, astme i opetovanih ORL infekcija, zajedno s prekidom normalnog ritma djetetova razvoja, što možete pratiti kroz grafikon rasta i razvoja.

 

Koje su glavne alergene namirnice?

Od uvođenja čvrste hrane do treće godine života, glavne 4 alergene namirnice su: jaja, gluten, kikiriki i proteini iz kravljeg mlijeka. Simptomi su isti, a rješenje ostaje isto: izbjegavanje.

Jaja

Krivac je često bjelanjak i preporučuje se ne davati djetetu bjelanjak prije dobi od jedne godine. Žumance se može uvesti nakon dobi od šest mjeseci. Ako je vašem djetetu dijagnosticirana alergija na jaja, imajte na umu da je puno hrane napravljeno od sastojaka koji sadrže jaja. Pažljivo pročitajte etikete i popis sastojaka!

Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su raž, zob, pšenica (uključujući pšenični kruh,  spelt pšenica i khorasan pšenica) i ječmu. Stoga, čim vam se dijagnosticira alergija na gluten, svi proizvodi izvedeni iz ovih žitarica trebaju biti eliminirani iz prehrane. Srećom, trenutni propisi zahtijevaju da se na svim proizvodima koji sadrže taj protein istakne prisutnost glutena. Dječji proizvodi na početku diversifikacije ne sadrže gluten. Međutim, postupno unošenje glutena moguće je, počevši od dobi od 6 mjeseci.

Kikiriki

Kao i kod jaja i glutena, kikiriki je prisutan u mnogim prehrambenim proizvodima koji nisu namijenjeni upotrebi u dječjoj prehrani. Na vama je odgovornost da pročitate naljepnicu kako biste otkrili i najmanji trag njihove prisutnosti u hrani!

 

Proteini iz kravljeg mlijeka

Alergija na proteine mlijeka već je postala uobičajena, osobito kod novorođenčadi. Pitajte svog liječnika da preporuči pravilnu prehranu za vas i vaše dijete.

Ostale kategorije sastojaka s potencijalnim alergenom:

 • Kikiriki i orašasti plodovi (orasi, kikiriki, kikiriki, pistacije, bademi, lješnjaci, pistacije, indijski orah, pekan, brazilski orah, orašasti plodovi makadamije i derivati itd.);
 • Sjemenke (sjeme sezama i izvedeni proizvodi itd.);
 • Soja i derivati;
 • Rakovi, mekušci, ribe i njihovi proizvodi;
 • Celer, senf, lupin i izvedeni proizvodi;
 • Sumporni dioksid i sulfiti u određenim koncentracijama.

 

"Koliko sam shvatila, pažljivo diversificiranje smanjuje rizik od alergija na hranu. Pa kako mogu to učiniti u praksi? "

Kroz postupnu diversifikaciju hrane djeteta, slijedeći savjete svog liječnika specijaliste, započinje unošenje čvrste hrane - prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od 6 mjeseci (do ove se dobi preporučuje ekskluzivno dojenje), pri čemu se obraća pažnja na unošenje samo jedne hrane istovremeno. U slučaju djece s određenom predispozicijom za razvoj takvih alergija, postoje i neki liječnici koji preporučuju unošenje samo jedne nove hrane tjedno.

Što biste trebali znati:

 • Izbjegavajte žitarice koje sadrže gluten na početku diversifikacije hrane djeteta. Međutim, možete započeti s unošenjem žitarica bez glutena u šestom mjesecu;
 • Izbjegavajte unošenje hrane s najvećom razinm alergena do 12. godine života (posebno kikiriki, bjelanjak, kikiriki, celer, morski plodovi, senf itd.). Uvijek kuhajte voće i povrće (prije unošenja u pire krumpir ili kompote), jer kuhanjem alergena svojstva smanjuju intenzitet.

 

Tko može dijagnosticirati alergiju kod djece?

Najprije, vaš obiteljski liječnik ili pedijatar može propisati krvni test. Kasnije se preporučuje konzultirati alergologa. Možete čak pronaći stručnjaka alergologa za probleme novorođenčadi.

 

Mogu li se alergije kod djece izliječiti?

Trenutno ne postoji medicinski tretman za alergije na hranu. Standardna praksa je da se s vremenom ponovno unese odgovarajuća hrana s alergenima, čime se postupno desenzibilizira tijelo pod nadzorom liječnika specijaliste.

 

Zapamti

Prevencija alergija kod djece

Alergije se trenutno ne mogu izliječiti, ali mogu se spriječiti dojenjem, postupnim uvođenjem krute hrane u prehranu i postupnim unošenjem alergene hrane.

Simptomi alergija

Simptomi alergije kod djece uključuju povraćanje, proljev, bol u želucu, osip, blago oticanje usana i jezika, ekcem, astmu i učestale ORL infekcije, uz poremećaj normalnog razvojnog ritma djeteta.

Hrana koja uzrokuje alergiju

Namirnice s najvećim alergijskim potencijalom koje morate uvesti u prehranu djeteta postupno, u određenim fazama razvoja su: jaja, gluten, kikiriki i kravlje mlijeko.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.