MyFeed Personalized Content
0 - 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Dojenje - što, kako i kada

Kao što znate, majčino mlijeko je savršena hrana za bebe u prvih šest mjeseci bebe pa čak i nakon što su u bebinu prehranu uvedene druge namirnice. Znati što Vas čeka nakon poroda može Vam pomoći napraviti plan kako da uživate još više svaki put kada hranite i brinete o svome djetetu.

5 čitanje Svibanj 27, 2024

Budi spremna na dojenje bebe

Što trebate znati o dojenju prije poroda

☐ Okupite bliske osobe oko sebe, kao što su Vaš partner, prijatelj, majka, sestra ili bilo tko može pomoći da saznate više o tome.
☐ Razgovarajte s liječnikom o dojenju. Obavijestite svog obiteljskog liječnika ili medicinsku sestru o namjeri dojenja djeteta i saznajte koje savjete mogu podijeliti s Vama čak i prije poroda.
☐ Vodite računa o svojim grudima prije poroda. Razgovarajte sa svojim liječnikom o promjenama kroz koje će proći Vaše grudi, o starijim intervencijama na dojkama, hormonskim problemima (uključujući probleme sa štitnjačom ili dijabetesom) i bilo kojim drugim pitanjima dojenja. Ovaj razgovor može Vam pomoći da se pripremite za novo iskustvo dojenja, što može biti veći ili manji izazov.
☐ Pitajte sve vezano uz dojenja u bolnici u kojoj ćete roditi.
☐ Prijavite se na trudničke tečajeve koji uključuju edukaciju o dojenju. To će Vam pomoći da shvatite što možete očekivati.
☐ Napravite popis svoje bolničke prtljage. Uz osnovne higijenske te osobne stvari, ona sadrži i dodatne stvari koje Vam mogu olakšati prvo iskustvo dojenja. Razgovarajte s bolničkim osobljem o dojenju.
 

O dojenju kada dođete u bolnicu

☐ Razgovarajte s medicinskim timom koji će ti pomoći prilikom porođaja o odluci dojenja. Najavite u rodilištu da želite dojiti svoje dijete.
☐ Zapisujte si vrijeme kada dojite dijete. Zatražite da dijete ostaje u istoj sobi s Vama. Kod prijave u bolnicu, također naglasite da ne želite da se dijete hrani bočicom, osim u slučaju kada je to učinjeno iz medicinskih razloga. Ako beba ne ostaje u istoj sobi s Vama, zamolite da Vam ga donesu kod prvih znakova gladi.
☐ Zamolite da dijete bude hranjeno samo dojenjem.
☐ Zatražite konzultacije s medicinskim osobljem u vezi dojenja. Mogu Vam pružiti savjete o položaju za hranjenje i svim ostalim problemima koji se mogu pojaviti.

 

Što trebate znati o dojenju nakon što se dijete rodi

☐ Nahranite dijete prirodnim putem što ranije. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje majkama dojiti čim rode, najbolje u prvih sat vremena. 
☐ Tako Vaše dojenče može odmah imati koristi od lako probavljivih proteina, vitamina i minerala, kao i antitijela iz kolostruma, žute i prozirne tekućine koja će teći iz grudi do prelaska na zrelo mlijeko u narednih 3-5 dana.
☐ Dojenče bi trebalo imati kontakt s Vama odmah po porodu - koža na kožu. Recite medicinskoj sestri i liječniku da želite držati dijete na grudima, koža na kožu, odmah nakon rođenja i do prvog dojenja. Dodir koža na kožu je potreban što je češće moguće u prvih nekoliko mjeseci. Tako ćete pomoći djetetu da ostane mirno dok doji, a Vi ćete imati dovoljno mlijeka.
☐ Nahranite dijete kad je gladno, što znači čak 8 do 12 puta u roku od 24 sata.
☐ Koristite obje dojke za dojenje, čime ćete izjednačiti stvaranje mlijeka ravnomjerno u obje dojke. Provjerite je li Vam nakon hranjenja preostalo mlijeka u dojci,  prije nego što mu ponudite drugu ukoliko dijete još pokazuje znakove gladi. 
☐ Ne brinite za vrijeme. Neka djeca brže sišu, dok druga sporije. Hranite Vaše dijete sve dok pokazuje znakove gladi.
☐ Možda ispočetka bude teže, no vrlo brzo ćete moći prepoznati znakove gladi. Neki od znakova koje možete uočiti kod ponašanja Vašeg djeteta su: traženje dojke, uznemirenost ili refleks sisanja.
☐ Ako ste rodili carskim rezom, jednako je važno dojiti bebu što je brže i dulje moguće. Vjerojatno bi najbolji položaj bio položaj "nogometne lopte", jer on vrši manji pritisak na tvoj rez. (naziv položaja je nastalo u SAD-u, a pri tome se misli na položaj igrača u američkom nogometu (rugby) kojem se lopta drži ispod ruke).

 

Prije odlaska doma iz bolnice

☐ Zatražite konzultacije s medicinskim djelatnicima u vezi dojenja kako biste saznali sve informacije koje Vas dodatno zanimaju.
☐ Naučite kako ručno izdojiti mlijeko.  Masaža ili ručno samoizdajanje može biti sve što je potrebno da bi Vam grudi postale mekše kada se napune mlijekom. To će pomoći i Vašem djetetu da se lakše privikne na dojku.

 

Kod kuće

☐ Ako imate pitanja ili ste zabrinuti oko dojenja, ne ustručavajte se pitati svog liječnika, drugo medicinsko osoblje koje Vam je pružalo informacije o dojenju za vrijeme boravka u bolnici, prijatelja ili člana obitelji koji ima potrebno iskustvo i znanje.
☐ Ne čekajte ako osjetite bol ili nelagodu tijekom dojenja.

 

Popis sa zahtjevima za bolnicu:

☐ Recite medicinskom osoblju da želite dojiti.
☐ Zatražite da se na Vašem i djetetovom kartonu naznači kako ste odabrali dojenje.
☐ Zamolite da ostanete u istoj sobi s djetetom. Ako to nije moguće, zatražite da Vam ga donesu kod prvog znaka da je gladno.
☐ Podsjetite medicinsko osoblje da želite da dijete leži na Vašoj koži odmah nakon rođenja.
☐ Zatražite da se djetetu ne daje mliječna formula, osim ako to nije potrebno iz medicinskih razloga.
☐ Da biste osigurali lakše privikavanje i početak dojenja, zatražite konzultaciju sa medicinskim osobljem ili drugim stručnjacima koji Vas mogu informirati o svim aspektima dojenja.

Zapamti

Prije poroda

Brinite o svojim grudima prije poroda. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koje vas promjene očekuju, o ranijim intervencijama na dojkama te o hormonalnim problemima

Kada budete primljeni u bolnicu

Razgovarajte s medicinskim osobljem koje će Vam pomoći pri donošenju odluke o dojenju. Naglasite u rodilištu da želite dojiti svoje dijete.

Nakon poroda

Hranite dijete kada je gladno, što može značite i od 8 do 12 puta u 24 sata.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.