MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Prvih 1000 dana u životu bebe

 Najočekivaniji trenutak tijekom trudnoće je veliki susret s bebom. Svi se roditelji pitaju kako će izgledati, kome će sličiti, čije će oči naslijediti.

3 čitanje Svibanj 8, 2024

Oko djetetova dolaska na svijek, uvijek ima puno priča i pretpostavki. Svi sjede i nestrpljivo očekuju susretu s mališanom. Pa ipak, vrijeme brzo prolazi, trbuh moje majke postaje sve veći i, konačno, svi su sretni i uzbuđeni što je čekanje završilo.

Ono što trebate znati je da je prvih 1000 dana prava avantura, posebno zato što se smatraju najvažnijim u životu vašeg djeteta.

 

Što mali doživljava u prvih 1000 dana?

Beba otkriva svijet uz tebe i uz ostale članove obitelji

Majka je ta koja vodi dijete u prvim životnim trenucima: njezin je topli glas bebu pratio u trbuhu, a sada ga je lako pronaći i prepoznati. Majka je bebino sidro prvih tjedana, kad se još uvijek ne fokusira na slike i vidi samo sjene.

Čarobni trenutci s malim ostaju u majčinom sjećanju zauvijek: prvi zagrljaj u naručju, prvo dojenje, prvo kupanje. Slijede i druga iskustva proživljena zajedno: prvo gugutanje, prvi put kada te dijete uhvati prst, prvi put kad ustane i sjedne, kada prvi put počne hodati, prvi zvuci, a zatim i prve riječi.

Kako raste, dijete i roditelji prikupljaju ugodne uspomene u ladicama sjećanja.

Prijedlog: vodi dnevnik u koji ćeš zapisati važne trenutke iz vašeg obiteljskog života. Sigurno će ti sviđati pročitati ponovo kako će današnje dijete biti sutrašnji tinejdžer. Divan će  to biti dar i za tvoje dijete ako budeš redovito pisala (bilo da ćeš pisati češće ili rjeđe) o trenucima provedenim zajedno.

 

Veza s majkom je vrlo jaka

Beba te treba

Fizička je blizina u ovoj dobi vrlo važna, stoga će dijete voljeti da ga se drži u naručju što je više moguće. To ga opušta i daje mu osjećaj sigurnosti kada osjeti miris i toplinu tvojeg tijela.

Pokušaj mu ispuniti ovu potrebu što je češće moguće! Veza s majkom je iznimno važna.

Tijekom ovog razdoblja stvara se privrženost koji će kasnije utjecati na njegovo ponašanje kao odrasla osoba. Poklanjaj mu pažnju, odgovori na njegove potrebe tako da zna da ga podržavaš, da si tu zbog njega, daj mu osjećaj da je dio svijeta oko njega.

 

Dojenje pokriva sve bebine potrebe u prvim mjesecima života

Dojenje daje bebi ne samo prehrambene potrebe prvih mjeseci života, već i emocionalnu podršku koja je potrebna za skladan rast.

 

Privrženost nastaje u prvim godinama života

Način na koji odgovaraš na njegove potrebe izgradit će njegovu percepciju života i ojačati ili oslabiti djetetovo samopouzdanje. Pokušaj obratiti pažnju na sve te detalje i pomozi mu da se osjeća jakim i važnim. Dosljedno ignoriranje ovih aspekata stvara frustracije i osjećaje nemoći koji dovode do nepovjerenja u vlastitu osobu i tjeskobnog ponašanja.

 

Tjelesni i intelektualni razvoj

Brzi ritam rasta

Do 1. Godine života bebe utrostruče svojutežinu i narastu  s 2 cm svaki mjesec.

Od ekskluzivnog hranjenja kroz pupčanu vrpcu do ovisnosti prema roditeljima u prvim mjesecima života, bebe dođu do toga da jedu same, hodaju, govore, da same koriste tutu, I postajući neovisne u većini situacija njihovog života.

Eksperimentiraju i rade toliko stvari u prvih 1000 dana, tako da se probudiš da, nakon cijelog tog razdoblja, odjednom pređe u vrlo važnu fazu života, vrtić.

 

Prehrambene navike

Kaže se da se prehrambene navike i sklonosti stvaraju u prvim godinama života.

Izloži dijete tijekom razdoblja diversifikacije što većem broju kulinarskih iskustava, pusti ga da rukama istražuje hranu, osjeti teksturu, okus. Tako primjećuješ što mu se sviđa, a što ne.

Osiguraj optimalne potrebe za hranjivim tvarima: bjelančevinama, lipidima, ugljikohidratima i mikronutrijentima kako bi imao kvalitetne sastojke i koje će podržati njegov fizički i intelektualni razvoj.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.