MyFeed Personalized Content
0-12 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Masaža bebe

Masaža pomaže bebama da se opuste, ohrabruje komunikaciju i pomaže mališanima u njihovom pravilnom razvoju. Smije li se s masažom započeti od prvoga dana? Koje proizvode koristiti kod masaže beba?

5 čitanje Kol. 16, 2023

Beba je taman okupana, zamotana u ogrtač i spremna da ju počnete masirati. Masažom pružate bebi nježnost koju ni pod koju cijenu ne želite propustiti. Ova umjetnost dodira, vrlo razvijena u kulturama Afrike i Indije, sve je donedavno smatrana tabu temom u zapadnim društvima. Danas se masaža bebe smatra dobrim kanalom komunikacije sa svojim djetetom. 


Među vrlinama masaže navedena je činjenica da bebu opušta, pruža joj osjećaj sigurnosti i pomaže da razvija svoju motoričku sposobnost te su ovi pozitivni učinci priznati od strane liječnika.

Masaža bebe je način učenja komunikacije na drugačiji način - dodirom

Počevši od šestog mjeseca trudnoće, dok se nalaze u majčinoj utrobi, bebe usvajaju taktilni osjećaj. Kontakt “na razini kože” koji uspostavljate dodirom još od trenutka donošenja bebe na svijet, produljuje osjećaj sigurnosti koji je beba imala unutar majčine utrobe. Tako započinje jedan govor tijela, koji omogućava mamama i tatama da izraze svoju nježnost. Vrlo je vjerojatno da ste s oduševeljenjem čekali dolazak na svijet svog malenog čovjeka, novog člana obitelji, no nije neobično da se osjećate izgubljeno ili da se ne možete više nositi sa situacijim onda kada beba zahtjeva svu tvoju pažnju. 


Ako dijete plače, a Vi ne znate što nije u redu, pokušajte ignorirati osjećaj panike i pokušajte pronaći odgovor kroz komunikaciju s bebom. Masaža bebe bi mogla biti rješenje za umirenje situacije. Ovaj poseban, nježni trenutak smirit će Vašu bebu. Oslobađajući napetost mišića opustit ćete dijete i usaditi mu osjećaj sigurnosti. Vaše umirujući pokreti smiriti će i pomoći da zaspe. Masaža daje bebama priliku da uzmu pauzu od položaja ležanja u kojem provode većinu vremena do prvih naznaka preokretanja i puzanja. 

Ako se Vaša beba vrpolji i plače, masirajte ga po trbuhu s dlanom. Lagani pritisak i toplina iz dlana smirit će grčeve koji izazivaju tu bol. Pronađite vrijeme da konstantno masirate svog mališana kako bi mu pomogli da postaje sve više i više svjetan vlastitog tijela. 

Savjeti za savršenu masažu bebe:

Učinkovita masaža

Kada je savršen trenutak za masažu bebe? Onda kada je beba opuštena. Prije spavanja, nakon promjene pelene ili nakon kupanja. Najvažniji je učinak opuštenost trenutka masaže za Vas i bebu, što jača emocionalnu povezanost između vas. Izbjegavajte masiranje nakon što ste završili s hranjenjem djeteta, jer mu tada može prouzročiti smetnje u trbuhu;  

Savršeni uvjeti za masažu

Topla, mirna soba u kojoj ima dovoljno svjetla. Dijete stavite na stolić za previjanje ili krevet, kako Vam je lakše i gdje se beba osjeća sigurnije. Najveći učinak ima dodir kože na kožu. Ukoliko je dijete nemirno, plače i ne prihvaća pokrete masaže, moguće je da mu u tom trenutku ne odgovara. Nmeojte zato odustati, pokušajte ponovo kasnije ili čak neki drugi dan. 

Masaža bebe je uvelike različita od masaže odraslih

Započni s nježnim, laganim kretnjama masiranja stopala ili dlanova bebe . U dobi od 2 godine, možeš započeti s nježnim, ali čvršćim pokretima. Ako se bojiš da bebu ne masiraš na odgovarajući naćin ili da bebi možete naštetiti, savjetujte se s liječnikom ili fizioterapeutom koji radi s dojenčadi i djecom. Ukoliko Vam je potrebna dodatna potpora i edukacija na području masaže djeteta, raspitajte se o tečajevima za masažu novorođenčadi i male djece.

Koliko dugo bi trebalo trajti masiranje djeteta?

Možeš započeti s uvođenjem masaže nakon što djetetu ispadne pupčana vrpca.  Beba masirajte 5 do 10 minuta, više puta tokom dana s obaveznim pauzama između.

Do koje dobi?

Ne postoji službena granica u tom smislu, prepoznat ćete trenutak kada dijetetu više neće trebati toliko bliskosti i radije će se htjeti poigrati s Vama kroz neku igru.

Koje proizvode za masažu bebe koristiti?

Koristiti što je moguće više prirodne proizvode. Izbjegavajte ulja sa sladunjavim i intenzivnim umjetnim mirisima zbog rizika od razvoja alergija. Koristite proizvode bez mirisa i parabena. Miris mora biti koliko je moguće neutralan, tako da ga beba prihvati. Raspitajte se o brandovima kozmetičkih proizvoda za bebe koji nude ovakvu vrstu proizvoda. 

 

Koji je ispravan način za masažu bebe? 

Uklonite sav nakit kako biste izbjegli nenamjerno ozlijeđivanje i iz higijenskih razloga. Operite ruke, a zatim stavite malo ulja na ruke. Protrljajte ruke kako biste ih zagrijali te kako se beba ne bi preplašila razalike u temperaturi između vaših ruku i njezinih djelova tijela. Objasnite bebi zašto ju masirate. Iako ne može pričati, slušati će Vas i usmjerit će svu svoju pažnju na Vas te lakše prihvatiti masiranje. Možete mu pjevušiti neku pjesmicu koje dijete voli te će masiranje povezivati s njom. Neka masiranje bude opušteno i zabavno Vama i djetetu.

Tijelo: Blagim pokretima dragajte dijete od gave do stopala. Pokreti koji su prikazani na slikama mogu se ponoviti četiri do pet puta. Zaustavite masiranje čim beba pokazuje bilo kakve znakove nemira; 

Noge: Dlanovima izmasirajte ruke djeteta od ramena do prstića. Masirajte svaku nogu alternativno, dlanom jedne ruke ili laganim pritiskom palca, od bedara djeteta do nožnih prstića. Pritisnite lagano stopalo djeteta pomoću jagodice palca (budite vrlo pažljivi, jer su vrlo osjetljiva), od stopala prema nožnim prstima; 

Trbuh: Stavite svoje ruke na trbuh bebe i zadrži ih jednu minutu. Masirajte bebin trbuh u smjeru kazaljke na satu sa svom širinom dlana. Zatim lagano pređite jednim pa drugim dlanom po svakoj strani bebinog trbuha;

Ruke: Masirajte dlanove djeteta s palcem. Obuhvatite bebinu ručicu svojom rukom i lagano vršite pritisak na dlan. Masirajte bebine prste i dlanove praveći male kružne pokrete; 

Leđa: Bebu postavite na trbuh ukoliko joj odgovara i ne pokazuje znakove nemira. Masirajte joj leđa nježnim kružnim kretnjama, tako da jedna ruka prati drugu, najprije kod vrata prema donjem djelu leđa i natrag, a zatim završite masažom bebine guze laganim kružnim kretanjima. Ne masirati duž same kralježnice, već masirajte laganim kretnjama uz kralježnicu!


Savjet:

Pitaj babicu ili medicinsku sestru, da li jedna od njih ili njihove kolegice nude tečajeve masaže za bebe ili se raspitajte kod fizioterapeuta specijalista za dječju fizioterapiju. 

Zapamti

Kada se preporuča masirati bebu?

Onda kada je beba u opuštena i zadovoljna, naprimjer nakon što je beba okupana ili presvučena.

Kako masirati bebu?

Svijetlo u sobi ne smije biti previše jako i uklonite sve izvore buke.

Gdje se educirati o masaži bebe?

Možete se upisati na tečajeve kako bi bebu masirali na odgovarajući način, bez straha da ćete joj nešto napraviti.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.