MyFeed Personalized Content
0-12 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Očinstvo: što danas znači biti otac?

Ponekad je onima koji su postali tate prvi put teško pronaći svoje mjesto. Pitate se kako pronaći ravnotežu između roditeljskog autoriteta i biti djetetovim prijateljem? Kako možete podijeliti ovu ulogu roditelja sa svojom ženom? Svi koji prvi put postanu tata često se suočavaju s takvim pitanjima. Saznajte više o očinstvu danas!

4 čitanje Svibanj 8, 2024

Sve više i više prisutni u životu djeteta, očevi igraju ključnu ulogu, koja nadilazi njihovu sliku autoriteta. Tate moraju ovo lijepo razdoblje očinstva proživjeti na najbolji mogući način uz puno uključivanja u djetetov raspored.

 

Očinstvo i slika očeva tijekom vremena

Krajem 20. stoljeća u zapadnim državama otac je predstavljao autoritet. Njegova je uloga bila, da se druži s djecom nakon što se majka pobrinula da je nahranjeno, suho, u čistoj odjeći. U tradicionalnom sustavu majka je osiguravala emocionalnu potporu i svakodnevnu njegu. Danas otac više nije tradicionalni, dominantni i strogi pater familias - osoba koja o svemu odlučuje i glavni hranitelj obitelji. Ovaj tradicionalni model prilično je zastario, jer velika većina žena danas odlazi na posao. Ali što se u tom periodu promijenilo u odnosu otac - dijete i kako biti dobar otac? Danas očevi pružaju još više ljubavi prema djeci i prirodnije je da iskreno pokažu svoje osjećaje. Njegova uloga je i dalje ostala da predstavlja autoritet koji je važan u životu djeteta. Odnos s ocem veoma je važan za emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djeteta te se njegova uloga nikako ne smije podcijeniti. Otac i majlka jednako su važni za djetetov život i jednako doprinose dukncioniranju obitelji.

 

Povezanost obitelji i društva - kako biti dobar otac?

Današnji očevi svojoj djeci pokazuju put do razvijanja zdrave razine samouvjerenosti, a to je nešto što majkama često bude teže učiniti, jer su od prvoga dana zaštitnički postavljene prema djeci. Kad se očevi igraju sa svojom djecom, oni ne oklijevaju prekršiti pravila ili izmišljati nove igre. Vole se zaigrati i djeca su uvijek spremna za još malo igre i zabavljanja.

Očevi ujedno predstavljaju i vezu između načina na koji se dijete nameće u obitelji i načina na koji se predstavlja u društvu. 

Iako su neki očevi aktivno uključeni u obiteljski život, statistika pokazuje da postoji određena neravnoteža. Trenutno žene posvećuju oko 16 sati tjedno aktivnostima kućaniskih poslova, u usporedbi sa 6 sati koliko odvajaju muškarci *. Također žene provode u prosjeku 17 sati tjedno brinući se o djeci, u usporedbi s 13 sati koliko provode muškarci.

Obično su majke te koje se bave pitanjima djeteta i općenito svega što se tiče škole. Očevi su u manjoj mjeri uključeni u to obrazovanje djeteta, iako njihova uključenost djeci može biti samo od koristi i djelovati motivacijski. Na vama je samo da pronađete prave načine za podjelu uloga. Podijelite između sebe tko će preuzeti brigu o izvršavanju djetetovih obveza za koji predmet, kao i za izvanškolske aktivnosti i roditeljske sastanke. Budite djetetu oslonac i pomoć u situacijama kada mu neki dio gradiva teže leži.

Također, dijeljenje uloga i odgovornosti važno je za par jer se time uspostavlja svakodnevna rutina koja pomaže u strukturiranju života malog djeteta i na taj način se osjeća sigurno. Dakle uključite i očeve kako bi u potpunosti ispunili svoju ulogu. Ako dijete živi s oba roditelja, potrebna mu je i kvaliteta roditeljskih odnosa. Imajte na umu da kao jedan od stupova odgoja je upravo atmosferu odnosa između mame i tate, i ono što se odvija između njih.

 

Iskustva

Tomislav, Matejev otac

"Kada se Matej rodio, bojao sam se da mu neću znati promijeniti pelenu. Tata je uvijek govorio da su to "ženski poslovi" kako bi zadirkivao moju mamu. Prvih tjedana tapkao sam po mraku. Matej se čak i popiškio na mene dok sam mu mukotrpno mijenjao pelenu, a njemu se to činilo vrlo smiješno. Sada se super snalazim i jedva čekam nove izazove koji nas čekaju!".

 

Zapamti

Očinstvo i očinska figura do 20. stoljeća.

Otac je predstavljao autoritet i njegova je uloga bila da se s mališano druži a ne da se o njemu brine.

Majčinska figura do 20. stoljeća.

Majka osigurava emocionalnu prisutnost i dnevnu brigu.

Podjela poslova

Moraju se pronaći načini kako podijeliti poslove kada je u pitanju briga o mališanima. Mama može pomoći kod domaćih zadataka, tata može ići roditeljski sastanak.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.