Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podijelite ovaj Članak
X
Što danas znači biti otac?

Što danas znači biti otac?

 

Ponekad je onima koji su postali tate prvi put teško pronaći svoje mjesto. Pitate se kako pronaći ravnotežu između roditeljskog autoriteta i biti djetetovim prijateljem? Kako možete podijeliti ovu ulogu roditelja sa svojom ženom? Svi koji prvi put postanu tata često se suočavaju s takvim pitanjima.

20.08.2019 - 11:58

Sve više i više prisutni u životu djeteta, očevi igraju ključnu ulogu, koja nadilazi njihovu sliku autoriteta. Tate moraju ovo lijepo razdoblje očinstva proživjeti na najbolji mogući način uz puno uključivanja u djetetov raspored.

Slika očeva tijekom vremena

Krajem 20. stoljeća u zapadnim državama otac je predstavljao autoritet. Njegova je uloga bila, da se druži s djecom nakon što se majka pobrinula da je nahranjeno, suho, u čistoj odjeći. U tradicionalnom sustavu majka je osiguravala emocionalnu potporu i svakodnevnu njegu. Danas otac više nije tradicionalni, dominantni i strogi pater familias - osoba koja o svemu odlučuje i glavni hranitelj obitelji. Ovaj tradicionalni model prilično je zastario, jer velika većina žena danas odlazi na posao. Ali što se u tom periodu promijenilo u odnosu otac - dijete? Danas pružaju još više ljubavi prema djeci i prirodnije je da iskreno pokažu svoje osjećaje. Njegova uloga je i dalje ostala da predstavlja autoritet koji je važan u životu djeteta. Odnos s ocem veoma je važan za emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djeteta te se njegova uloga nikako ne smije podcijeniti. Otac i majlka jednako su važni za djetetov život i jednako doprinose dukncioniranju obitelji.

Povezanost obitelji i društva

Današnji očevi svojoj djeci pokazuju put do razvijanja zdrave razine samouvjerenosti, a to je nešto što majkama često bude teže učiniti, jer su od prvoga dana zaštitnički postavljene prema djeci. Kad se očevi igraju sa svojom djecom, oni ne oklijevaju prekršiti pravila ili izmišljati nove igre. Vole se zaigrati i djeca su uvijek spremna za još malo igre i zabavljanja.

Očevi ujedno predstavljaju i vezu između načina na koji se dijete nameće u obitelji i načina na koji se predstavlja u društvu. 

Iako su neki očevi aktivno uključeni u obiteljski život, statistika pokazuje da postoji određena neravnoteža. Trenutno žene posvećuju oko 16 sati tjedno aktivnostima kućaniskih poslova, u usporedbi sa 6 sati koliko odvajaju muškarci *. Također žene provode u prosjeku 17 sati tjedno brinući se o djeci, u usporedbi s 13 sati koliko provode muškarci.

Obično su majke te koje se bave pitanjima djeteta i općenito svega što se tiče škole. Očevi su u manjoj mjeri uključeni u to obrazovanje djeteta, iako njihova uključenost djeci može biti samo od koristi i djelovati motivacijski. Na vama je samo da pronađete prave načine za podjelu uloga. Podijelite između sebe tko će preuzeti brigu o izvršavanju djetetovih obveza za koji predmet, kao i za izvanškolske aktivnosti i roditeljske sastanke. Budite djetetu oslonac i pomoć u situacijama kada mu neki dio gradiva teže leži.

Također, dijeljenje uloga i odgovornosti važno je za par jer se time uspostavlja svakodnevna rutina koja pomaže u strukturiranju života malog djeteta i na taj način se osjeća sigurno. Dakle uključite i očeve kako bi u potpunosti ispunili svoju ulogu. Ako dijete živi s oba roditelja, potrebna mu je i kvaliteta roditeljskih odnosa. Imajte na umu da kao jedan od stupova odgoja je upravo atmosferu odnosa između mame i tate, i ono što se odvija između njih.

Iskustva

Tomislav, Matejev otac

"Kada se Matej rodio, bojao sam se da mu neću znati promijeniti pelenu. Tata je uvijek govorio da su to ""ženski poslovi"" kako bi zadirkivao moju mamu. Prvih tjedana tapkao sam po mraku. Matej se čak i popiškio na mene dok sam mu mukotrpno mijenjao pelenu, a njemu se to činilo vrlo smiješno. Sada se super snalazim i jedva čekam nove izazove koji nas čekaju!".

Saznajte više

Zapamti

  • Očinska figura do 20. stoljeća.

    Otac je predstavljao autoritet i njegova je uloga bila da se s mališano druži a ne da se o njemu brine.

  • Majčinska figura do 20. stoljeća.

    Majka osigurava emocionalnu prisutnost i dnevnu brigu.

  • Podjela poslova

    Moraju se pronaći načini kako podijeliti poslove kada je u pitanju briga o mališanima. Mama može pomoći kod domaćih zadataka, tata može ići roditeljski sastanak.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretražite

Still haven't found
what you are looking for?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.