MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Razvoj dječjeg mozga

Nevjerojatno je gledati svoje dijete kako uči nove stvari! Svaki dan napreduje, upija sva ponašanja i situacije iz okoline te uči iznimnom brzinom. Zadivljeni ste i razmišljate što ga sve čeka u životu i što će biti kada odraste! Možda novi Einstein, tko zna!? Pročitajte više o razvoju dječjeg mozga.

3 čitanje Svibanj 8, 2024

U prvoj godini života razvoj djeteta je općenito nevjerojatan. Težina se povećava trostruko, a visina se podupla!

Međutim, najrelevantniji razvoj Vašeg djeteta se događa tamo gdje nemamo uvid. U pitanju je razvoj dječjeg mozga - mozak djeteta može stvoriti do 2 milijuna veza u sekundi u prva 24 mjeseca života!

Pedijatar Philippe Grandesenne, autor članka: „Bébé dis moi qui tu es“ (Bayardova kultura), i rada pod nazivom „Mali, reci mi tko si“ (Marabout) detaljno predstavlja glavne faze ove hiperaktivnost na neuronskoj razini.

 

Rađa li se dijete "jednako inteligentno" kao odrasla osoba?

Beba u trenutku rođenja posjeduje sve buduće mentalne sposobnosti, pa čak i više od toga! Čak je zabavno vidjeti kako mozak novorođenčeta ima čak i više neuronskih veza nego onaj odrasle osobe. To je ono što nosi naziv urođenih sposobnosti.

Na primjer, vaše je dijete sposobno univerzalno prepoznati sve zvukove, ali njegov materinski jezik oblikuje njegov sluh i govor. Mališani imaju automatske reflekse kao što su refleks hvatanja, križanje ruku ili hodanje, što je na fizičkom planu moguće tek počevši od dobi od 8 mjeseci.

Neuronske veze postupno registriraju određeni zastoj, ostavljajući prostora za učinkovito učenje. Liječnici neurolozi to nazivaju "masakrom neurona", kao da se mozak trebao napuniti, da bi se kasnije mogao razviti!

 

Kakva je uloga obrazovanja i učenja u razvoju dječjeg mozga?

U stvarnosti, inteligencija se pojavljuje čim vaša beba počne učiti nove stvari i kada se može prilagoditi novim situacijama.

Od tog trenutka njegova psihomotorna i emocionalna sposobnost definirana je onim što se događa oko njega. Njegov mozak "bilježi" sve i ništa ne izmiče njegovoj pozornosti. Sa svih pet osjetila savršeno izoštreno i slušajući tijekom dana materinji jezik, mozak tvojeg mališana počinje se lako organizirati.

Velika količina informacija koja se stalno "bilježi" je ono što gradi moždane veze, i pomaže u razvoju dječjeg mozga, kroz koje tvoj mališa uči govoriti, jesti sam, koristiti toalet i iskusiti niz autentičnih osjećaja i emocija. Proučavanje takvog razvoja je apsolutno fascinantna stvar!

 

Kako možeš pomoći mališanu da raste, koordinira svoje pokrete i da bude brži?

Jednostavno živjeti uz njega i s njim, uključujući ga u obiteljski život i u aktivnostima u kući. Sve što radite fascinira mališane. Ako tvoj mali želi da ga zagrliš, učini to bez brige o tome što bi drugi mogli reći. Djeca imaju svoju vlastitu brzinu razvoja i roditelji se moraju prilagoditi!

 

Zapamti

Razvoj dječjeg mozga

Mozak djeteta može stvoriti do 2 milijuna veza u sekundi u prva 24 mjeseca života.

Uloga obrazovanja

Velika količina informacija koja se stalno "bilježi" je ono što gradi moždane veze, kroz koje tvoj mališan uči raditi sve.

Pomozi bebi

Jednostavno živjeti uz njega i s njim, uključujući ga u obiteljski život i u aktivnostima u kući. Sve što radite fascinira mališane.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.