MyFeed Personalized Content
0- 36 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Komunikacija između očeva i djeteta

Konačno ste uspjeli dešifrirati poruke koje Vam Vaše dijete pokušava slati? Sada je trenutak da bebine probleme riješite kao profesionalac!

2 čitanje Lip. 20, 2023

Smijeh, plač, gugutanje… Kada dijete komunicira, razumijete skoro sve! Nekoliko ste se puta prevarili i natjerali dijete na smijeh te ga tako razbudili baš prije nego što je trebalo ići spavati. Niste shvatili djetetovu komunikaciju, ali to je normalno jer djeca od prvoga dana komuniciraju svojim jezikom. Koje otkriće za oboje! Evo kako uspješno razumijeti djetetove želje!

 

Komunikacija s djetetom

Dijete plače, boli li ga nešto? U početku niste znali zbog čega plače. Sada kada ste bolje savladali njegov rječnik: umor, glad ili strah od mraka, sve imate pod kontrolom. Naučili ste trikove kako ga smirit: pričate mu o sebi i svojim prijateljima, o njegovoj budućnosti i što ga sve čeka na putu odrastanja, a možda i o posljednjoj nogometnoj utakmici. Da biste smirili dijete, osmislili ste posebne metode: vozite ga u kolicima, u sjedalici u autu ili čvrsto držite u naručju. Dijete se smiri u trenu i te metode uvijek upale!

Dijelite sa partnericom sve zadatke! Tko ustaje usred noći zbog iznenadnog plača? Tata! Možda Vam se ipak ponekad dogodi da Vas djetetov plač ne probudi.

Dijete Vam se smije, a Vi znate da  je to iz razloga što imate odličan smisao za humor! Prve važne osmijehe ste dijelili s njim: anđeoski osmijeh, ups nisam ja osmijeh, zavodnički osmijeh... i onda, otprilike oko 4. mjeseca nastupa pravi smijeh i komunikacija!

Znate najbolje trikove kako nasmijati dijete: radite smiješne grimase, škakljate ga i ljubite po rukama i nogama kao da ćete ga pojesti, a ponekad zapjevate vašu omiljenu pjesmu. Oponašate različite likove iz crtića, igrate se skrivača iza ručnika barem nekoliko puta dnevno. Pa čak i češće, ako dijete to nasmijava i obožava. U svakom slučaju, znate sve trikove.

Odlično se slažete s djetetom! Vodili ste ozbiljne razgovore još dok je bio u  majčinom trbuhu. Sada samo nastavljate s dijalogom. Kada se igrate s plišancem pričate mu o plišancu i kako je to nevjerojatna igračka, a kada mu oblačite čarapice, pričate mu kakve super čarape ima. Vaš glas mu je poznat i uvijek je raspoložen za razgovor. Razumijete se međusobno. Naučili ste i sve faze jezika: gugutanje, grimase, prve riječi, prve rečenice. Zauvijek ćete pamtiti trenutak kada Vam je Vaše dijete prvi put reklo ""Tata"", a možda je kapnula i koja suza od navale emocija u tom trenutku.

Zatim dolazi faza nove omiljene riječi "Ne"! Pokušajte postaviti pravila kako bi i ova faza bila zabavna i bezbrižna kao prethodne!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.