MyFeed Personalized Content
Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Zatvor kod djece i neredovita stolica kod beba

 Već nekoliko dana probava Vašeg djeteta nije kao prije. Je li to normalno ili biste se trebali zabrinuti?

4 čitanje Lip. 28, 2024

Trpi li vaše dijete od zatvora? Moglo bi se činiti čudnim pitanjem, međutim kada su u pitanju djeca savim je uobičajeno. Sigurno znate što znači izraz "zatvor", rijetke stolice ili čak nedostatak stolica. No stolice s tvrdim, suhim izgledom (poput malih loptica) ili one koje teško izlaze vani također su znak neredovite stolice kod beba.

Do navršene 18. mjeseca života, smatra se da dijete pati od zatvora ako nema barem jednu stolicu dnevno u slučaju dojenčadi, ili tri stolice tjedno u slučaju onih koji se hrane mlijekom u prahu. 

U većini slučajeva ova se neredovitost smatra "funkcionalnom", to jest ne uzrokuje je neka bolest. Općenito govoreći, ovaj oblik opstipacije nije ozbiljan i prilično je čest među malom djecom u dobi od 0 do 36 mjeseci i može se stabilizirati u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

 

Mogući uzroci zatvora kod djece

 • Ako dojite, možda ste promijenili prehranu jedući više ugljikohidrata, primjerice bijeli kruh i manju količinu žitarica i kruha od cjelovitih žitarica, koje su bogate  vlaknima i koja će pomoći crijevnoj pokretljivosti;
 • Ako je dijete imalo proljeve: nije neobično da će odmah nakon tih epizoda trpjeti zatvor;
 • Možda ste se vratila na posao i dijete ostavila dadilji ili u vrtiću. Ujutro je velika žurba i s tom promjenom bebine rutine on počne manje jesti i teži na prihvaćanju hrane, postati neraspoložen. Ova promjena može utjecati na stolice tvojeg djeteta, jer je dodatan izvor stresa;
 • Možda ste počeli unositi u prehranu niz čvrstih namirnica i s njima je došao i problem zatvora. Svaka beba je različita i drugačije reagira na novine u prehrani. Uvođenjem čvrste hrane probavni sustav mora raditi više, a probavnom traktu "nekih" mališana treba nešto više vremena da bi pravilno funkcionirao;
 • Možda vaše dijete raste i htjeli biste ga naučiti da koristi tutu. Ako mališana prerano prisilite na upotrebu tute, ovaj vitalni korak može dovesti do nastanka stvarne blokade. Ako je tako, bolje je pričekati nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci prije nego što započnemo s ovom novom razvojnom fazom. Imajte na umu da je jedino pravo ograničenje to da naučite dijete koristiti samostalno toalet (barem tijekom dana) do dobi kada krene u školu.

 

Kako riješiti problem zatvora kod djece?

 • Prilikom dojenja: pazi da imaš uravnoteženu, raznoliku prehranu, bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, što je izvrstan izvor vlakana. Također, pijte dovoljno vode, barem 1,5 litara dnevno. SVe što unosite u organizam, dojenjem pružate djetetu.;
 • Redovite ponudite djetetu vode da pije tijekom dana.;
 • Raznolikost: unošenjem žitarica i pirea, prehrana djeteta može biti siromašna tekućinama. Naviknite se davati malo vode za piće djetetu između obroka već od 5. mjeseca. Zatvor možete spriječiti,  ako izbjegavate nekoliko dana konzumirati rižu, banane i mrkvu;
 • Kada dijete već samostalno jede možete ponuditi voće i povrće što je češće moguće, koristite ih kao priliku da zadivite njegove okusne pupoljke i a unos voća u mali organizam će blago će djelovati na njegovu probavu!

Upotreba glicerinskih čepića za ubrzavanje procesa? Savjetujemo Vas da se prije primjene bilo kojeg oblika samoliječenja posavjetujete s liječnikom specijalistom.

Kada otići s djetetom lječniku ako zatvor ne nestane?

 • Ako je dijete imalo manje od dvije stolice tjedno;
 • Ako dijete gubi kilograme;
 • Ako ima bolove kod pražnjenja crijeva.

Jasno je da ste zabrinuti, ali ne očajavajte. Postoje jednostavni i učinkoviti tretmani kako bi se stolica mališana u kratkom vremenu vratila u normalu. Prije bilo kojeg oblika lijekova, dijeta ostaje ključ za izbjegavanje zatvor, a pod time se podrazumijeva izbjegavanje namirnica koje zatvaraju (banan, riža, ...). Imajte na umu da postoje neka djeca (pa i odrasli) koja su prirodno osjetljivija i mogu patiti od opstipacije za razliku od ostalih, ali to nema utjecaja na njihovo cjelokupno zdravlje.

Zapamti!

Što je neredovita stolica kod beba ili zatvor?

Zatvor nastaje zbog tvrdih stolica s izostankom i do par dana ili pak govorimo o potpunoj opstipaciji crijeva kada stolica u potpunosti izostaje.

Zašto dolazi do neredovite probave ili zatvora kod djece?

Glavni je čimbenik nastanka zatvora promjena prehrane bebe.

Rješenja za neredovitu stolicu kod beba

Dajte djetetu uravnoteženu, raznoliku, bogatu vlaknima prehranu, voće i integralne žitarice.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.