MyFeed Personalized Content
Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Vrtić ili dadilja - prednosti i nedostaci

 Povratak na posao pozitivna je stvar, ali teško je odabrati pravu osobu koja će se brinuti o djetetu. Niste sigurni koji izbor brige za dijete dok ste na poslu odabrati? Razmišljate li o izboru između vrtića ili tete čuvalice? Uglavnom je ovu odluku teško donijeti većini i ovisi o situaciji i mogućnostima kojima raspolažete.

5 čitanje Svibanj 8, 2024

Pronalaženje mjesta u vrtiću ili pronalazak dadilje u koju možete vjerovati može biti problem mnogim roditeljima. Ako odabir načina brige o mališanu počne izgledati kao utrka s preprekama, predviđanje događaja uvelike pojednostavljuje stvari. Koja su prava pitanja koja treba postaviti, prednosti ili nedostatci različitih postojećih opcija?

Treba razmotriti mnogo važnih aspekata. Prije svega, morate biti svjesni da ćete morati raditi kompromise. Ne postoji savršena metoda i svaka od tih metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Na vama je da odaberete ono što vam najviše odgovara, ovisno o vašim prioritetima.

 

Jaslice

Prednosti – jaslice su mjesto za druženje i razvoj koje savršeno odgovara bebama. Osoblje je kvalificirano. Troškovi, izračunati na osnovi dohotka, niži su od ostalih metoda skrbi o bebi. Međutim, mogu postojati prilično velike razlike u državnim i privatnim troškovima.

Nedostatci - Teško je pronaći mjesto. Program otvaranja i zatvaranja je strog i morat ćete se tome prilagoditi. U jaslicama se mališani razbole vrlo često jer se bolesti lako prenose s jedne na drugu. Bolesna djeca uglavnom ne smiju pohađati ustanovu.

 

Dadilja

Prednosti - Ova metoda je fleksibilna, jer se možete s njom dogovoriti o određenom rasporedu, ovisno o vašim potrebama. Mališani se razbole mnogo rjeđe nego u slučaju jaslica, jer o njima brine jedna osoba ili dolaze u kontakt s ograničenim brojem druge djece.

Nedostatci - Pronaći dadilju nije lako, kao što nije lako ni naučiti vjerovati u nju. Mjesto u kojem boravi dadilja mora biti čisto, ne smije pušiti i morate se pobrinuti da se o mališanu brine onako kako bi trebalo. Kad se razboli dadilja, nije lako naći nekoga tko će je odmah zamijeniti.

 

Dadilje u live-in sustavu

Prednosti - ovo je najfleksibilnije rješenje jer više ne morate nikud ići. Dadilje se mogu prilagoditi vašim potrebama a beba, obzirom da brine samo o njoj,  može uživati svu njezinu pažnju. Na kraju dana, dadilje vam mogu dati detaljan izvještaj o onome što se dogodilo tijekom dana.

Nedostatci - Morate imati potpuno povjerenje u dadilju koju ste odabrali, jer je moguće da ona nema baš svu potrebnu obuku ili iskustvo za brigu o novorođenčadi ili starijoj djeci. Može biti vrlo komplicirano kada se dadilja razboli i ne može obavljati svoju aktivnost.

 

Zajedničko čuvanje djece

Prednosti - program se može prilagoditi zahtjevima. Mali ne gubi kontakt s kućom, jer će dio vremena biti zbrinut kod kuće.

Nedostatci - Nije lako naći obitelj u blizini kuće s kojom se možeš slagati i koja ima ista ograničenja kao i vi ili cijeni iste  vrijednosti koje vi imate, primjerice, u obrazovanju. Troškovi takvih metoda relativno su visoki.

 

Grupa za igru

Prednosti - grupa za igru je fleksibilna metoda za majke koje nemaju posao. Mališana možete ostaviti u takvoj grupi za igru na pola dana do tri dana u tjednu, a ovo je specifično mjesto na kojem mališani otkrivaju radost grupnih aktivnosti, a sve pod budnim nadzorom kvalificiranog osoblja.

Nedostaci - Mjesta su ograničena, najbolje je rezervirati nekoliko mjeseci unaprijed, a program otvaranja i zatvaranja je strog.

 

Članovi obitelji

Prednosti – poznajete jako dobro osobu koja vrlo brine o mališanu, a to će vas spasiti od dodatnog stresa. Članovi obitelji također se mogu prilagoditi vašem rasporedu i ograničenjima. Veza između njih i malog također je vrlo bliska.

Nedostaci - Pitanja obrazovanja mogu postati jako veliki kamen spoticanja. Briga o djetetu također zahtijeva puno energije, pa morate osigurati da bake i djedovi imaju sve što je potrebno za brigu o mališanu tijekom dana.

Trenutak kada će se o djetetu brinuti druga osoba trenutak je velike transformacije. Kako biste pomogli djetetu da se lakše prilagodi, objasnite razloge svih tih promjena i isplanirajte određeno razdoblje upoznavanja, tijekom kojega se dijete može postupno naviknuti na novo životno okruženje. U početku možete ostati i Vi, a zatim ga nekoliko minuta ostaviti samog, a onda svaki put sve više i više. To je uobičajena praksa jaslica, a ovaj se proces integracije može provesti na isti način u slučaju dadilje ili čak u slučaju bake, ako se želi brinuti za Vaše dijete.

 

Dijete također ima tu pravo glasa

Ako primijetite da je dijete dok ga vodite u i iz vrtića neraspoložen, ljut ili mu nedostaje energije, tada mu ta metoda brige o njemu možda ne odgovara. Možete razgovarati s ravnateljem jaslica ili tetom čuvalicom kako biste saznali više o tome što bi mogao biti razlog djetetova negodovanja.

Pomno razmislite o odabiru brige za dijete, jer kao što Vi provedete veliki dio dana na poslu i da iste bili zadovoljni morate moći skladno fukcionirati u tom okruženju, tako je i djetetu potrebno skladno okruženje u kojem se može razvijati i rasti.

 

Zapamti

Jaslice

U takvoj okolini dijete ima priliku za igru sa svojim vršnjacima za koju mu se nudi velik izbor igračaka i opreme.

Teta čuvalica

Mora biti pažljiva osoba s djetetom, držati odnos blizak, ali na profesionalnoj razini prema unaprijed dogovorenim pravilima.

Članovi obitelji

Članovi obitelji mogu biti od velike pomoći kada je u pitanju briga o djetetu i čuvanje, pogotovo ako se radi o bakama i djedovima.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.