MyFeed Personalized Content
Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Prvi koraci bebe - gdje, kako, kada?

 "1 godina, 15 mjeseci, 18 mjeseci? Upitali ste se kada će Vaše dijete početi istraživati svijet na vlastitim nogama. Kako možete pomoći svom djetetu da prohoda? "

5 čitanje Svibanj 8, 2024

Prije prvih koraka bebe napravljenih s nesigurnošću i nedostatkom ravnoteže, Vaše će dijete provesti prvih devet mjeseci života vježbajući promjene iz položaja u položaja. Uz to brojne će se prepreke naći na putu prema tom ostvarenju s obzirom na njihovu ogromnu znatiželju da sve dodirnu, vide i pomirišu što im dođe na put.

Na sve četiri ili stojeći uspravno kao stup, stil koji usvoji beba nije ni bitan sve dok ima zeleno svjetlo da istraži sve na što naiđe! Svom djetetu možete pomoći da napreduje samo vodeći računa o njegovom tempu kojim će napredovati iz mjeseca u mjesec. Samo 3% beba samostalno hoda u dobi od 9 mjeseci, a manje od 60% prvi put počinje hodati kada navrše 1. godinu. Dakle više od polovica beba prohoda u razdoblju od 12. do 20. mjeseca starosti.

 

Vježbom jačajte mišiće za sigurnije hodanje

Prva faza: zagrijavanje, trbuh i ruke.

U prvim tjednima nakon rođenja Vaše dijete uči jačati svoje mišiće vrata i leđa, kako bi bilo spremno za druge intenzivnije vježbe koje će počesti prirodno raditi od 4. mjeseca starosti. Te vježbe za jačanje mišića djece kao priprema za hodanje su primjerice: pedaliranje nogama, okretanje rukama, prevrtanje s jedne na drugu stranu. Sve su to izvrsne vježbe i za jačanje trbušnih mišiće.

Dijete će uskoro biti spremno nasloniti se na podlaktice dok ponosno podiže glavu. Ovaj ćete položaj primjećivati sve češće u sljedeća dva mjeseca. Pokrenut radoznalošću da otkrije fascinantan svijet koji ga okružuje, Vaše dijete isprva će usavršiti pokret prevrtanja s jedne na drugu stranu, a zatim puzanja.

 

Druga faza: sjedenje na stražnjici, povlačenje i podizanje uspravno.

Otprilike u dobi od 8 mjeseci, beba je u stanju da stoji i ispruži ruke kako bi uhvatila predmete koje sada može zapaziti još bolje. Dijete postaje svjesno prisutnosti i korisnosti tijela u svojoj borbi za samostalno istraživanje okoline.

 

Treća faza: Kada beba počinje puzati? Puzanje i stajanje na nogama uz pomoć.

U razdoblju između 9. i 12. mjeseca, dijete koristi niz strategija kako bi stiglo gdje želi i primilo što god želi. Prvo na sve četiri, zatim na koljenima prije nego što uspije stajati na nogama držeći roditelje za ruku. Iako je dijete možda malo neuravnoteženo, lako će steći povjerenje u vlastite snage vježbajući niske i visoke položaje naizmjenično, nekoliko puta zaredom.

 

Četvrta faza: prvi koraci bebe - stajanje na nogama i hodanje.

Sve što je sada potrebno je malo hrabrosti i odlučnosti da prohoda sam! (u prosjeku, negdje u dobi od 10. do 13.-14. mjeseca). Prvi koraci Vaše bebe bit će neprocjenjivi! Ako Vaše dijete još nije prohodalo, a ima između 19 ili 20 mjeseci, obratite se svom pedijatru, koji će vam vjerojatno preporučiti da se posavjetujete sa specijalistom za dječju fizijatriju.

 

Evo nekoliko ideja koje djetetu ulijevaju osjećaj povjerenja prema samostalnom hodanju:

 • Prikladna obuća. Prvo pitanje koje treba postaviti trebaju li djetetu cipele ili ne? Prema preporuci stručnjaka, odgovor je ne, kad god je to moguće.
 • Pustite dijete da kod kuće puže ili pokušava usvojiti hodanje bosih nogu na mekim i čvrstim površinama uz nadzor. Ovo je najbolja metoda koja mu omogućava da usvoji pokret nogu na različitoj podlozi i stekne sigurnost.
 • Za pokušavanje hodanja izvan kuće, odaberite djetetu šlapice ili cipele koje su jednostavne za obuvanje i imaju podebljan đon kako bi fiksirao djetetovo stopalo.
 • Ogradica: od svih veličina i od svih materijala! Ogradica može imati brojne prednosti, pruža djetetu sigurnost, jer je u stanju da stoji i ispruži noge dok se drži za ogradu. 
 • Za nekoliko mjeseci dijete će htjeti ići držeći Vas za ruku. Prvi koraci bebe će biti posve nesigurni i udaljenost koju prohoda će biti malena, Vaše ruke kao oslonac i cilj koji će dohvatiti znače im sve! Dijete će se osjećati ugodnije i imat će više povjerenja u sebe, ali možda se neće osjećati sasvim spremnim da pusti ruku majke ili oca. Ne požurujte dijete i čestitajte mu na svakom malom uloženom trudu i koraku. Kada Vas dijete drži samo jednim prstom, još uvijek osjeća potrebu Vas kao oslonca i za stjecanje sigurnosti.
 • Igračke (kamioni, kolica i sl.): U dobi od 10-12 mjeseci, dijete ne želi ništa drugo nego otkriti što se događa izvan sobe u kojoj se nalazi ili u dvorištu. Problem nastaje između želje koju ima i sposobnosti da to učini, a dijete mora hodati da bi riješilo ovaj misterij! Stoga su one igračke na koje se djeca mogu osloniti kad nauče hodati izuzetno korisne u takvim trenutcima.
 • Hodalica - za ili protiv? Nakon što je bila predmetom značajne kontroverze i zabranjena u nekoliko zapadnih država (uključujući SAD i Kanadu), pedijatri i stručnjaci za psiho-motoriku ne preporučuju hodalicu. Smatra se da ograničava pokrete nogu u području natkoljenica te nepravilno utječe na svod stopala. Također,  zabilježeni su brojni slučajevi ozljeda glave kod djece koja su koristila hodalice.
 • Još par savjeta kod prvi pokušaja hodanja. Dijete neka ne diže ruke previsoko, jer mu to može narušiti ravnotežu.
 • Igračke na koje se dijete oslanja trebaju biti i čvrste i lagane, s kotačima s funkcijom polu-zaključavanja.

Dijete kada spozna moć kretanja postat će nezaustavljivo. Već ćete ga u fazi puzanja loviti po stanu ili kući, a nećete se ni okrenuti kada će doći trenutak da će samostalno trčakarati uokolo. Imajte ga uvijek na oku, jer dječje avanture nikada ne miruju. Budite mu oslonac za svaki mali, ali značajni korak!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.