MyFeed Personalized Content
Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Kako naučiti dijete na tutu

 DIjete će vrlo skoro krenuti u vrtić pa je došlo vrijeme i prikladan trenutak da ga naučite kako samostalno koristiti tutu. Znate li kako mu možete olakšati naučiti ove stvari?

5 čitanje Svibanj 8, 2024

Odlazak u toalet još je jedan važan korak u procesu u kojem se Vaše dijete uči postati neovisno i jednostavno ""odrasta"". Teškoće za Vas kao roditelja počinju se smanjivati, jer ne morate više mijenjati pelene i možete biti opušteniji. Kako bi bilo dobro kada bi djeca brže učila.

Međutim, Vaše želje i stvarnost dvije su potpuno različite stvari. Kako bismo ti pomogli da ovu fazu ne pretvorite u problem, evo nekoliko savjeta koji ti možemo pružiti.

 

Postoji li određena dob u kojoj djecai više ne koriste pelene?

Ne postoji određena dob kada je u pitanju uporaba pelena. Dijete će biti spremno kada, s fiziološkog stajališta može kontrolirati svoje sfinktere (zadržava / otpušta svjesno), i kada s psihološkog stajališta pristane odreći se statusa bebe.

Nisu sva djeca spremna u istoj dobi, a uglavnom djeca više ne koriste pelenu noću u dobi između 15 i 36 mjeseci. Najčešće, djeca uspijevaju prestati nositi pelene tijekom dana u dobi do 28 mjeseci.

 

Kako možete znati je li dijete spremno koristiti tutu?

Očigledni znakovi koji sugeriraju da je dijete zaista spremno su trenuci kada može sjesti, a zatim stajati sam bez pomoći, kad može udariti loptu, kad se može sam popeti stubama, oponašati ponašanje odraslih, kad može jesti sam i kada traži određenu razinu samostalnosti. Ostali relevantni znakovi koji Vas potiču da idete dalje s ovom idejom uključuju zanimanje koje dijete pokazuje za samu tutu i činjenicu da dodiruje pelenu kada je prljava.

 

Ako tutu koristim prerano, hoće li ovo biti prepreka da dijete nauči pravilno ići u toalet?

Istina je da ne biste trebali prisiljavati dijete da odrasta brže nego što je prirodno i moguće.  Ako ga forsirate koristi tutu, nećete učiniti ništa drugo nego odgoditi učinkovit proces učenja. Stoga je prikladan trenutak kada dijete odluči za sebe da je spreman za ovaj korak. U međuvremenu možete objasniti kako se tuta koristi i što bi trebao raditi.

 

Pomaže li ako dijetestavljate na tutu u pravilnim razmacima?

Može se provesti određena rutina, ovisno o određenim unaprijed postavljenim vremenskim intervalima (budnosti, prije ili poslije popodnevnog spavanja itd.). Jednako je korisno ostaviti tutu u spavaćoj sobi ili u kupaonici, kako bi se dijete moglo naviknuti da ju vidi i doživljava kao predmet sam po sebi. Možete sjesti s djetetom da ga smirite, a istovremeno mu objasniti da je normalno ići u toalet.

 

Morate li dijete ostaviti na tuti dok ne osjete da su gotovi?

Ako to činite iz obveze, nećete postići ništa drugo nego pojačati ideju straha da se dijete neće uzdignuti na razinu očekivanja koja imate od nejga. Takav način ophođenja prema djetetu može utjecati na manjak samopouzdanja. Ako se nekoliko minuta ništa ne dogodi trebate čestitati djetetu na pokušaju, a zatim možete pokušati ponovo nekoliko sati kasnije ili čak sljedeći dan.

 

Znate li što učiniti ako se dijete uneredi, a ne nosi više pelene?

Šetnja do toaleta nikada ne prođe bez incidenata. Uvjerite svoje dijete da može zatražiti odlazak u toalet i da ne smije čekati posljednji trenutak da to učini. Pokušajte razgovarati s njim i objasnite koliko će mu biti lakše ako odmah kaže da ga nešto muči. Dajte mu do znanja da ne mroa osjećati sram ili nesigurnost zbog odlaska na toalet. To je prirodna stvar!

 

Ako ste imali problema s privikavanjem na tutu, kako ga uvjeriti da koristi WC školjku?

WC školjka za mališana može biti zastrašujuća, jer to čini prijelaz od tute na ogromno ""prijestolje"" koje ga tako jako plaši. Ovo je uglavnom posljednja faza procesa učenja o odlasku u toalet, a znači da je dijete zapravo naučio koristiti tutu.

 

Djetetu se događa da više ne koristi pelene, ali sad je opet počeo mokriti noću u krevetu?

Dolazak nove sestre ili brata u obitelj privremeni je uzrok za stariju djecu da bilježe neke karakteristike vraćanja u status bebe. Međutim, ova faza ne traje dugo, samo trebate biti strpljivi, jer će se sve vratiti u normalno stanje.

 

Tijekom dana Vaše dijete više ne koristi pelenu. Koliko će vremena morati ići dok je ne bude koristio ni noću?

I to ovisi, bez posebnog pravila. To može trajati samo nekoliko dana, ili nekoliko tjedana, pa čak i nekoliko mjeseci. Ponekad mališani prvo ne mokre noću u krevet, najvažnije je ne vršiti pritisak na njih. Svako dijete ima svoj ritam i vi kao roditelj imate dužnost da mu se prilagodite. No ako je Vaše dijete starije od 3 godine i zabrinuti ste za napredak djeteta i samostalno korištenje tute ili toaleta, pitajte Vašeg liječnika za savjet.

 

Dijete će uskoro krenuti u vrtić i još uvijek neće ići na toalet?

Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • Iskoristite blagdane (manje stresa, više slobodnog vremena, lijepo vrijeme) i pustite da se dijete igra bez pelena.
 • Ne stvarajte pritisak i nemojte ga emocionalno ucjenjivati, čak i ako i dalje povremeno koristi pelene.
 • Ne brinite, neka djeca nauče ići samostalno u toalet čak i koji dan prije nego što počne škola.

Evo nekoliko preporuka za čitanje:

 • "Zoo Poo: Priručnik za učenje hodanja do toaleta" napisao Richard Morgan, Barron Edukativna izdanja;
 • "Odlazak na tutu za tjedan dana" autorice Gina Ford, Vermilion;
 • "Rana inicijacija za upotrebu tute" napisala Linda Sonna, McGraw-Hill Contemporary.

 

Zapamti

Korištenje pelene

Korištenje pelene u dobi od pet godina razlog je za zabrinutost.

Nauči svoje dijete da samo ide u toalet!

Možeš iskoristiti godišnji na moru kako bi maloga naučila da odustane od pelene i da pita da ide u toalet.

Korištenje tute

Mali će ti znakovima dati do znanja da želi koristiti tutu. Jedan od znakova je da počne dirati pelenu kada je prljava.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.