MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Sve o putovanju s bebom avionom ili autom

 Kad planirate, čini se da bez problema možete voditi dijete na godišnji odmor, kod bake i djedova ili vidjeti rođake. Ali u stvarnosti, promjena pelena ili hranjenje mališana u avionu ili autu, izbjegavanje osjećaja mučnine zbog puta ili smirivanje bebinog plača dok putujete vlakom, sasvim su druga priča.

4 čitanje Svibanj 8, 2024

Poznata je činjenica da, uglavnom, putovanja i odlasci na izlete pomažu u razvoju djeteta i zato želite da dijete otkrije nova mjesta, a i izvrsna su prilika za opuštanje obitelji. Izlazak iz kuće do grada, vikend s prijateljima u drugom gradu ili odmor u inozemstvu, uvijek se putovanje s djetetom može vrlo brzo pretvoriti u pravu borbu. Svaki način prijevoza ima svoje prednosti i nedostatke te ih morate uzeti u obzir kada razmišljate kako ćete putovati.

 

Odabir načina prijevoza

Evo naših preporuka za odmor bez brige:

 • Odmor automobilom vam omogućuje potpunu slobodu dok ste na putu i možete napraviti pauzi koliko želite. Međutim, ako je put dug, možda ćete se umoriti, i Vi i beba možete biti pod stresom u takvoj situaciji;
 • Ako krenete vlakom, imat ćete priliku odmarati se.,osim situacije kada dijete plače i onda ga morate  prošetati po vlaku da ga smirite i kako ne biste smetali ostalim putnicima;
 • Ako putujete avionom, štedite vrijeme, ali čekanje u zračnoj luci i uvjeti putovanja nisu uvijek najbolji za dijete.

Također morate uzeti u obzir i broj kilometara koji ćete prijeći. Ako pređete više od 200 ili 300 km, vlak je puno bolji izbor od automobila i manje je naporan.

Također morate uzeti u obzir kakvo će biti vrijeme. Gledajte da ne putujete zimi ili za vrijeme ljetnih vrućina.

Putovanje s djetetom nikada ne bi trebalo biti bez prethodne pripreme. Bez obzira na odabrani način prijevoza, morat ćete pretpostaviti niz stvari.

 

Putovanje automobilom

Da biste putovali koliko je moguće sa što manje problema, najbolje bi bilo putovati noću ili barem nakon što je dijete pojelo svoj obrok. Tako će mirnije zaspati u autosjedalici. Ljeti ne zaboravite na kremu za sunčanje i izbjegavajte putovanje u satnim intervalima kada su temperature vrlo visoke, pogotovo ako nemate klima uređaj.

Ne zaboravite najdražu igračku mališana i bocu vode. Preporučljivo je redovito zaustavljati se, svaka dva sata, kako biste zašlo malo na zrak i razgobali.

 

Putovanje vlakom

Vlak je najtiša metoda prijevoza, sve dok dijete ne počne vrištati. Odaberite nekoliko igračaka za put kako se ne bi dosadio i spremite se napraviti niz šetnje s jednog na drugi kraj vagona i na hodnicima vlaka kako biste ga smirili. Obucite dijete na takav način da ga možete lako presvući jer uređaji za promjenu pelena u vlakovima nisu uvijek baš praktični. Možete, naravno, po potrebi zagrijati njegovu hranu u restoranu vlaka, ali kako biste to izbjegli, ponesite sa sobom jela koja se mogu poslužiti na sobnoj temperaturi.

 

Putovanje avionom

Teorija kaže da dijete može putovati avionom već od trećeg tjedna života, ali možete pitati liječnika za informacije ako niste sigurni u tu odluku. Ukoliko dijete ima bilo kakav problem u ušima, nosu ili grlu, možda ćete dobiti preporuke da izbjegnete putovanje avionom. Kada rezervirate pripazite da napomenete da putujete s djetetom, jer će Vam se možda ponuditi ugodnije i prostranije mjesto. I pri polijetanju i slijetanju, djetetu dajte dudicu da izjednači pritisak u ušima.

Također morate biti sigurni da dijete pije dovoljno tekućine tijekom leta. U avionima je izrazito suh zrak i kao što Vi ožednite tijekom leta, imajte na umu da je i Vašem djetetu potrebna veća količina tekućine. Ne zaboravite na cjepiva ako putujete u inozemstvo, posebno u tropska područja. Napravite spisak stvari i opremen koju morate ponijeti te prije puta provjerite listu!

 

Osnovne stvari za putovanja

 • Hrana u posebnom formatu za putovanje koja ne zahtijeva hlađenje: staklenke koje se lako otvaraju ili se mogu ponovo zagrijati i ne zaboravite na žličice;
 • Pelene;
 • Maramice (suhe i vlažne), vrlo korisne u slučaju manjih nezgoda ili prilikom presvlačenja bebe u WC-u, u vlaku ili avionu;
 • Zamjenska odjeća;
 • Dodatni džemper ili kardigan, tako da se dijete ne prehladi zbog klima uređaja;
 • Glazba za djecu kako bi slušali u automobilu;
 • Mali komplet prve pomoći koji sadrži sve što vam može trebati. U vezi s tim obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Nemojte se obeshrabriti u planiranju odlaska izvan kuće s malim djetetom. Iako ima puno izazova, pomno sve isplanirajte i avantura može započeti! Sretan put!

 

Zapamti

Putovanje autom

Za ovaj način putovanja obavezno ponesite sa sobom bocu vode, glazbu za djecu, omiljenu igračku djeteta, a također ne zaboravite uzeti pauzu svaka dva sata.

Koje korisne stvari možete ponijeti na putovanje s bebom?

Najvažnije stvari koje možete ponijeti na novu avanturu su: vlažne maramice, odjeću za presvlačenje, pelene, bocu, vodu i mali komplet prve pomoći.

Let avionom

Ako letite avionom štedite puno vremena. Bebama je dopušteno putovanje avionom već od dobi od tri tjedna. Prje puta savjetujte se s Vašim liječnikom.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.