Beba spava na majčinom ramenu

Moja beba 0-6 meseci

Svaki fini dodir, svaki plač, svako zevanje i bezbrojne emocije koje osećate kada postanete roditelj probudiće u vas milion pitanja. Srećom ovde možete naći odgovore na vaša pitanja. Iskoristite savete i podršku naših stručnjaka.

Vaša beba je već došla na svet!  Pred vama su trenuci puni emocija i divljenja prema Bebi, ali i pitanja vezana uz ispravnost, hranjenje, i negu bebe. To je potpuno normalno, pa smo zajedno sa stručnjacima pripremili savete koji vam mogu koristiti u prvim mesecima roditeljstva. 

Pronađite naše članke koji će vam pomoći da odgovorite na neka od svojih pitanja i nedoumica. Takođe će vam pomoći da mesečno naučite više o razvoju bebe po mesecima. Ovdje je kratki pregled onoga što se događa s vašom bebom tokom svakog meseca u prvoj polovini godine života. 

 

Moja beba u 1. mesecu

Prve četiri nedelje nakon porođaja vreme su velikih promena u vašem domu. Dobili ste novog člana porodice i polako pronalazite put u ovu novu stvarnost. U početku ćete možda misliti da vaša beba još uvek spava ili jede. No, istovremeno se vrlo intenzivno razvija, upoznajući potpuno novi svet izvan majčine utrobe. Posmatrajte svoju bebu i učite njene reakcije na razne nadražaje, a zahvaljujući tome ćete još bolje odgovoriti na njene potrebe. 

Moja beba u 2. mesecu

Dvomesečno dete može vam se činiti mnogo kontaktnijim nego u neonatalnom razdoblju. Štoviše, tijekom tog vremena ono prolazi kroz svoj prvi razvojni skok – koji se naziva skok osjeta – a sa 7-9 tjedana dolazi i do skoka u obrascima i razlikama. Bebini pokreti još nisu koordinirani, ali voljno maše ručicama i nogama. Također može nakratko podići glavu, posebno kada je zainteresiran za nove zvukove. Pozornost vam može privući i činjenica da je dabar postao vrlo "pričljiv" - i dalje se oglušuje ("guguče"), ispušta razne zvukove i izgleda vrlo zainteresirano za svijet oko sebe!

Moja beba u 3. mesecu

Treći mesec detetovog života obično je vrlo lepo, mirno vrijeme za roditelje. Otprilike u to vrijeme možda već osjećate da ste se dobro upoznali s bebinim reakcijama na različite podražaje. Dnevni ritam se stabilizira, a i noći mogu biti mirnije – obično se bebe u ovoj dobi ne bude tako često kao prije. Ako je prethodnih meseci dete patilo od kolika, u ovoj fazi nelagoda u trbuhu obično nestaje.

Moja beba u 4. mesecu

Kod bebe od 4 meseca možete promatrati kako pokušava ovladati sposobnošću mijenjanja položaja i kretanja. I dalje se igra rukama, a budući da je usavršio i tehniku ​​hvata, nestrpljivo poseže za predmetima na dohvat prstiju. Bebe u ovoj dobi uglavnom dosta redovito spavaju, a danju su vesele i imaju puno energije za nastavak istraživanja svijeta!

Moja beba u 5. mesecu

U dobi od 5 meseci dojenče obično pokazuje iznimnu fleksibilnost. Počinje biti vrlo pokretljiv i zainteresiran za vlastito tijelo. Mališani u ovoj dobi mogu biti slatki jer već prepoznaju lica svojih najmilijih, živo reagiraju na njihovu prisutnost i puno se smiju. Rado gledate kako vaše dete svladava nove vještine, jer se tada brinete da mu osigurate zdrave i sigurne uvjete za razvoj.

Moja beba u 6. mesecu

Možemo reći da je razdoblje bebe od 6 meseci ispunjeno aktivnostima. U ovoj dobi beba obično puže, također nastoji zauzeti položaj tijela koji bi mu omogućio puzanje. Međutim, ti pokušaji obično još nisu uspješni. Dete u ovom dobu obično ne sedi samostalno – i ne treba ga žuriti s tim. Međutim, bebu možete sjediti u poluležećem položaju na koljenima – naravno, okruženu vašim ramenima kako biste osigurali njegovu punu sigurnost.

Za više informacija o razvoju bebe po mesecima tijekom ovog razdoblja pogledajte članke u nastavku.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.