0 - 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Grčevi kod bebe: Šta uraditi kada beba ima grčeve?

Iako su mi već rekli da su grčevi kod novorođenčeta nešto privremeno i bezopasno, ipak se jako uzbudim kada vidim kako moja beba plače. Šta mogu da uradim da je smirim, a istovremeno i ja ostanem mirna?

3 čitanje Jun. 28, 2024

Evo nekoliko informacija o grčevima, kako nastaju i šta možete da učinite da olakšate neugodnost vaše bebe.

 

Uobičajeni znaci grčeva

Od pre nekoliko dana vaša beba, koja je do sada bila mirna i koja se razvijala pravilno, stalno plače tokom dana, pa čak i nekoliko puta tokom noći. Beba je uznemirenija nego inače i čini se da ništa ne može da joj umanji bol koji oseća. Štaviše, zbog tog bola, beba vrišti tako jako, kako sigurno niste zamišljali da je možete čuti! Sve ovo, u kombinaciji sa vašim sopstvenim umorom, može vas naterati da teško podnosite takvu promenu. Ukratko, plašite se! Ali to je normalan osećaj.

Naravno, treba da se posavetujete sa lekarom specijalistom, ali ono što vaša beba oseća su gotovo sigurno grčevi. Dobra vest je da zdravlje bebe nije u opasnosti. I više od toga: ceo ovaj period će trajati samo nekoliko nedelja!


Šta su grčevi?

Intenzivni i česti bolovi u stomaku. Beba plače, uznemirena je (stalno se previja) i izbacuje gasove. Prema statistikama preko 20% beba između uzrasta od dve nedelje do trećeg ili četvrtog meseca ima grčeve. Grčevi se ne smeju brkati sa prolivom, u tom slučaju stolice su obilne i, u nekim slučajevima, vrlo česte.

Više je uzroka koji dovode do pojave grčeva: nedovoljno razvijeni digestivni i nervni sistem, anksioznost roditelja, koju i beba oseća, prekomerna ishrana, netolerantnost na mlečne formule ili mlečnu formula koja se često menja.

Ako beba pokazuje navedene simptome nekoliko dana, posetite lekara da vam potvrdi da je zaista reč o grčevima.


Evo šta možete da uradite kod kuće

Evo nekoliko jednostavnih saveta kako možete da pomognete svojoj bebi.

 • Ako dojite: Izbegavajte začinjenu hranu, kupus, brokoli, kelj i pasulj, koji izazivaju nadutost. Ponudite bebi samo jednu dojku za svaki obrok tako da dobije masnije mleko (na kraju svakog obroka), što može da spreči stvaranje grčeva. Pobrinite se da beba podrigne ispravno;
 • Ako ne dojite: Obratite se svom lekaru za savet šta treba da uradite da biste ublažili bol kod vaše bebe;
 • Nežno masirajte stomak vaše bebe u smeru kazaljke na satu, stavite bočicu tople vode umotane u peškir na bebin trbuh (toplota je odličan lek za ublažavanje bolova), koristite nosiljke za bebu ili šal što je više moguće, jer vertikalni položaj pomaže bebi da ne oseti bol (utvrđeno je da u zemljama, u kojima se deca nose gotovo čitavog dana) se ne javljaju grčevi kod beba.

 

Šta je potrebno da znate?

Sisanje umiruje bolove u crevima, pa će beba želeti da se hrani neprekidno. Rizik je, naravno, da to može dovesti do prenahranjenosti, a posledica je, kao što ste već pretpostavili, bol u stomaku!

Sličan sadržaj

Simptomi

Beba je uznemirena više nego obično, plače, izbacuje gasove i izgleda kao da je niko i ništa ne može utešiti. Štaviše, zbog bola beba može i da vrišti. Ali zdravlje bebe nije u opasnosti.

Šta su grčevi

Neki od uzroka su: nedovoljno razvijeni digestivni i nervni sistem, anksioznost roditelja, koju i beba oseća, prekomerna ishrana, netolerantnost na mlečne formule ili mlečnu formula koja se često menja

Rešenja kod kuće

Ako hranite bebu iz flašice, što je više moguće smanjite mogućnost prodiranje vazduha kroz cucle, ne menjajte mlečnu formulu bez saveta lekara i vodite računa da pravilno pripremite mleko. Konačno, možete nežno masirati bebin trbuh.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.