Dojenje bebe

Dojenje

Svako zna da ništa nije u poređenju sa dojenjem I njegovim benefitima, tako da smo pripremili seriju korisnih resursa za vas.

Najbolje za tvoju bebu i za tebe! 

Dojenje je nastavak jedinstvene veze stvorene između vas i vaše bebe koja se razvila dok je beba još bila u vašoj utrobi. Na vašim grudima, vaša beba se oseća sigurno i zaštićeno kao nigde drugde. Bliskost i toplina koju osećaju, kroz dodir vašeg tela, osećaj vašeg srca, stvara bliskost koja će značajno uticati na dalji razvoj vašeg mališana. 

Takođe, majčino mleko je najprirodnija namirnica za vašu bebu. Sadrži sve važne hranljive sastojke koji mu pomažu da zdravo raste. 

Iako je dojenje prirodan proces, mogu se pojaviti brojna pitanja. Zapamtite da je ponekad potrebno vreme, strpljenje i veština da naučite kako da pomognete svojoj bebi da se pravilno nosi sa tim. 

Nagrada za vaš trud i posvećenost biće osmeh zdravog deteta u razvoju i izuzetna zaštita imunog sistema koji će obezbediti vaša hrana. 

Zdravlje bebe

Prvih 6 meseci života bebe jesu najteži i najizazovniji zbog činjenice da se beba prilagođava novom načinu svakodnevnog života, navika i privikavanja na sopstveni ritam. Ovo je takođe period privikavanja deteta i roditelja jedno na drugo, kada uče da funkcionišu kao tandem.

Kao poslednje ali ne manje bitno za prvih šest meseci jesu vakcine propisane od zdravstvene administracije za zdravlje i normalan razvoj bebe. Zbog svih ovih razloga mesečne posete pedijatrima su preporučene, kao najznačajniji sastanci koji ne bi trebali da se preskaču, kao što su:

 

Prva poseta – u prve dve nedelje života

Prva poseta pedijatru obično se dešava kod kuće. Ciljevi su merljivi:

 • Kolika je težina bebe (proverite da li se oporavila od gubitka kilograma od materinstva, jer se u prvim danima nakon rođenja javlja gubitak na kilogramima iz psiholoških razloga. Ovaj gubitak može iznositi 10-15% na novorođenčadi i oporavku u prvim nedeljama života.
 • koliki je porast u dužini,
 • koliki je porast  lobanje.

U dodatku, stomak, uši, oralna regija, oči i zglobovi su provereni. Pitajte pedijatra da li prepisani vitamin D za prevenciju rahitisa i uspostavljanje plana obroka i plana spavanja za period koji predstoji dobro utiče na vašu bebu. Važno: prva diskusija o obaveznim i opcionalnim vakcinama sada preuzima primat.

 

Druga poseta – nakon mesec dana

Doktor saznaje da li se beba razvija na normalan način i kako se adaptira na život kod kuće. Prvi ultrazvuk je preporučljiv kako bi se utvrdilo potencijalni ortopedski problemi. Analizira se postojanje grčeva u trbuhu beba kao i dermatološke promene. 

 

Treća poseta – nakon dva meseca

Vreme je za prvu obaveznu vakcinu. Evolucija bebe se utvrđuje: promena težine, promena u rastu, rast parametra lobanje, abdomen i ENT promene.

 

Četvrta poseta – nakon 4 meseca

Uzbuna oko zubića, reakcija na zvuke i motoričke sposobnosti se monitoriše. Druga obavezna vakcina je neophodna, kao i prva ona je administrirana. Potencijalne nedaće oko primljenih vakcina se takođe observiraju.

 

Peta poseta – nakon šest meseci

Vreme je za obaveznu šestomesečnu vakcinu i ukoliko je neophodno napraviti raspored opcionalnih vakcina.

Postoji generalna provera o stanju zdravlja (koja uključuje oftamološku observaciju i ortopedsku kontrolu) i na taj način se procenjuje da li je beba spremna za diversifikovanu dijetu.

Ostali naslovi koji vas mogu zanimati
Zdravlje tokom trudnoće
Zdravlje-za-vrijeme-trudnoće
Neka bebe I zdravlje
baby care
Ishrana deteta
Prehrana-i-diverzifikacija
Igre i aktivnosti za dete
Igre-i-aktivnosti
Otac majka I dete
Otac-majka-i-dijete

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.