Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Vodič za dojenje bebe - šta, kako i kada?

Kao što znate, majčino mleko je najbolja hrana za bebu tokom prvih šest meseci, čak i nakon uvođenja drugih namirnica. Poznavanje onoga šta vas očekuje nakon porođaja može vam pomoći da napravite plan kako da više uživate u svakom trenutku dok hranite vašu bebu ili se starate o njoj.

5 čitanje Apr. 8, 2022

Budite spremni za dojenje bebe

 

Pre porođaja

 • Okružite se sa što više pobornika dojenja, kao što su vaš partner, prijateljice, vaša majka, sestra ili bilo ko, ko vam može pomoći da saznate više o tome.
 • Razgovarajte sa svojim lekarom o dojenju. Recite svom porodičnom lekaru ili medicinskoj sestri da nameravate da dojite svoju bebu i da želite da znate kakvu vam oni pomoć mogu ponuditi u tome, sada i nakon rođenja deteta.
 • Negujte svoje grudi pre porođaja. Porazgovarajte sa svojim lekarom o očekivanim promenama na vašim grudima, o eventualnim ranijim operacijama koje ste na grudima imali, o eventualnim hormonskim problemima (uključujući probleme sa štitnom žlezdom ili dijabetesom), kao i o svim drugim pitanjima vezanim za dojenje bebe. Ovaj razgovor vam može pomoći da se pripremite i bolje kontrolišete sve buduće situacije vezane za dojenje.
 • Raspitajte se koje procedure dojenja se primenjuju u bolnici u kojoj ćete se poroditi.
 • Prijavite se za aktivnosti i kurseve koji uključuju informisanje o dojenju. To će vam pomoći da razumete šta možete očekivati i da u budućnosti stupite u kontakt sa mogućim izvorima pomoći.
 • Napravite spisak stvari koje treba da pripremite za bolnicu. Pored spavaćice i papuča, u spisak uvrstite i stvari za koje mislite da će vam biti potrebne za dojenje. Porazgovarajte sa bolničkim osobljem o tome. U nastavku je nekoliko primera spiska.


Kada stignete u bolnicu

 • Porazgovarajte sa medicinskim timom koji će biti uz vas za vreme porođaja o vašoj odluci da dojite. Obavestite porodilište da želite da dojite bebu.
 • Zabeležite vreme u kome ste dojili bebu. Tražite da beba bude u istoj sobi sa vama. Takođe, tražite da se na kartici bebe zabeleži da beba ne treba da se dohranjuje iz bočice, osim ako ne postoji medicinski razlog za to. Ako beba ne ostaje sa vama u istoj sobi, treba da vam je donesu čim pokaže prve znake gladi.
 • Tražite da beba bude hranjena samo sa vaše strane, prirodno.
 • Tražite konsultaciju sa specijalistom za dojenje. Specijalista može da vas posavetuje o najboljim položajima za dojenje bebe i da vam odgovori na svako pitanje koje biste mogli imati pre napuštanja bolnice.


Nakon porođaja

 • Podojite bebu što je pre moguće. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje majkama da počnu sa dojenjem što pre, po mogućnosti u prvom satu nakon porođaja. Na taj način beba može odmah da iskoristi lako svarljive proteine, vitamine i minerale, kao i antitela iz kolostruma, žućkaste i prozirne tečnosti koja će u narednih 3-5 dana teći iz dojke do prelaska u mleko.
 • Beba treba da ima kontakt sa vama, koža na koži. Recite medicinskim sestrama i doktoru da želite da držite bebu u naručje, koža na koži, odmah nakon porođaja i dok se prvo dojenje ne završi. Činite to što je moguće češće u prvih nekoliko meseci, kako biste pomogli bebi da bude mirna tokom dojenja i vama da biste imali dovoljno mleka za nju.
 • Hranite bebu kada god je gladna, što znači čak 8 do 12 puta u 24 sata.
 • Koristite obe dojke za dojenje, izjednačavajući tako proizvodnju mleka. Pobrinite se da vaša beba potroši mleko iz jedne dojke, pre nego što da joj ponudite drugu. Ako odbije drugu dojku, sledeći put kad je beba gladna ponudite joj tu dojku.
 • Ne brinite o vremenu. Bolje je odrediti vreme za dojenje; pobrinite se da beba jede sve dok ne bude sita. Neke bebe jedu brzo; druge ne žure.
 • Obratite pažnju na znake koji pokazuju da je beba gladna. Bolje je ne da ne sačekate da beba počne da plače zbog gladi. Neki od znakova koje bebe daju su: traženje dojke, uznemirenost ili refleks sisanja.
 • Ako ste se porodili carskim rezom, jednako je važno da podojite bebu što je pre moguće. Verovatno će najbolja pozicija biti pozicija „ragbi“, jer ona smanjuje pritisak na vašu ranu. (Zamislite kako je ragbi igrač sakrio loptu ispod miške i shvatićete položaj).


Pre nego što napustite bolnicu

 • Zatražite konsultaciju sa specijalistom za dojenje, kako bi video kako dojite bebu i kako bi vam dao potrebne savete.
 • Naučite kako ručno da izmuzete mleko. Izmuzavanje dojke može biti sve što je potrebno da bi vaše grudi bile mekše kada su pune mleka. To će pomoći lakšem povezivanju bebe za dojku.
 • Zatražite imena i telefonske brojeve konsultanata za dojenje, kako biste mogli da ih pozovete za savet kada dođete kući.


Kod kuće

 • Tražite pojašnjenja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti zbog dojenja, pitajte svog lekara, specijalistu za dojenje, prijateljicu ili nekog člana porodice koji ima potrebno iskustvo i znanje.
 • Nemojte sačekati da vas nešto zaboli ili da osetite neugodnost prilikom dojenja.


Spisak zahteva za bolnicu:

 1. Recite medicinskom timu da želite da dojite.
 2. Tražite da se to zabeleži u vašem medicinskom kartonu, kao u bebinom kartonu.
 3. Tražite da boravite u istoj sobi sa vašom bebom. Ako to nije moguće, tražite da vam bebu donesu na prvi znak da je gladna.
 4. Recite medicinskom timu da želite da osetite bebu na vašoj koži odmah nakon porođaja.
 5. Tražite da se bebi ne daje mlečna formula, ako ne postoji medicinski razlog za to.
 6. Zatražite konsultaciju sa specijalistom za dojenje bebe kako bi pogledao i proverio kako dojite.

Sličan sadržaj

Pre porođaja

Vodite računa o svojim grudima pre porođaja. Razgovarajte sa svojim lekarom o očekivanim promenama, o ranijim operacijama grudi, o hormonalnim problemima

Kada stignete u bolnicu

Razgovarajte sa medicinskim timom koji će biti uz vas tokom porođaja o vašoj odluci da dojite. Javite bolnici da želite da dojite bebu.

Nakon porođaja

Nahranite bebu kada je gladna, a to znači od 8 do 12 puta tokom 24 sata.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.