Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

3. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vi ste na samom početku putovanja. Ne možete još ništa videti, ali to ne znači da se ne događa puno toga.

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Srce Vaše bebe već kuca! Samo mala mrlja, embrionalni disk koji je trenutno Vaša beba, već se sastoji od tri sloja ćelija koje će formirati različite delove njegovog tela. Nauka je neverovatna - unutrašnji sloj, endoderm, izrodiće organe njegovog probavnog trakta, jetru, gušteraču i organe disajnog sistema. Spoljašnji sloj, ektoderm, formiraće njegov nervni sistem i njegove različite organe, kao i kožu, nokte i kosu. Treći će sloj činiti većinu njegove skeletne strukture, njegovo srce, mokraćni trakt i polne organe. U sredini mezoderma nalazi se notohorda koja će mu služiti kao privremena okosnica i iz koje će se formirati njegov središnji nervni sistem, budući mozak i glava. Veličina embrionalnog diska kreće se od oko 0,4 mm početkom nedelje do 1,5-2,5 mm do kraja nedelje.

3-semice

TVOJE TELO

Niste dobili menstruaciju kada je trebalo. U početku Vam verovatno ništa nije padalo na pamet. Ali onda...što ako? Odlučili ste da uradite test na trudnoću i bio je pozitivan. Čestitamo! Prekrasna avantura uskoro počinje, jedna od najboljih u Vašem životu. Naravno, ništa se ne vidi, ali to neće dugo trajati.

ISHRANA

Briga o sebi i onome što jedete važnija je nego ikad. Jedno pitanje koje se nameće je "treba li da jedem za dvoje?" Ne, trudne mame ne treba da jedu za dvoje, što bi značilo dvostruko više nego obično. Ali morate odabrati visokokvalitetne namirnice koje sadrže sve važne hranljive materije. Dve hranljive materije važne za razvoj fetusa u ranim fazama trudnoće, pa i u ovoj 3. nedelji trudnoće, su folna kiselina i gvožđe.

Folna kiselina pomaže smanjenju rizika od ozbiljnih urođenih mana kičmenog stuba i mozga zvanih defekti nervne cevi. Takođe pomaže telu u stvaranju novih ćelija. Tamne, zelene lisnate vrste povrća, poput kelja i spanaća, posebno su bogate folnom kiselinom. Dodatni su dobri izvori sušeni pasulj i grašak, narandže i žitarice obogaćene folnom kiselinom. Folna kiselina, koja je posebno važna u ranim nedeljama, pomaže da se nervna cev Vaše bebe razvije u kičmeni stub i mozak.

Gvožđe je važan nutrijent na koji se treba usredsrediti tokom trudnoće jer Vašem telu treba više od normalnog. Dodavanje još jednog malog čoveka u unutrašnjost dovodi do povećanja volumena krvi zbog izgradnje rezervi za fetus i posteljicu. Gvožđe pomaže u prenosu kiseonika kroz krv, neophodno je za deobu ćelija i za zdrav rast Vaše buduće bebe.

Najbolji izvori gvožđa su oni iz životinja, kao što su crveno meso, riba i živina. Osušeni grašak, pasulj i sočivo, spanać, sušeno voće i žitarice obogaćene gvožđem takođe su dobri. Hrana bogata vitaminom C, kao što su narandže, paradajz i jagode, pomoći će Vašem telu da apsorbuje gvožđe iz biljnih izvora. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih vitaminskih ili mineralnih dodataka ako ste zabrinuti da možda ne zadovoljavate svoje potrebe za njima.

SAVETI

Neke namirnice treba potpuno izbegavati tokom trudnoće. Zbog moguće prisutnosti toksina, sirova morska hrana može predstavljati rizik za fetus. Smatrajte to privremenim rastankom od školjki, sirovih ostriga, sušija i sašimija, pa čak i lososa. Nedovoljno kuvano meso, živina i sirova ili nedovoljno kuvana jaja takođe mogu sadržavati bakterije koje mogu naštetiti Vašoj bebi u razvoju. Stoga dobro operite povrće i izbegavajte majonez ili salatu začinjenu bilo kojim umakom ili prelivom napravljenim od sirovih jaja.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.