Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

13 sedmica trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Početak drugog tromesečja je početak puno novih razvojnih prekretnica za Vašu bebu. Pročitajte više o ovoj sedmici.

2 čitanje Aug. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Ova je sedmica puna novih događaja. Vaša beba može progutati plodovu vodu koju apsorbuje probavni trakt i izlučuje kao urin kroz bubrege, koji su tek postali funkcionalni. Njena koža ima ćelije zvane melanociti koji će biti odgovorni za pigmentaciju njene kože nakon što se rodi. Kosti joj se i dalje formiraju, a njen se mali skelet postupno spaja. On je, naravno, apsolutno prekrasan!

13-sedmica

VAŠE TELO

Do kraja trećeg meseca sve male 'nelagode' rane trudnoće obično počinju da blede te biste trebalo da se nakon tog razdoblja osećate prilično dobro. Iskoristite svaku priliku da izađete van, uživate u svežem vazduhu, čak i ako vreme nije u potpunosti vedro i sunčano.

ISHRANA

Kao što znate, ako ste trudni, Vaše prehrambene potrebe se menjaju jer negujete telo svoje bebe u razvoju, kao i svoje. Iako Vam je potrebno oko 50 % više nekih važnih hranljivih materija kako biste stvorili okruženje koje će najbolje podržati rast i razvoj Vaše bebe, to ne zahteva da jedete 50 % više kalorija! Tokom drugog tromesečja, oko 340 kalorija više od onoga što ste jeli pre nego što ste bili trudni, može Vam dati zdravu težinu, a bebi dovoljno energije. Važno je da kalorije birate mudro: male promene mogu napraviti veliku razliku. Na primer, doručak od jaja ili obogaćenih žitarica osigurava cink kao i belančevine. Cink je mineral koji pomaže u izgradnji zdravog imunog sistema, a belančevine su osnovni deo brojnih glavnih stvari u telu, od enzima do antitela. Čaša mleka ili porcija jogurta daće Vam kalcijum, koji je, zajedno s vitaminom D, temelj za zdrave kosti i zube. Kriška ili dve integralnog tosta, zajedno s malim parčetom voća, obezbeđuje vlakna i ugljene hidrate, primarno gorivo za Vas i Vašu bebu. 

SAVETI

Razmišljate o dojenju?  "Supermoći" majčinog mleka za Vašu bebu (i Vas) ne mogu se potceniti - a trudnoća je savršeno vreme za pripremu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.