trimester2

Vaše drugo tromesečje ili drugi trimestar trudnoće

Drugo tromesečje mnoge majke opisuju kao najprijatniji period trudnoće. Simptomi iz prvih nedelja nakon začeća nestaju, a abdomen još uvek nije dovoljno velik da ometa svakodnevne aktivnosti. Ako se pitate šta se dešava sa ženskim telom i kako se beba razvija u njenoj utrobi, pročitajte naš tekst. 

Prvo tromesečje trudnoće je teško vreme za mnoge mame. A to je posledica bolesti, pre svega mučnine ili vrtoglavice. Sama beba se intenzivno razvija u ovom trenutku i krajem trećeg meseca već je razvila sve najvažnije organe m.in oči, jetru, ruke i noge ili srce. Šta će se desiti u drugom tromesečju? 

  

Kada počinje drugo tromesečje trudnoće i kada se završava? 

Drugo tromesečje počinje u četvrtom mesecu trudnoće, to jest u 13. nedelji, a traje još tri meseca, to jest do  kraja 26. nedelje. Verovatno ćete se sećati dva emotivna momenta iz ovog perioda, jer su to oni koji najčešće ostaju dugo u sećanju roditelja. Prvi je takozvani poluzvuk, tokom kojeg se obično zna pol deteta. Drugi se povezuje sa prvim – još uvek veoma osetljivim – pokretima deteta, koje u ovom trenutku počinje da oseća. 

  

Drugi trimestar trudnoće - šta vredi znati? 

U drugom tromesečju beba u majčinom abdomenu raste i intenzivno se razvija. Na početku je oko 7,5 cm, a krajem šestog meseca – već 23 cm dugačak i težak oko 900 g. Organi koji su se ranije razvili (srce, jetra, oči, mozak ili koža) sazrevaju i ponese svoje konačne oblike i proporcije – tako da će ostati do rođenja. Razvijaju se i mišići i skelet, koji još uvek nije napravljen od kostiju, već od fleksibilne hrskavice. Beba uči da guta i počinje da sisa prst, a krajem 26. nedelje takođe otvara oči  , prethodno čvrsto prekrivene kapcima. 

Jeste li znali da... 

Amniotička soka, u kojoj se fetus nalazi u majčinom abdomenu, ispunjena je amnionom tečnošću. Na početku drugog tromesečja, njegov sastav se menja - glavni sastojak je pišanje, što beba radi i do nekoliko desetina puta dnevno. Nema mnogo tečnosti, jer... Dete ga pije! Ovo je neophodno da bi se njegova pluća, probavni sistem i mokraćni sistem pravilno razvijali. 

Kao što smo već napomenuli, drugo tromesečje trudnoće je takođe vreme kada mama može da oseti prve pokrete svog nerođenog blaga. U početku se osećaju kao blago golicanje i - naročito u prvoj trudnoći - lako ih je promašiti. Svake nedelje, međutim, sve ih je jače i teže promašiti. 

Koji problemi i uznemirujući simptomi mogu da se jave? Mnoge mame ističu da je drugo tromesečje za njih "medeni mesec" - osećaju se odlično, jenjavaju stres i emocije vezane za početak trudnoće i dolazi vreme kada možete mirno da se pripremite za dolazak bebe. Ali ovaj period nije povoljan za sve - možete se osećati umorno, a rast materice i razvoj njegovog zakupca mogu izazvati razne bolesti. Većina njih je verovatno normalna reakcija tela, ali ako vas nešto muči, obavezno se posavetujte sa lekarom. Najčešći simptomi i bolesti u drugom tromesečju su: 

 

 • Bolovi u leđima u trudnoći - drugo tromesečje je vreme kada trudnoća počinje da bude sve vidljivija, a centar gravitacije tela se kreće više napred. Hormoni rade najvećom brzinom. Rezultat njihovog rada je činjenica da mišići preuzimaju neke zadatke za koje su zglobovi ranije bili odgovorni, pa se samim tim brže umaraju. Sve to čini nizak bol u leđima uobičajenom bolešću. Srećom, može se eliminisati odgovarajućim vežbama i korektnim navikama (čučnjevi umesto da se saginjete, ravnomerno sputavate leđa tokom svakodnevnih aktivnosti, izbegavate dugo stajanje, nosite cipele sa niskim i širokim štiklama); 

 • Glavobolja i vrtoglavica tokom trudnoće, u 2. tromesečju - njihova povremena pojava je normalna; 

 • Gorušica – ovo je potpuno normalan simptom sa kojima možete pokušati da se borite sa dijetom; 

 • Bolovi u stomaku u trudnoći - u drugom tromesečju ne bi trebalo da budu razlog za zabrinutost, jer je povezan sa brzim razvojem i rastom bebe. Može biti praćen osećajem povlačenja u prepone. S druge strane, ubadanje u donji deo stomaka tokom trudnoće, u drugom tromesečju, u kombinaciji sa krvarenjem iz genitalnog trakta, zahteva hitnu konsultaciju sa lekarom; 

 • Oticanje nogu - otečene, teške i bolne noge posledica su pritiska rastuće materice na krvnim sudovima. Kretanje, česte promene držanja i stavljanje nogu na povišenu platformu mogu da pomognu; 

 • Često mokrenje tokom trudnoće – 2. tromesečje je vreme kada materica raste. Potrebno mu je sve više prostora, pa vrši pritisak na druge organe – uključujući bešiku. Sama Polakiurija ne treba da brine, ali ako se kombinuje sa krvarenjem ili pražnjenjem smeđe tečnosti i bolovima u donjem delu stomaka, obavezno se posavetujte sa lekarom. Ako je praćena povećanom žeđom, naletima gladi i hroničnom pospanošću, to može biti simptom gestacijskih dijabetesa; 

 • Dobijanje na težini tokom trudnoće - 2. tromesečje (baš kao i 1. i 3.) ima specifične standarde koji opisuju dobijanje na težini. Ako se prebrzo gojite, obratite se lekaru koji će naručiti testove za gestacijski dijabetes; 

 • Zategnut trudnički stomak – u drugom tromesečju abdomen očvrsne i ugovori pod uticajem bebinih pokreta i kontrakcija materice. To je sasvim normalno. 

 

Žena u drugom trimestru trudnoće

 

Koje testove treba uraditi u drugom trimestru?

Sigurno znate koliko je važno redovno pratiti svoje zdravlje i zdravlje vaše bebe u razvoju. U drugom tromesečju redovne posete ginekologu zaduženom za trudnoću, po pravilu, odvijaju se svakog meseca. Tokom njih se proveravaju krvni pritisak, telesna težina i stanje grlića materice i vaginalni sekret. Doktor takođe naručuje osnovne analize krvi (morfologiju) i testove urina kako biste bili sigurni da se osećate dobro i da vas ništa ne ugrožava. Ostali testovi izvršeni u drugom tromesečju su: 

 

 • test tolerancije na glukozu (kriva šećera) – sprovodi se između 24. i 26. nedelje, a zadužen je da proveri da li postoji rizik od gestacijskih dijabetesa, 

 • test antitela na toksoplazmozu – sprovodi se ako je nalaz prethodnog (urađen u prvom tromesečju) bio negativan kako bi se isključila naknadna infekcija ovom opasnom bolešću, 

 • utvrđivanje antiD antitela – poručeno ženama za koje se pokazalo da su Rh negativne. 

 

Ultrazvuk je najuzbudljivija stvar za roditelje. Drugo tromesečje, tačnije period između 18. i 22. nedelje, vreme je za takozvani Half Ultrasound. Beba je već teška preko 250 g i velika je oko 15 cm - ovo je dovoljno da lekar proveri i proceni određene parametre: izmeri obim glave i dužinu butne kosti, proceni otkucaje srca ili konačno proveri izgled organa, i tako utvrdi pol vašeg deteta. To je takođe test tokom kojeg je moguće identifikovati genetske bolesti ili nedostatke u razvoju koji se još uvek mogu izlečiti u ovoj fazi. Ako imate više od 35 godina, već ste rodili dete sa genetskom manom ili ste genetski bolesni u svojoj porodici, dobićete uput za besplatan prenatalni pregled. Drugi trimestar je vreme kada se javlja takozvani trostruki test, koji podrazumeva izvlačenje krvi i podvrgavanje kompjuterskoj biohemijskoj analizi. To vam omogućava da proverite da li postoji povećan rizik od npr. spina bifida, Daunovog sindroma ili Edvardsovog sindroma. Prenatalne testove možete uraditi sami, za nadoknadu. 

 

Žena u drugom tromesečju radi jogu

 

Fizička aktivnost u drugom tromesečju trudnoće 

Kako beba raste, tako raste i majčino telo: stomak i grudi postaju veći i neumitno dolazi vreme kada će se ispostaviti da je sadašnja odeća premala. Prilikom popunjavanja porodiljske garderobe vredi nabaviti i sportsku kombinaciju. Mnoge žene ulaze u drugi trimestar trudnoće sa energijom koju je dobro potrošiti na vežbanje. Vredi se fokusirati na vežbe istezanja i jačanja: čučnjeve, podizanje na prste, korake i slično. Takođe možete početi da radite vežbe disanja koje vas uče kako da dišete sa svojom dijafragmom (ili da sačekate treće tromesečje i početak kurseva urođenog konzumiranja). Odlazak na bazen, časovi joge ili pilatesa biće dobra ideja - mnogi sportski studiji drže kurseve specijalno za trudnice. Ako više volite samostalnu obuku, najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili fizioterapeutom oko njihovog plana. 
 

Jeste li znali da... 

Drugo tromesečje je takođe odličan trenutak da se Kegelov trening mišića, odnosno mišići karličnog poda, uključe u plan treninga. Dobro obučeni vam omogućavaju da sprečite uobičajenu bolest u trudnoći - mokraćnu inkontinenciju, pozitivno utiču na tok porođaja, štite perineum od pucanja, a takođe sprečavaju neprijatne posledice, kao što je prolaps materice. 

 

Drugi trimestar trudnoće - šta jesti? 

Važan element brige o sebi je pravilna ishrana. Vaša energetska potražnja se povećava, pa se isplati pravilno sklapati obroke tako da sadrže sve sastojke neophodne za pravilan razvoj bebe u drugom tromesečju trudnoće. Dijeta bi trebalo da uključuje proizvode bogate proteinima, koji su izvor nezasićenih masnih kiselina i složenih ugljenih hidrata, kao i velike količine povrća i voća. Izbacite iz dijetalnih proizvoda koji mogu biti izvor opasnih bolesti: plavi sir, sirovo meso, jaja, riba i mleko. Predloge za izbalansirane obroke možete pronaći u našim menijima za 2. tromesečje. 

Kao što vidite, drugo tromesečje trudnoće je period koji vas može iznenaditi. Vredi biti spreman na ono što će se desiti vašem telu, kao i znati kako da brinete o sebi i svojoj bebi tokom ovog vremena. Na kraju sve, ti si najvaћniji! 

 

Pitanja i odgovori 

 

 1. Drugo tromesečje – od kada brojati?
  Drugo tromesečje počinje u četvrtom mesecu trudnoće, tj. u 14. nedelji. 

 1. Glavobolja u trudnoći (drugo tromesečje) - šta to može da znači?
  Glavobolja i vrtoglavica u trudnoći, ako se to povremeno dešava, normalni su i ne bi trebalo da vam smetaju. Njihovi uzroci mogu biti stres, hormonalne promene ili poremećaji spavanja. Međutim, ako je glavobolja praćena drugim bolestima (na primer, hipertenzijom, otokom, otokom ili poremećajima vida), obavezno posetite lekara. 

 1. Koje vitamine u trudnoći da uzimate?
  Vitamini i minerali koje vredi uzimati u drugom trimestru trudnoće su: folna kiselina, jod, vitamin D3, omega kiseline (DHA) i gvožđe. Ovi sastojci su potrebni da bi se beba pravilno razvila u abdomenu. 
   

Pregnancy title icon
week by week