Njega djeteta

Nega bebe i zdravlje

Zdravlje bebe - članci - 0-6 meseci

Prvih 6 meseci života bebe jesu najteži I najizazovniji zbog činjenice da se beba prilagođava novom načinu svakodnevnog života, navika I privikavaja na sopstveni ritam. Ovo je takođe period privikavanja deteta I roditelja jedno na drugo, kada uče da funkcionišu kao tandem.

Kao poslednje ali ne manje bitno za prvih šest meseci jesu vakcine propisane od zdravstvene administracije za zdravlje I normalan razvoj bebe. Zbog svih ovih razloga mesečne posete pedijatrima su preporučene, kao najznačajniji sastanci koji ne bi trebali da se preskaču, kao što su:

baby care

Prva poseta – u prve dve nedelje života

Prva poseta pedijatru obično se dešava kod kuće. Ciljevi su merljivi:

 • Kolika je težina bebe (proverite da li se oporavila od gubitka kilograma od materinstva, jer se u prvim danima nakon rođenja javlja gubitak na kilogramima iz psiholoških razloga. Ovaj gubitak može iznositi 10-15% na novorođenčadi I oporavku u prvim nedeljama života.
 • koliki je porast u dužini
 • koliki je porast  lobanje

U dodatku, stomak, uši, oralna regija, oči I zglobovi su provereni. Pitajte pedijatra da li prepisani vitamin D za prevenciju rahitisa I uspostavljanje plana obroka I plana spavanja za period koji predstoji dobro utiče na vašu bebu. Važno: prva diskusija o obaveznim I opcionalnim vakcinama sada preuzima primat.

baby care

Druga poseta – nakon mesec dana

Doktor saznaje da lis e beba razvija na normalan način I kako se adaptira na život kod kuće. Prvi ultrazvuk je preporučljiv kako bi se utvrdilo potencijalni ortopedski problemi. Analizira se postojanje grčeva u trbuhu beba kao I dermatološke promene. 

baby care

Treća psoeta – nakon dva meseca

Vreme je za prvu obaveznu vakcinu. Evolucija bebe se utvrđuje: promena težine, promena u rastu, rast parametra lobanje, abdomen I ENT promene.

baby care

Četvrta poseta – nakon 4 meseca

Uzbuna oko zubića, reakcija na zvuke I motoričke sposobnosti se monitoriše. Druga obavezna vakcina je neophodna, kao I prva ona je administrirana. Potencijalne nedaće oko primljenih vakcina se takođe observiraju.

baby care

Peta psoeta – nakon šest meseci

Vreme je za obaveznu šestomesečnu vakcinu I ukoliko je neophodno napraviti raspored opcionalnih vakcina. Postoji generalna provera o stanju zdravlja (koja uključuje oftamološku observaciju I ortopedsku kontrolu) I na taj način se procenjuje da li je beba spremna za diversifikovanu dijetu.

article
Neka bebe I zdravlje članke
Ostali naslovi koji vas mogu zanimati
Dojenje
Majka doji bebu
Ishrana deteta
Prehrana-i-diverzifikacija
Igre i aktivnosti za dete
Igre-i-aktivnosti
Otac majka I dete
Otac-majka-i-dijete
Zdravlje tokom trudnoće
Zdravlje-za-vrijeme-trudnoće

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.