6 - 12 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Griženje i žvakanje kod bebe

Od kada je došla na svet, vaša beba se nije hranila ničim drugim, osim mlekom. Kada joj predstavite čvrstu hranu, ne samo da joj pomažete da otkrije nove ukuse, već i brojne različite teksture. Za nju je to prava senzacija!

5 čitanje Apr. 10, 2024

Svaki oblik napretka u korelaciji je sa procesom razvoja bebe! Nakon samo nekoliko meseci njena usta su spremna da joj predstavite i drugu vrstu hrane. Konačno su spremne da otkriju ne samo nove teksture, već i široku lepezu izvanrednih novih ukusa. Iskustvo je, malo je reći, neodoljivo i promeniće im život na senzacionalan način!

 

Žvakanje: ključna faza u procesu razvoja vaše bebe

 

Dok je sisanje refleks, žvakanje je rezultat procesa učenja, koji počinje negde oko četvrtog meseca i nastavlja se do navršene jedne godine. Zato je apsolutno nemoguće da novorođenče proguta bilo šta drugo osim mleka u prva tri meseca života.

Njen jezik će instinktivno izbaciti bilo koju čvrstu hranu. Nakon što napuni 4 ili 5 meseci, čitav novi svet se otvara ispred vaše bebe, i svaka faza u procesu razvoja postepeno vodi do sledeće nove značajne faze; možemo to uporediti sa ruskim Babuškama! Prvo, bebe otkrivaju da mogu da sisaju, da stežu desnima i drže hranu u ustima. Naravno da će nakon kratkog vremena bebe obožavati sve ove senzacije!

Dva meseca kasnije, njihov psihički razvoj i razvoj motorike, kao i pojava sekutića omogućava im i žvakanje. Zahvaljujući ovoj novoj veštini, mišići obraza, usne i ždrelo postaju jači. Iznenada bebe otkrivaju da mogu da usitne hranu u ustima.

Pojava novih ličnih ukusa označava početak izgradnje sopstvene slike o sebi. Uskoro će bebe biti u stanju da uživaju u malim obrocima. Kako beba poboljšava svoju tehniku žvakanja, gornja vilica se isteže i formira. Ako postepeno uvodite čvrstu hranu, beba će mnogo manje patiti od infekcija uha, a u kasnijem uzrastu će ređe posećivati ordinaciju zubara. Pored toga, dok vaša beba uči da žvaće, konačno će uz to naučiti i kako da drži kašičicu ili šolju. Vaša dužnost je da je vodite kroz sve ove faze postizanja nezavisnosti po pitanju hrane.

 

Kako pomoći bebi između 5. i 12. meseca oponašanjem, bez da forsirate stvari

 

Došao je trenutak: vaša beba je konačno spremna da istraži nove horizonte u pogledu ukusa. Pošto varira između osećaja radoznalosti i straha od nepoznatog, vaša beba će nesumnjivo biti malo nesigurna u početku. Dužni ste da poštujete svaki korak u procesu sazrevanja bebe i nikada je nemojte primoravati da radi nešto na šta nije spremna.

 • Oko uzrasta od 5-6 meseci: ponudite joj hranu u obliku pirea, finu teksturu koja se ne razlikuje radikalno od teksture mleka, tako da se proces tranzicije može obaviti glatko. 
 • Oko 7-8 meseci: „fini“ pire se mora postepeno zameniti hranom koja je gnječena mešavina sa više teksture pirea od voća i povrća.
 • Od 9 meseci naviše: uključite hranu u malim komadima, kao što je testenina u obliku slova abecede, komadići barenog krompira, meki pirinač, zrelo voće i povrće, itd. Nastavite sa mesom i ribom u formi pirea, jer je njihova tekstura teža za žvakanje.
 • Od 12. meseca naviše: obroci vaše bebe mogu uključiti male komade hrane različite veličine i teksture. Zdrobite hranu viljuškom, neka sadrži komadiće kuvane šargarepe ili kockice cvekle, sitne komade paradajza bez kože, itd. Imajte na umu, međutim, da vaše detence ne može jesti kao odrasla osoba. Ne forsirajte stvari kada su u pitanju proteini, to jest meso i ribu (3-8 kašičica dnevno) i dajte prioritet namirnicama kao što su mleko, mlečni proizvodi i žitarice.

 

Da li vaš mališa ima pravo glasa u ovom procesu?

 

Čak i ako pratite uputstva iz priručnika, vaša beba će i dalje želeti da nametne svoju tačku gledišta. Evo nekoliko korisnih saveta:

 • Da biste pomogli vašem budućem gurmanu da napravi razliku između nekoliko različitih tekstura:
 • Dajte bebi jedan deo obroka u obliku pirea, a drugi u obliku gnječene paste ili malih komada, u zavisnosti od njenog uzrasta.
 • S vremena na vreme dopustite detetu da dira svoju hranu rukama, tako će razviti sva svoja čula.
 • Ako vaša beba ne voli određenu teksturu: dajte joj nekoliko dana pauze, a zatim pokušajte ponovo da joj ponudite istu vrstu teksture, zajedno sa drugom hranom.
 • Ako vaša beba odbija da proba novu hranu: nemojte da je forsirate da jede. Ako se pokaže da će to biti složeni proces, nemojte žuriti. Nemojte pretvoriti vreme obroka u satove emocionalnog ratovanja (izbegavajte reči kao što je što je „hajde jedi za mamu“) i nametanja volje. Možda je vašoj bebi samo potrebno više vremena da se prilagodi novoj stvarnosti! 

 

Važno:

Nemojte predugo čekati da uvedete bebi gnječenu hranu. Ako bebu predugo hranite hranom u obliku pirea, veoma teško će kasnije usvojiti druge, tvrđe teksture.
Kada stignete u etapu sa malim komadima hrane, pobrinite se da oni ne budu previše tvrdi ili preveliki. Stvari lako mogu krenuti u pogrešnom pravcu!

Sličan sadržaj

Žvakanje

Oko uzrasta od dva meseca psihički razvoj i razvoj motorike, kao i pojava sekutića omogućavaju bebama da vežbaju akciju žvakanja. Zahvaljujući ovoj novoj veštini, mišići obraza, usne i ždrelo postaju jači.

Beba je tvrdoglava

Ako vaša beba odbija novu hranu, ne primoravajte je da jede. Ako se pokaže da će to biti složeni proces, nemojte žuriti.

Važno

Nemojte predugo čekati da uvedete bebi gnječenu hranu. Ako joj date previše vremena hranu u obliku pirea, vašoj bebi će biti veoma teško kasnije usvojiti druge "tvrđe" teksture.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.