Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Nega dojki tokom dojenja

Dojite bebu od rođenja i to je divno iskustvo. Međutim, zabrinuti ste da će vaše grudi na kraju proći kroz određene transformacije. Kako možete sprečiti ove transformacije?

5 čitanje Maj 9, 2024

Vašoj bebi nisu potrebni nikakvi posebni uređaji kada je u pitanju hranjenje, vaše dojke su uvek spremne za dojenje. Međutim, postoje i neki dodaci za dojenje, koji mogu biti prava pomoć u svakodnevnoj brizi o dojkama, da biste bili sigurni da dojenje donosi maksimalne prednosti.

Savet je da koristite dobar grudnjak za lepe grudi. Suprotno negativnim uverenjima o efektu dojenja, ono nema negativan uticaj na dojke. Grudi neće izgubiti svoju privlačnost uz dobru podršku. Važno je da uložite u dva specijana grudnjaka za dojenje (da biste imali jedan za zamenu) i tako možete biti sigurni da su vaše dojke pravilno podržane, pošto su one u ovom periodu doživele velike promene i povećale se. Još jedna prednost ovih grudnjaka je što se obično prednji deo otvara, što omogućava lak pristup dojkama bez skidanja previše odevnih predmeta svaki put kada treba da nahranite bebu.

 

Naši saveti za kupovinu grudnjaka za dojenje su:

 

 • U pogledu veličine, ako želite da kupite grudnjak za dojenje još pre porođaja, treba da pričekate barem do 8. meseca trudnoće, da bi dojke imale vremena da narastu što je više moguće;
 • Ako odlučite da kupite grudnjak nakon porođaja, kada se pojavi mleko (to važi i u prvom slučaju), pratite uputstva dobre prodavačice, koja će vam ponuditi pravu veličinu, oblik korpice i širinu, tako da vaš grudnjak može pružiti maksimalnu podršku vašim grudima, bez da bude uzak preko leđa ili koji bi vam mogao ostaviti bilo kakav trag na koži;
 • Postoji bežični dizajn grudnjaka, dok drugi imaju elastičnu žicu;
 • Odaberite pamučni grudnjak, on će pužiti osećaj glatkosti na bebinoj, ali i na vašoj koži, izdržljiv je i može se prati na visokim temperaturama radi maksimalne higijene. Međutim, postoje neki veoma atraktivni i praktični modeli od sintetičkih materijala. Na kraju krajeva, to je vaš izbor;
 • Potražite grudnjake sa širim bretelama, posebno ako imate velike grudi i ako vam je potrebna efikasna podrška;
 • Obratite posebnu pažnju na način otvaranja korpice; treba da se otvara s lakoćom. Kada morate da nahranite bebu, moraćete pokazati veliku spretnost da biste korpicu otvorili samo jednom rukom.

 

Evo nekoliko korisnih saveta za odabir grudnjaka:

 

 • Kupite jedan crni i jedan beli grudnjak, taj beli se neće videti ispod bele bluze, a crni će izgledati vrlo seksi ispod crne;
 • Možete nositi grudnjak za dojenje i danju i noću, posebno u početku. Zbog toga je njegova udobnost veoma važna;
 • Trenutno postoje neki veoma lepi, čak vrlo seksi modeli takvih grudnjaka. Sama činjenica da dojite ne znači da bi vaš grudnjak trebalo da bude samo 100% jednostavan i funkcionalan;
 • Takođe, možete uzeti u obzir i korišćenje korseta za dojenje sa integrisanim grudnjakom ili top grudnjaka; oni su super udobni i izgledaju sjajno ispod bluze.

 

Koji vam još pribor može biti potreban u ovom periodu?

 

Jastučići za grudi 

Ovi okrugli i meki diskovi sakupljaju višak mleka proizvedenog u grudima tokom prvih nekoliko nedelja dojenja. Veoma su važni da bi se izbegle mrlje na odeći između obroka bebe. Treba redovno da ih menjate, tako da bradavice ne ostanu u vlažnom okruženju, što može dovesti do njihovog pucanja. Možete birati između dva tipa takvih jastučića: onih za jednokratnu upotrebu ili onih koji se mogu prati. Pokušajte da uvek nosite sa sobom takve jastučiće, da biste svugde bili mirni i bezbrižni.

 

Štitnici za grudi

Oni služe istoj svrsi kao i jastučići za dojke (to jest, sakupljanje mleka koje curi između dojenja), ali su tvrđi i imaju gušću konzistenciju. Zbog toga oni stalno stimulišu vaše grudi. Ako već imate dovoljno mleka, izbegavajte korišćenje ovih štitnika, jer će samo povećati proizvodnju mleka i dovesti do zastoja mleka u dojci.

Štitnici se ne preporučuju ni ako patite od pucanja bradavica, jer bi trebalo da lečite i negujete ugroženo područje i da ga održavate tako da bude suvo što je više moguće.

Štitnici za grudi imaju dve prednosti: u slučaju žena koje imaju veoma osetljive bradavice, sprečavaju direktan kontakt između bradavice i grudnjaka ili jastučića za grudi.

Druga prednost je da ih mogu koristiti žene čije su bradavice slabo razvijene ili uvučene, što im pomaže da se one pravilno formiraju. U takvim slučajevima, ovo pomagalo treba koristiti već u završnoj fazi trudnoće. Obratite se svom ginekologu za više detalja o ovoj temi.

 

Silikonske bradavice

Ove veštačke bradavice, obično napravljene od silikona, mogu pomoći bebi, pogotovo ako se ona ne snalazi odmah sa hvatanjem bradavice. Možete ih koristiti i za zaštitu vaših bradavica ako su veoma osetljive. Međutim, njihova upotreba je veoma kontroverzna.

Čak i ako se zaista oslobodite bola u slučaju popucalih bradavica, ukoliko se beba previše navikne na ovu vrstu lažnih bradavica, ona možda neće želeti da bude prirodno dojena, sa potencijalnim posledicama u pogledu kvalitativnog kapaciteta dojenja (a time i kvaliteta hrane koju prima). Zato je dobro da ih koristite samo povremeno.

 

Jednostavni odevni predmeti

Dojenje ne isključuje stil. Nema smisla bacati omiljene stvari iz ormara (ako i dalje odgovaraju vašoj veličini po obimu) samo zato što dojite bebu. U početku, kada tražite najpraktičnije rešenje, specijalno dizajnirane majice sa prednjim kopčanjem vam sigurno donose brojne prednosti.

Potom morate razmisliti o prelasku na košulje koje se raskopčavaju (veoma praktične kada morate da dojite u javnosti bez izlaganja pogledima). Uglavnom, izaberite udobnu odeću, koja se lako pere i koja je mekana na dodir.

 

Korisni saveti:

 • Možete kupiti hidratantnu kremu, koja deluju umirujuće na osetljive grudi. Pitajte lekara za više informacija o tome. Može se desiti da beba ne voli miris ili ukus kreme, tako da ne smete da zaboravite da obrišete bradavice pamučnom vlažnom vatom, pre nego što počnete da dojite;
 • Maramice za higijenu dojki će nežno očistiti vaše grudi i veoma su korisne ako ste sa bebom van kuće. Ako ih nemate kod sebe, umesto ovih maramica, najbolje je da koristite vodu.

Sličan sadržaj

Koji su kriterijumi kada želite da kupite brushalter za dojenje?

Proverite kako se grudnjak otvara, a najbolje je uzeti tip grudnjaka sa korpom koja se napred otvara , koji je od pamučnog materijala, jer je finiji i ne smeta bebi kada dođe u dodir sa njenom kožom

Maramice za higijenu dojki

Maramice za higijenu dojki dobro čiste vaše grudi, naročito kada se nalazite sa bebom van kuće i nemate pristup vodi za pranje i čišćenje

Šta je zastoj mleka u dojki?

Zastoj mleka je nakupljanje mleka u grudima

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.