0 - 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Prednosti dojenja za majku

Uvek imate na raspolaganju mleko koje savršeno odgovara vašoj bebi, gubite težinu bez dijete, imate pri ruci ovaj savršeni antidepresiv: nema sumnje, dojenje vam odgovara u potpunosti!

3 čitanje Apr. 8, 2022

Istina je da dojenje zahteva vaše prisustvo kada beba traži da jede, barem tokom prvih nekoliko nedelja adaptacije. Ali, ako ste napravili ovaj izbor, morate imati na umu da će vam ulaganje doneti dvostruku nagradu, jer vam dojenje pomaže ne samo zdravstveno, već i na psihološkom planu, a da ne pominjemo praktične aspekte ovog načina hranjenja, jer je obrok uvek spreman, ima idealnu temperaturi i besplatan je!


Prednosti sa fiziološkog aspekta

 • Oksitocin, jedan od hormona koji se oslobađa kada dojite, izaziva kontrakciju materice. U prva 2-3 dana ove kontrakcije mogu biti manje ili više bolne, ali pomažu materici da se vrati na veličinu i oblik od pre trudnoće. Štaviše, ovaj hormon smanjuje krvarenje, odnosno rizik od krvarenja nakon porođaja. Oksitocin, pored toga, podstiče bolju remineralizaciju kostiju i tako smanjuje rizik od osteoporoze nakon menopauze. Brojne naučne studije su, pored toga, pokazale da dugotrajno dojenje (u trajanju između šest i dvanaest meseci) doprinosi smanjenju rizika od pojave raka dojke, jajnika i materice.
 • Još jedna prednost koju ne treba zanemariti je da dojenjem ne koristite samo "rezerve" akumulirane tokom devet meseci trudnoće, već povećavate i intenzitet kojim vaše telo troši energiju. Dakle, sve dok imate uravnoteženu ishranu i izbegavate grickalice između obroka, dojenje vam omogućava da brže i bez posebne dijete gubite težinu!

 

Dojenje pozitivno utiče i na psihičko zdravlje!

 • Hormonski ringišpil za vreme trudnoće praćene porođajem, u kombinaciji sa vašim novim obavezama kao majke, čime se dodaje i umor, sve je to plodno tlo za depresiju, za zastrašujuću postporođajnu depresiju. Dojenje je vaš saveznik broj jedan u ovom prelaznom periodu, kada se trudite da povratite liniju, jer oslobađa oksitocin u telu i pomaže majci da se opusti.
 • Osim toga, ako dojite, i vaš život će postati lakši: ne morate da sterilišete bočice, zagrevate i perete ih deset puta dnevno! Takođe štedite i novac.

 

Da li treba ponovo da počnete da koristite kontraceptivna sredstva?

Dok dojite, dojenje vam pomaže da ponovo ne zatrudnite barem za vreme dok je dojenje isključivo i često. Četiri uslova koji moraju biti ispunjeni da biste bili 98% sigurni da ste zaštićeni (procenat je ekvivalentan kao kada koristite kontraceptivne pilule ili intrauterini uložak) su sledeći:

 • Isključivo dojenje, odnosno da je dojenje isključivi izvor ishrane za bebu,
 • Da se još nije pojavila menstruacija
 • Da pauze između dva dojenja nisu duže od 6 sati,
 • Da imate najmanje 6 dužih ili 10 kraćih dojenja svakog dana.

Menstrualni ciklus će se ponovo uspostaviti kada prestanete da dojite. Ipak, teba da imate na umu da žena može ovulirati (i stoga može zatrudneti) čak i kada nema mesečno krvarenje. Da biste izbegli neželjenu trudnoću, možete da se obratite svom ginekologu da bi vam, ako je potrebno, prepisao lek na bazi progesterona, sa malom dozom hormona, koji je kompatibilan sa dojenjem.


Napomena: kondomi, spermicidi i dijafragme se takođe mogu koristiti, naročito tokom prvih meseci nakon porođaja. Posavetujte se sa lekarom da biste saznali koji je najbolji i najprikladniji metod kontracepcije.

Sličan sadržaj

Na fiziološkom planu

Prva 2-3 dana kontrakcije materice mogu biti manje ili više bolne, ali pomažu materici da se vrati na veličinu i oblik od pre trudnoće.

Na psihološkom planu

Dojenje je vaš saveznik broj jedan u ovom prelaznom periodu, kada se trudite da povratite liniju, jer oslobađa oksitocin u telu i pomaže majci da se opusti.

Kontracepcija

Normalno, dok dojite, dojenje vam pomaže da ponovo ne zatrudnite, sve dok je dojenje isključivo i često.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.