Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Kako se vratiti u formu nakon poroda

Kako povratiti liniju posle trudnoće?

 

Šlauf oko stomaka, debele butine i ruke kao u sumo rvača... Ne, tako nešto nije moguće! Vreme je da smislite plan za mršavljenje!

13.08.2019 - 11:56

Poznati su vam svi važni saveti, znate sve o zdravoj ishrani, o potrebi da se smanje količine, o značaju vežbanja, itd. Ako ste osoba koja smatra da je lakše reći, nego učiniti, onda je vreme da se zamislite nad tim! Uz malo motivacije i puno dobrih saveta, sve će se vratiti u normalu!


Odvojite vreme

Ne morate da krenete u avanturu zasnovanu na strogoj dijeti. To neće funkcionisati i neće vam obezbediti trajni rezultat. Ne bi trebalo odmah da se bacite na fizičko vežbanje u teretani. Bolje je da sačekate da se vaša menstruacija vrati, i nakon toga se možete malo po malo vraćati svojim aktivnostima. Tokom trudnoće i porođaja vaše telo je bilo izloženo ogromnom stresu, pa zato dajte svom telu nekoliko nedelja odmora pre nego što krenete u akciju povratka na vašu raniju liniju. I to vam može pomoći u vašem budućem programu!


Nakon toga, procenite broj kilograma koje morate da skinete, ali pri tome budite razumni! U idealnom slučaju, vaš cilj treba da bude težina koju ste imali pre trudnoće, minus jedan ili dva kilograma, ako i dalje insistirate, ali bi ambiciozniji cilj bio besmislen!


Postavljanje rokova za dostizanje željene težine je generalno teško. Neke žene uspevaju da smršaju za nekoliko nedelja, a nekima je potrebno više od godinu dana. Nisu sve žene iste! Ne uzimajte za primer majke koje su začas povratile svoju raniju liniju! Izgubiti toliko kilograma u kratkom vremenu ne može biti dobro za zdravlje.


Morate stalno da se podsećate da dok dojite samo dojenje će vam pomoći da izgubite kilograme spontano, postepeno, i to je dobra vest za početak!


Hajde da se hranimo zdravo

Gubljenje težine bez uravnotežene ishrane je nemoguće! Treba da imate raznovrsnu ishranu, ali u razumnim količinama! Počnite sa fokusiranjem na broj obroka. Ne morate da preskačete obroke, morate jesti 3 - 4 obroka dnevno, idealno bi bilo da jedete u opuštenoj atmosferi! To sprečava da previše ogladnite i lišava vas opasnosti da se najedete namirnica bogatih kalorijama.


Preporučujemo povrće (pripremljeno na pari ili bareno, malo začinjeno maslinovim uljem, bez masnih umaka) pošto je ono bogato vitaminima i vlaknima. Voće takođe treba da ima važno mesto u vašoj ishrani, ali ne više od 3 voćke dnevno. Za proteine, preporuka bi bila da se bira crveno meso (junetina, svinjetina), piletina (bez kože), riba i svetlo crveno meso, kao što je goveđi file ili pečenje od junećeg mesa (bogato gvožđem).

Mlečni proizvodi sadrže kalcijum, ali treba da izaberete proizvode sa niskim sadržajem masti (kravlji sir, prirodni jogurt). U međuvremenu možete pojesti malo sira, idealno bi bilo 2-3 puta nedeljno, barem u periodu posle porođaja. Morate biti sigurni da unosite dovoljnu količinu ugljenih hidrata za vaše energetske potrebe. Dok pokušavate da izgubite težinu, trebalo bi da izbegavate slatkiše i hranu bogatu mastima, uključujući i mesne prerađevine, gotove proizvode i peciva. Treba da pijete puno vode, a možete da konzumirate i biljni čaj ili pića sa niskim sadržajem šećera, ali treba da izbegavate alkoholna pića i druga pića koja imaju visok sadržaj šećera.

Ako ste željni slatkog, pokušajte sa jabukom ili čašom soka bez šećera umesto kolača. Naravno, povremeno možete udovoljiti svojoj želji, a to će vas samo dodatno motivisati u budućnosti.


Ako mislite da je skidanje kilograma preteško i da vam je potrebna pomoć, možete se obratiti nutricionisti, koji će vam pomoći da usvojite ispravan stav zasnovan na personalizovanom programu ishrane.


Sport i ugađanje sebi

U kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom ishranom, fizička aktivnost će biti od velike pomoći u mršavljenju. Počnite sa laganim šetnjama parkom ili sa plivanjem. Nakon što završite period za negu perineuma, možete se vratiti svojim nedeljnim časovima treninga gimnastike ili trčanja.


Za početak, pokušajte da ne preterujete i ne zaboravite na odmor. Imajte na umu da efektivnost treninga zavisi od redovnosti vežbanja, a ne od intenziteta. Dva treninga nedeljno u trajanju od po 20 minuta daće daleko bolje rezultate nego 2 sata intenzivnog vežbanja jednom mesečno!

I na kraju, ne zaboravite da ugađate sebi! Anticelulit masaže u salonima za masažu, tretmani za učvršćivanje i toniranje u kozmetičkim salonima, stvoriće osećaj sreće i zadovoljstva i itekako su kompatibilni sa vašom dijetom!

Pročitajte više

Sličan sadržaj

  • Odvojite vreme

    Tokom trudnoće i porođaja vaše telo je bilo izloženo ogromnom stresu, pa zato dajte svom telu nekoliko nedelja odmora pre nego što krenete sa dijetom i vežbanjem.

  • Raznovrsna ishrana i optimalne količine

    Kako biste povratili vašu raniju liniju, najbolje je da imate raznovrsnu ishranu, raspodeljenu u 3-4 obroka dnevno, bogatu povrćem, mesom, ribom i mlečnim proizvodima.

  • Sport

    Da biste povratili zategnutost tela, morate izgradi sportsku rutinu. Pokušajte da uradite set vežbi prosečnog intenziteta svakog dana ili nekoliko puta nedeljno, bez preteranog opterećivanja vašeg tela.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.