Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Šta znači biti otac u ovo vreme?

Ponekad novi očevi teško nalaze svoje mesto. Da li se pitate kako ćete pronaći ravnotežu između roditeljskog autoriteta i uloge prijatelja svog deteta? Kako možete da podelite ovu ulogu sa vašom suprugom? Svi koji po prvi put postaju očevi često postavljaju sebi ova pitanja.

4 čitanje Maj 8, 2024

Sve nežniji i prisutniji u životu svog deteta, očevi igraju suštinsku ulogu, nekako izvan njihove predstave o autoritativnoj figuri. Očevi moraju da prožive ovaj prelepi period očinstva na najbolji mogući način.

 

Očinska figura tokom vremena

Do kraja 20. veka u zapadnim društvima otac je predstavljao autoritet. Njegova uloga je, bez sumnje, bila i da se druži sa decom. U tradicionalnom sistemu majka pruža emocionalnu podršku i svakodnevnu brigu. Pa ipak, u današnje vreme, ovaj tradicionalni sistem nije više aktuelan, pošto je većina današnjih žena zaposlena. Šta možemo reći o očevima? U sadašnje vreme sve su nežniji sa bebama i imaju hrabrosti da sve više pokazuju svoja osećanja. Međutim, i dalje predstavljaju autoritet, koji je itekako važan za decu. Takođe, očevi nude alternativu za odnos povezanosti između majke i deteta, što je itekako bitno za dobrobit porodice.

 

Odnos između porodice i društva

Savremeni očevi mogu deci omogućiti sticanje poverenja u vlastite snage, a to je nešto što majkama često vrlo teško pada: očevi podstiču decu da se otisnu u spoljašnji svet, ohrabrujući njihovu želju za istraživanjem. Kada se očevi igraju sa svojom decom ne smeta im da krše pravila ili da kombinuju igre. Oni vole da se igraju, a dete uvek traži još jednu igru.

Očevi istovremeno predstavljaju vezu između načina na koji se beba nameće porodici i načina na koji se integriše u društvo. Ipak, napredak je i dalje potreban u ovom pravcu.

Čak i ako su neki očevi aktivno uključeni u porodični život, statistika nam pokazuje da postoji određena neravnoteža. Trenutno žene izdvajaju oko 16 sati nedeljno za kućne poslove, u poređenju sa 6 sati u slučaju muškaraca. Takođe žene provode u proseku 17 sati nedeljno brinući o svojoj deci, u odnosu na 13 sati koliko provedu muškarci.

Majke su obično one koje se bave školskim zadacima dece i uopšte o svemu što je vezano za školu, ali kada se očevi uključe, to može biti samo korisno za decu. Zavisi od vas da pronađete pravi način da podelite svoje uloge. Domaći zadatak iz matematike može se uraditi sa tatom, domaći zadatak iz engleskog sa majkom, ili da je majka zadužena za školske zadatke, a otac za roditeljske sastanke.

Podela uloga i odgovornosti je važna za parove, jer uspostavlja dnevnu rutinu koja doprinosi strukturiranju života deteta, zbog čega će se ono osećati sigurno. Prema tome, očevi su u stanju da u potpunosti ispune svoju ulogu, ali podela uloga je takođe od suštinskog značaja i za olakšavanje obaveza svake majke. Opuštena majka znači srećno dete.

 

Izjave

Đorđe, otac malog Mateje

„Kada se moj sin rodio, bojao sam se da neću znati ni kako da mu promenim pelene. Moj tata je uvek govorio da su to ženski poslovi, i šalio se na tu temu. Prvih nekoliko nedelja nisam baš znao šta treba da radim. Mateja je čak i piškio dok sam mu menjao pelenu, i njemu se to činilo veoma zabavnim. Sada sam majstor!"

 

Sličan sadržaj

Uloga oca u 20. veku.

Otac je predstavljao autoritet, njegova uloga je bila i da se druži sa detetom, ali ne i da brine o njemu.

Uloga majke u 20. veku

Mama su obezbeđivale emocionalnu podršku i svakodnevnu brigu.

Podela zadataka

Moramo pronaći načine da podelimo zadatke kada je u pitanju briga o deci. Majka može pomoći sa školskim zadacima, otac može da odlazi na roditeljske sastanke.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.