Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Komunikacija između oca i bebe

Da li ste konačno dešifrovali poruke koje vaša beba pokušava da vam prenese? Sada je vreme da svoje probleme rešite kao profesionalac!

2 čitanje Jun. 20, 2023

Osmeh, plač, gukanje... Kada beba komunicira, ja razumem skoro sve! Nekoliko puta sam pogrešio (zasmejavao sam je i uznemirio pre njenog odlaska na spavanje, morao sam da potražim sinonime za „ružne“ reči), pre nego što sam shvatio da beba savršeno komunicira sa mnom na njenom jeziku. Otkriće za nas oboje! Evo kako sam uspeo da dešifrujem bebine želje!


Komunikacija sa bebom

Beba plače, da li je nešto boli? Na početku nisam pravio razliku između njenog plača. Sada sam već naučio njen jezik: kada je umorna, kada je gladna, kada se plaši mraka, imam sve pod kontrolom. Izgradio sam sad već refleksne metode da je smirim: pričam joj o sebi, o mojim kolegama, o njenoj budućnosti, o poslednjoj fudbalskoj utakmici... Da bih je smirio, imam i neke svoje male lične metode: kada je vozim u kolicima ili kada je držim u naručju, nikada ne grešim!

Pošto sam dobar muž, želim da podelim obaveze. Ko ustaje usred noći kad beba plače? Tata! Moram ipak da priznam, da ponekad ne čujem bebu.
Beba se smeje, moj humor je legendaran! Prvi važni trenuci koje smo podelili su osmesi: anđeoski osmeh, saučesnički osmeh, lukavi osmeh... i onda, od četvrtog meseca, smejanje!

Znam neke nepogrešive trikove da nasmejem bebu: grimase, poljupce po telu kao da želim da je pojedem, a ponekad pevam komično, mlatarajući rukama. Oponašam različite likove, ponekad sam zmaj koji je pojede, igram sa njom igru skrivalice iza peškira. Ponavljam to više puta kada vidim da je to zasmejava. Većinu vremena kada nisam sa njom ona se dosađuje.

Beba i ja se dobro slažemo! Razgovarao sam sa njom još dok je bila u majčinom stomaku. Danas samo nastavljamo komunikaciju. Kada joj dajem igračku razgovaram sa njom; kada joj obuvam čarapice, pričam o čarapicama. Moj glas stimuliše bebu, tako da stalno razgovaram sa njom. Razumemo se. Sada poznajem različite faze njenog jezika: gukanje, grimase, prve reči, prve rečenice. Uvek ću se sećati trenutka kada mi je prvi put rekla „tata“. Čak su mi i suze potekle.

Potom dolazi „neću“ faza: kao i svi roditelji, prošli smo i kroz tu fazu. Pokazao sam joj ko je gazda! U stvari, pokušao sam...

 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.