Od 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Prvi godišnji odmor sa bebom

Još od kad ste bili trudni zamišljali ste kako će vaš život izgledati sa malim detetom, kako ćete mu pokazati svet, kako ćete mu omogućiti istraživanje, kako ćete ga voditi u bezbrojne avanture da bi steklo iskustva koje će zauvek pamtiti.

4 čitanje Apr. 29, 2024

Porodični život se radikalno menja nakon što dete dođe na svet, jer je sve podređeno njegovim potrebama. Čak i ako uspete da zadržite neke svoje navike koje vam donose energiju - druženje s prijateljima, izlazak u prirodu - moraćete da ih prilagodite novim potrebama vaše porodice.

 

Definišite svoja očekivanja

Život u troje neće biti isti kao život u dvoje. Javljaju se ograničenja, pa je zbog toga važno da odredite vaša očekivanja pre nego što krenete na put.

Ako želite da prvi odmor bude odmor, opuštanje i zabava, dobro je da sagledate vaša očekivanja. U prvih nekoliko meseci vi ste veoma potrebni bebi, zbog toga će se program odmora prilagođavati njenom rasporedu: ritmu kada je beba budna, satima za dojenje, vremenu za njeno spavanje, potrebi menjanja pelena, itd. Imaćete vrlo malo opuštenih trenutaka samo za sebe i možda ćete želeti da ih iskoristite za spavanje.

 

Izaberite odgovarajuće mesto za porodice sa malom decom

Obratite više pažnje na lokaciju i šta ova lokacija nudi porodicama sa malom decom:

 • Pozicija: bez obzira da li je reč o odmoru na moru ili u planini, biće vam potrebna soba koja je daleko od buke. Na moru ćete svakako ceniti lokaciju koja je blizu plaže, kako ne biste gubili vreme za odlazak do nje. Može biti neprijatno, ako morate da prevalite duži put po suncu sa malom bebom, čak i ako je u kolicima ili ako hoda sama.
 • Hrana: Ako dete ima više od godinu dana, sigurno ćete biti veoma oprezni u pogledu hrane. U prvom redu, govorimo o bezbednosti hrane i, zašto da ne, o načinima na koje je dozvoljeno bebi da konzumira tu hranu. Restorani sa stolicom za hranjenje su visoko cenjeni od strane svih roditelja koji imaju decu stariju od 6 meseci. Nemojmo zaboraviti na kuhinju sa čajnikom ili grejačem za flašicu, na mesta sa hladom itd.

 

Prtljag bebe

Veoma je važno da ne zaboravite bitne stvari u prtljagu bebe: ponesite dovoljno odeće, pelena, portikli, šešir, kremu za sunčanje, specijalne kreme, osnovne lekove, igračke. Neophodno je da ponesete lekove sa sobom, da ne biste imali razloga za stres na odmoru, posebno kada putujete u inostranstvo.

 

Više vremena sa bebom

Ne zaboravite da je svaka promena za bebe stresna. Svako iskustvo sa novim predmetima može izazvati nelagodnost kod bebe, jer su njoj potrebne rutina i poznate stvari. Zato će vašoj bebi biti potrebno više vremena da se oseća bezbedno.

Budite psihički spremni za bebina anksiozna stanja i ponudite joj svoju podršku.

 

Zanimljive stvari za bebu

Pobrinite se da sa sobom ponesete dovoljno atraktivnih igračaka, pripremite neke nove, da bi beba bila okupirana. Tako ćete imati i neke trenutke opuštanja. Bilo da putujete automobilom, bilo avionom ili vozom, pripremite više igračaka i zanimljive igre za put.

 

Raspored odmora

Odlučite šta je ono šta želite da uradite na ovom odmoru: da napravite dobre fotografije sa bebom, da osmislite program za igru, za opuštanje, za šetnje. Ali budite spremni da odustanete, ako stvari ne idu baš onako kako ste isplanirali.

Pošto je odmor zabavniji kada idete sa prijateljima, pokušajte da isplanirate svoj odmor tako da možete ići sa drugom porodicom koja ima dete istog uzrasta, kako biste imali iste aktivnosti, ista interesovanja i kako biste mogli pomoći jedni drugima. Uspešan odmor je odmor na kojem se svi dobro osećaju.

Sličan sadržaj

Definišite svoja očekivanja

Život u troje neće biti kao život u dvoje. Javljaju se ograničenja, pa je zbog toga važno da odredite vaša očekivanja pre nego što krenete na put

Bebin prtljag

Dovoljno odeće, pelena, portikli, šešir, krema za sunčanje, specijalne kreme, osnovni lekovi, igračke

Raspored aktivnosti

Odredite šta želite da radite na ovom odmoru, ali budite spremni da odustanete, ako stvari ne idu baš onako kako ste planirali.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.