Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Kada beba prohoda, dete i njegovi prvi koraci - kada, kako, gde?

"Jedna godina, 15 meseci, 18 meseci? Stalno se pitam kada će moje dete početi da istražuje svet na svojim nogama. Kako mogu pomoći svom detetu da prohoda?"

5 čitanje Jun. 28, 2024

Pre prvih koraka koje će načiniti sa poteškoćama i nestabilno, vaša beba će provesti prvih 9 meseci svog života sazrevajući od ležećeg položaja do položaja sedenja. To je proces pravilnog razvoja, vođen njenom velikom radoznalošću, željom da dodiruje, vidi i omiriše sve što joj se nađe na putu.

Puzeći ili stojeći ravno kao stub, stil zaista nije važan dokle god dete ima zeleno svetlo da istražuje sve na šta naiđe! Možete pomoći svom detetu da napreduje, ali samo ako uvažavate njegov ritam. Ne morate da žurite pre nego što beba napuni 20 meseci. Samo 3% beba prohoda oko 9. meseca, a manje od 60% kada napuni godinu dana.

 

Za hodanje su potrebni mišići

Prva faza: zagrevanje, stomak i ruke.

U prvih nekoliko nedelja nakon rođenja, beba vežba da učvrsti vratne i leđne mišiće, kako bi se pripremila za intenzivnije vežbe koje će morati da radi od četvrtog meseca. Radni raspored: pedaliranje nogama, vrtenje rukama, valjanje sa jedne na drugu stranu, sve ovo je odlično za trbušne mišiće.

Beba je sada spremna da se osloni na podlaktice i da ponosno digne svoju glavu. Ova pozicija će biti sve vidljivija u naredna dva meseca. Sa radoznalošću da otkrije fascinantni svet koji je okružuje, vaša beba vežba prevrtanje, a potom puzanje.

 

Druga faza: sedenje, povlačenje i podizanje u vertikalan položaj.

Oko 8. meseca beba postaje sposobna da ustane i da pruži ruke, kako bi dohvatila predmete (koje sada može da vidi još bolje). Beba je sada svesna prisutnosti i korisnosti svog tela u borbi koju vodi za samostalno istraživanje okoline.

 

Treća faza: Puzanje, stajanje uz podršku.

Od 9. do 12. meseca beba koristi nekoliko strategija kako bi došla do željenog mesta i kako bi uzela ono što želi. Prvo ide četvoronožno hodanje, zatim sledi podizanje na kolena, pre nego što bude moglo da stoji držeći se za ruke svojih roditelja. Čak i ako dete može biti pomalo nestabilno, lako dobija samopouzdanje u pogledu vlastite snage, vežba podizanje gore, dole, naizmenično, više puta zaredom.

 

Četvrta faza: stajanje i koračanje.

Sve što je sada potrebno je malo hrabrosti i odlučnosti da krenu sami! (U proseku negde između 10. i 13-14. meseca). Prvi koraci vašeg deteta biće neprocenjivi! Ako dete još uvek ne hoda kada napuni 19 ili 20 meseci, porazgovarajte sa svojim pedijatrom, koji će vam verovatno preporučiti da se konsultujete sa specijalistom za razvoj motorike.

 

Evo nekih saveta za samopouzdanje

 • Odgovarajuća obuća: Prvo pitanje je da li su bebi potrebne cipele ili ne? Prema mišljenju stručnjaka, odgovor je ne, kad god je to moguće.
  • Kod kuće stavljajte bosonogu bebu na meku i sigurnu površinu. Ovo je najbolji način da joj se omogući da samostalno prohoda.
  • Za izlazak izaberite mekanu i laku obuću na pertlanje, sa ojačanim đonom, da bi obuća čvrsto pridržavala nogu.
 • Ogradica za bebe: Različitih veličina i materijala, ogradica ima brojne prednosti: daje detetu nezavisnost, jer ono postaje sposobno da ustane držeći se za nju i isteže svoje noge dok stoji, uz osećanje sigurnosti. Ogradica je izuzetno korisna u nekim trenucima!
 • Pomozite svom detetu da prohoda bez da se vi zamarate. Nekoliko meseci, čak dva ili tri meseca, dete će želeti da vas drži za ruku. U početku, oklevajući, sa jednom nogom napred,a zatim i drugom, vaše dete će se osećati sve opuštenije stičući sve veće samopouzdanje, ali možda se neće osećati spremnim da vam pusti ruku. Veoma je važno da ne požurujete bebu i da joj čestitate za svaki mali napor. Čak i kada vas dete drži samo jednim prstom, još uvek oseća potrebu da se uveri da je sigurno.
 • Igračke (kamioni, kolica, itd.): U uzrastu od oko 10-12 meseci dete ne želi ništa osim otkrivanja onoga što se događa izvan prostorije u kojoj se nalazi ili u dvorištu. Problem leži u raskoraku između želje i sposobnosti da se to uradi, i dete mora da prohoda da bi rešilo ovu misteriju! Zbog toga su igračke na koje može da se osloni veoma korisne u periodu kada beba počne da hoda.
 • Dubak/hodalica - za i protiv: Nakon što je postao predmet značajnih kontroverzi i zabranjen u nekoliko zapadnih država (uključujući SAD i Kanadu), pedijatri i specijalisti za psihomotoriku su se saglasili da ne preporučuju dubak. Razlog je što se misli da ograničava kretanje nogu i butina, kao i da pogrešno pozicionira ivicu stopala. Dubak je takođe odgovoran za brojne ozbiljne povrede beba.
  • Šta bi trebalo da znate: Nemojte podići ruke vaše bebe previsoko, jer to može da škodi njenoj stabilnosti.
  • Naš savet: igračke za oslanjanje moraju biti sigurne i lake, sa točkovima koji se mogu blokirati  (sprečavajući da povuku bebu).
Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.