Od 1 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Nepravilna stolica kod beba

Od pre nekoliko dana stolica bebe ne izgleda kao ranije. Da li je to normalno ili treba da se zabrinete?

4 čitanje Maj 8, 2024

Da li vaša beba pati od konstipacije? Pitanje možda zvuči čudno. Sigurno znate šta pojam „konstipacija“ znači: nedovoljno učestale stolice, ili čak izostanak stolica. Međutim, tvrde, suve stolice (poput malih kuglica), ili otežano pražnjenje, takođe predstavljaju nepravilnu stolicu.

Smatra se da dete do uzrasta do 18. meseca pati od konstipacije ukoliko nema najmanje jednu stolicu dnevno - kod beba koje se doje, ili tri stolice nedeljno u slučaju beba koje se hrane mlečnom formulom.

U većini slučajeva ovakve nepravilnosti se smatraju „funkcionalnim“, odnosno da uzrok poremećaja nije neka bolest. Opšte uzevši, ovaj oblik konstipacije ne predstavlja ozbiljan poremećaj i često se sreće kod beba u periodu od rođenja do navršenih 36 meseci, i može se izlečiti u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

 

Mogući uzroci konstipacije:

 • Ako dojite, možda ste promenili ishranu, jedete više ugljenih hidrata, na primer, beli hleb (apsolutno je normalno, gladni ste), a nedovoljnu količinu žitarica i hleba od integralnih žitarica, koji su bogati vlaknima, koji pomažu boljoj pokretljivosti creva;
 • Ako je beba imala proliv: nije neobično da se odmah nakon ove epizode javi konstipacija;
 • Možda ste se vratili na posao i ostavili bebu sa dadiljom ili u vrtiću. Ujutru žurite, pa zbog ove promene u rutini, beba počinje da jede manje i ima tendenciju da postane mrzovoljna (što neće mnogo pomoći vašoj dnevnoj rutini). Ove promene mogu uticati i na stolice vaše bebe;
 • Možda ste u ishranu počeli da uvodite malu količinu čvrste hrane, što može biti uzrok konstipacije. Svaka beba je drugačija, to je normalno. Kada se uvodi čvrsta hrana, digestivni trakt mora više da radi i kod nekih beba je potrebno nešto više vremena da bi se prilagodilo promeni;
 • Možda vaša beba raste i vi (ili vaša okolina, koja vas na to ohrabruju) želite da je naviknete na nošu. Ako bebu prerano primoravate da koristi nošu, ovaj značajan korak može da dovede do stvarne blokade. Ako je to slučaj, bolje je da sačekate nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci pre početka ove nove faze u razvoju. Zapamtite da je jedino stvarno ograničenje koje imate da naučite svoje dete da koristi toalet (barem tokom dana) pre njegovog polaska u školu.

 

Kako možete da rešite problem konstipacije?

 • Kada dojite: Uverite se da imate uravnoteženu, raznovrsnu ishranu, bogatu voćem, povrćem i integralnim žitaricama, koji su odličan izvor vlakana. Takođe, pijte puno vode, najmanje 1,5 litru dnevno;
 • Dajte redovno bebi da pije vodu tokom dana. Ovo se preporučuje do uzrasta od 36 meseci i dalje, ako je potrebno;
 • Diversifikacija: Kada uvodite žitarice i pire u ishranu bebe, to istovremeno znači i manji unos tečnosti. Naviknite se da ponudite bebi vodu između obroka. Konstipacija se takođe može izbeći, ako nekoliko dana izbegavate bebi da dajete pirinač, banane i šargarepu, dok joj češće možete ponuditi voće i povrće (naravno, ako ih beba želi), kao priliku da zadivite njene papile ukusa!

Šta mislite o davanju supozitorija sa glicerinom, kako biste ubrzali proces? Preporučujemo vam da se posavetujete sa specijalistom pre primene bilo kog oblika samolečenja.

 

Kada dete treba da odvedete kod lekara, ako konstipacija ne prestane?

 • Ako je beba imala manje od dve stolice nedeljno;
 • Ako gubi na težini;
 • Ako ima bolove prilikom defekacije.

Ne morate preterivati sa brigom. Postoje jednostavni i efikasni tretmani, tako da će se beba uskoro vratiti u normalu. Pre primene bilo kakvog leka, ishrana ostaje ključ za izbegavanje konstipacije. Zapamtite da postoje neka deca (pa čak i odrasli) koja su prirodno osetljivija i mogu patiti od konstipacije, ali to uopšte ne utiče na njihovo zdravlje.

 

Sličan sadržaj

Šta je konstipacija?

Konstipacija znači da su stolice tvrde i manje učestale, ili u potpunosti izostaju.

Zašto se javlja konstipacija?

Glavni uzrok konstipacije je promena u ishrani deteta

Postoji rešenje za konstipaciju

Ponudite detetu uravnoteženu, raznovrsnu ishranu, bogatu povrćem, voćem i intregralnim žitaricama

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.