Od 2 godine
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Šta kad beba odbija hranu?

Nisu sva deca probirljiva kada je reč o hrani, ali neka deca postaju takva oko 2. godine, kada prolaze različite promene u razvoju i postaju samostalnija. Saznajte kako da se ponašate u vezi sa promenama u raspoloženju vašeg deteta.

5 čitanje Maj 9, 2024

Da li vaše dete želi pastu za večeru svakog dana? Ili beba odbija da jede sve što je zeleno? Period u kojem se deca nalaze može biti veoma izazovan, jer se njihove prehrambene navike sada formiraju.

 

Kako se odnositi prema različitim raspoloženjima bebe?

Kada dete odbije da jede ono što mu roditelji daju, on time izražava svoju samostalnost. Odbijanjem da prihvati ono što mu roditelji daju da jede, dete pokazuje da ima svoja mišljenja i osećanja. To je normalan korak u njegovom razvoju, postaje samostalno. Moguće je da želi prvo da proba, pre nego što prihvati da jede ponuđenu hranu. Neki stručnjaci smatraju da je neophodno da se bebi ista hrana ponudi i do 8 puta, pre nego što se ona odluči da li će je prihvatiti.

Ne treba da insistirate! Ponudite joj svaki put široku lepezu zdravih namirnica za svaki obrok ili za svaku užinu. Uskoro će se navići i prihvatiće zdravu hranu koju jede cela porodica.

Iako su deca godinama čudna kada je reč o jelu, ova faza može biti samo prolazna. Postoji mnogo stvari koje možete da uradite u ovom periodu da biste prevazišli problem, čini se da je ovo vreme u kome vaše dete formira svoje kulinarske preferencije. Pripremite teren; budite strpljivi i dozvolite detetu malo kontrole (pogledajte niže navedeni spisak mogućih koraka). Mnogi roditelji su pre vas već bili u ovoj situaciji i shvatili da se samo radi o prolaznoj fazi.
Ključno je da budite strpljivi! Kada dete odbije određenu vrstu hrane, moguće je da ono to radi, jer je ne prepoznaje. Deca ne vole nove stvari, što znači da se plaše svega novog i više vole da jedu hranu koju poznaju i na koju su navikla. Umesto da odustajete od nuđenja takve hrane, pokušajte da je pripremite na drugi način i ponovo je poslužite.

Dajte vašem detetu vremena da žvaće, guta i čak da se igra sa novom hranom. Igranje sa hranom je deo procesa učenja o njoj, što detetu pomaže da se hrani. Ako ga požurujete, vreme za jelo će postati stresno i neće biti zabavno, ni za dete, ni za vas!

Ako dozvolite vašem detetu da odabere voće ili povrće u prodavnici, može se dogoditi čudo. Pustite bebu da ona odabere voće ili povrće kada odete u prodavnicu. Neka vam pomogne da pripremite hranu u kojoj ćete da koristite to voće ili povrće. Dete bi rado probalo hranu koju je ono pripremilo, posebno dete koje želi da bude samostalno.

 

Saveti za izbegavanje negativnog raspoloženja u vezi sa hranom

Na različita raspoloženja bebe u vezi sa hranom utiču dva faktora: okruženje i, naravno, hrana koja joj se nudi. Možete učiniti nekoliko stvari, da biste sprečili promene raspoloženja vezano za hranu:
Pripremite okruženje u kome ćete hraniti dete:

 • Okruženje treba da bude mirno i tiho, pa tako treba da isključite televizor.
 • Stolnjak treba da bude jednostavan i da se na njemu nalazi ograničen broj posuda, kašika i šolja. Previše stvari mogu da skrenu pažnju bebe sa jela.
 • Koristite poznate predmete za stolom - to može biti opuštajuće za dete kada ih prepozna.
 • Sedite za sto sa celom porodicom i uključite i vaše dete u razgovor.
 • Apetit deteta varira od jednog do drugog obroka, iz dana u dan. Ne brinite ako ne pojede ono što vi mislite da mu je potrebno. Pokažite da poštujete njegov apetit i signale koje vam šalje.
 • Nemojte terati bebu da jede. Vaša uloga je da odlučite šta da date da jede i kada, ali neka beba sama odluči da li želi da jede ili ne.
 • Pri svakom obroku uključite i hranu na koju se dete već naviklo, a zatim mu dozvolite da odluči da li hoće da proba novu hranu koju ste mu ponudili.
 • Nemojte pripremati različita jela - to bi moglo da ohrabri dete da nastavi sa ovakvim ponašanjem.
 • Ponudite mu male porcije (1-2 kašike) - velike porcije mogu da ga obeshrabre.
 • Dajte mu vreme za žvakanje, gutanje i čak igranje s hranom. Igranje sa njom je deo procesa učenja o hrani. Ako ga požurujete, sva zabava će nestati i bićete pod stresom.
 • Neka bude prljavo! Iskustvo hranjenja će postati prijatnije i za dete i za vas. Pustite ga da istražuje, čak i ako se zaprlja - u većini slučajeva deca moraju analizirati, dotaći, omirisati i probati hranu pre nego što je pojedu.
 • Budite strpljivi! Kada dete odbije određenu vrstu hrane, moguće je da ono te radi, jer je ne prepoznaje. Umesto da se odreknete od hrane koju beba odbija, pokušajte da je skuvate na drugi način i ponovo je poslužite.
 • Pripremajte raznovrste, zdrave obroke i dajte joj dobar primer time što ćete jesti zajedno sa njim istu hranu. Ako dete vidi majku, oca ili rođake da jedu određenu hranu, biće spremnije da ih proba.
 • Ne pribegavajte podmićivanju slatkišima. To će ga samo da su naućiti da su neke namirnice privlačnije od drugih.
 • Budi realan! Moguće je da ne voli brokoli. Ali možete mu pomoći da otkrije druga nova jela za večeru.

 

Sličan sadržaj

Samostalna beba

Kada dete odbije hranu koju mu roditelji nude, ono u stvari izražava svoju samostalnost

Igranje sa hranom

Igranje sa hranom je deo procesa učenja kod deteta, što mu pomaže da se kasnije samo hrani.

Pustite ga neka samo odabere

Pustite dete neka samo izabere voće ili povrće, kada idete zajedno u kupovinu

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.