Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Dadilja ili vrtić - plus i minus

Dadilja ili vrtić - plus i minus

 

Povratak na posao je dobra stvar, ali je izbor prave osobe koja će da brine o vašoj bebi apsolutno neophodan. Ne znate šta da izaberete? Da li razmišljate o izboru između vrtića, dadilje ili dadilje koja će da živi sa vama? Ova odluka je veoma teška

20.08.2019 - 14:33

Pronalaženje mesta u vrtiću ili pronalaženje dadilje u koju ćete imati poverenje može biti problem za mnoge roditelje. Ako izbor načina zbrinjavanja vaše bebe može ličiti na pravu trku sa preponama, onda predviđanje događaja može mnogo da pojednostavi stvar. Koja su prava pitanja koja treba sebi da postavite, koje su prednosti i koji su nedostaci različitih mogućih opcija?

Postoji mnogo važnih stvari koje treba analizirati. Prvo, morate biti svesni da ćete morati da napravite kompromis. Ne postoji savršena metoda i svaka od ovih metoda dolazi sa svojim prednostima i nedostacima. Zavisi od vas da odaberete ono što vam najviše odgovara, u skladu sa vašim prioritetima.

 

Vrtić

 

Prednosti - To je mesto socijalizacije i razvoja, koje savršeno odgovara bebama. Osoblje je kvalifikovano. Troškovi su niži od ostalih načina čuvanja bebe. Ali mogu postojati prilično velike razlike u troškovima u zavisnosti od toga da li je vrtić državni ili privatni.

Nedostaci - Teško je naći mesto. Program otvaranja i zatvaranja vrtića je strog i moraćete se prilagoditi. U vrtiću se deca često razboljevaju, jer se bolesti lako prenose sa jednog na drugo dete. Generalno, bolesna deca se ne smeju ostavljati u ovakvim ustanovama.

 

Dadilja

 

Prednosti - Ovaj metod je fleksibilan, jer se možete dogovoriti o određenom rasporedu, u zavisnosti od vaših potreba. Deca se mnogo ređe razboljevaju nego kada su vrtićima, jer samo jedna osoba brine o njima i ona dolazi u kontakt sa ograničenim brojem druge dece.

Nedostaci - Pronalaženje dadilje nije lako, baš kao što nije lako imati potpuno poverenje u nju. Stan u kom dadilja živi mora biti čist, ona ne sme da puši, a vi morate biti sigurni da će se ona starati o bebi na odgovarajući način. Kada se dadilja razboli, nije lako naći nekoga da je odmah zameni.

 

Dadilja koja živi sa vama

 

Prednosti - Ovo je najfleksibilnije rešenje, jer više ne morate do nje da odvodite bebu. Dadilja se može prilagoditi vašim potrebama, a pošto ona brine samo o jednoj bebi, beba može uživati svu njenu pažnju. Na kraju dana, dadilja vam može dati detaljan izveštaj o tome šta se desilo toga dana.

Nedostaci - Morate imati puno poverenje u dadilju koju odaberete, jer ona možda neće imati potrebnu obučenost ili dovoljno iskustva da se brine o novorođenčetu ili o malom detetu. Može biti prilično komplikovano kada se dadilja razboli i ne može da radi.

 

Zajedničko čuvanje dece

 

Prednosti - Program se može prilagoditi vašim potrebama. Dete ne gubi dodir sa kućom, jer će jedno vreme biti čuvano u sopstvenoj kući.

Nedostaci - Nije lako pronaći porodicu blizu kuće sa kojom se možete razumeti, koja ima iste ograničenja kao i vi, ili koja ima isti sistem vrednosti kao i vi u smislu obrazovanja, na primer. Troškovi ovakvog načina su relativno visoki.

 

Grupe za igru

 

Prednosti – Grupa za igru je fleksibilna metoda za majke koje ne rade. Možete ostaviti bebu na pola dana do tri dana u sedmici, a ovo je specifično mesto gde deca otkrivaju radost grupnih aktivnosti, sve pod strogim nadzorom kvalifikovanog osoblja.

Nedostaci - Mesta su ograničena, najbolje je rezervisati nekoliko meseci unapred, a program otvaranja i zatvaranja je strog.

 

Članovi porodice

 

Prednosti - Poznajete osobu koja se dobro stara o bebi, pa tako nećete trpeti zbog dodatnog stresa. Članovi porodice se mogu prilagoditi vašem rasporedu i ograničenjima. Takođe, veza između njih i bebe je veoma tesna.

Nedostaci - Obrazovna pitanja mogu postati uzroci nesporazuma. Brinuti se o malom detetu takođe zahteva mnogo energije, tako da morate biti sigurni da deda i baba imaju sve što im je potrebno da bi se brinuli o bebi tokom dana.

 

Trenutak kada će o bebi početi da se stara druga osoba, može predstavljati trenutak velike transformacije. Da biste pomogli bebi da se lakše prilagodi, objasnite joj zašto se događaju promene i planirajte određeni period tokom kojeg se beba može postepeno naviknuti na novu životnu sredinu. Prvo možete da budete i vi uz bebu, a zatim je ostavite samu na nekoliko minuta, a onda svaki put sve duže i duže. Ovo je standardna praksa u vrtićima, a ovaj proces integracije može se obaviti na isti način i sa dadiljom, pa čak i sa bakom i dekom, ako će oni brinuti o vašem detetu.

 

Dete ima i svoje mišljenje

Ako je, kada ga ostavite ujutru ili odete po njega uveče, dete je mrzovoljno, ljuto ili bez energije, onda ovaj način nije za vaše dete. Možete porazgovarati sa direktorom vrtića ili sa dadiljom da biste saznali šta ne funkcioniše kako treba.

Pročitajte više

Sličan sadržaj

  • Vrtić

    Ova ustanova pomaže bebi da se lepo razvija

  • Dadilja

    Treba da bude osoba koja je pažljiva sa bebom, profesionalka i koja ne puši.

  • Članovi porodice

    Članovi porodice vam mogu pomoći kada je reč o čuvanju bebe, naročito ako su to baš baka ili deka.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.