Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Tri tajne odgovornog oca

Tri tajne odgovornog oca

 

Živimo bolje nego u prošlosti, u vremenu koje je povoljno za odgajanje zdrave dece. Neki od nas pamte da su naši roditelji imali ograničen pristup, kako informacijama o metodama podizanja dece, tako i osnovnim namirnicama za zdrav razvoj deteta.

19.08.2019 - 17:16

Od trenutka kada par poželi da ima bebu, otac nastoji da se ponaša odgovorno i da se aktivno uključi u porođaj i podizanje zdravog deteta. Evo tri jednostavne metode za svakog budućeg oca:

 

1. Uključivanje u negu deteta.

Dolazak deteta podrazumeva dodatni napor za oca pre i posle bebinog rođenja. Ako ćete postati tata, najlakši način da prođete kroz ovaj period je da se uključite, da naučite sve što treba da uradite da biste pomogli majci. Na taj način ćete biti neposredno uključeni u život vašeg deteta, uživajući u svim fazama.

U kratkom vremenu sve u vezi nege deteta postaće za vas prirodna stvar:

 • kako da uzmete bebu u ruke i kako da uspostavite vezu sa njom;
 • kako da pažljivim posmatranjem naučite da razumete šta beba traži kada plače;
 • večernje kupanje tokom koga ćete naučiti kako da pazite na bebu kako da je perete;
 • kako da menjate pelene;
 • kako da obučete bebi njeno odelce puno dugmića;
 • ishrana: kako i čime da je hranite;
 • čišćenje nosa pumpicom za nos, merenje temperature, stavljanje supozitorija, rezanje noktiju.

 

2. Uravnotežena ishrana

Očigledno je da ishrana majke i oca utiču na dete. Ono stiče navike gledajući roditelje.
Otac sa nezdravom ishranom teško da će uspeti da uvede zdravu ishranu za dete, ako on sam nije model za to.

Štaviše, sačinjene su studije koje su pokazale da ishrana oca pre začeća može imati značajan uticaj na zdravlje deteta. Posledice neadekvatne ishrane mogu biti defekti rođenja ili gojaznost i hronične bolesti. Na primer, studija iz 2013. godine je došla do zaključka da nedostatak folne kiseline u ishrani oca dovodi do takvih neželjenih posledica.

Druga studija pominje direktnu vezu između nedovoljno bogate ishrane (posne) u vreme začeća i normalne vrednosti glukoze u krvi deteta.

Ako želite da promenite nešto u ishrani, dolazak bebe može biti dodatna motivacija, za koju vas pozivamo da je prihvatite.

 

3. Puno igre

Postojaće trenuci u odrastanju i podizanju bebe kada ćete želeti da više izlazite sa svojim prijateljima na pivo. Čak i ako to činite, nemojte zaboraviti da vas beba čeka da se igrate sa njom. To je trenutak kada se povezujete i zbližavate, dobra prilika za bebu da nauči i razvije različite sposobnosti.

Za bebu se svaki trenutak može pretvoriti u igru. Vi ste bebina omiljena igračka, i kada joj govorite, i kada je hranite, i kada joj menjate pelenu ili kad je kupate. Možete se igrati sa njom dok je hvalite, dok joj menjate pelenu ili dok šetate u parku.

Ne zaboravite na sopstvene potrebe. Nijedno dete ne uživa u interakciji sa odraslom osobom koja je pod stresom. Vaša beba će osetiti kada je vaša energija negativna i može je preuzeti. Pronađite načine da se osećate dobro, da budete energični i da napunite svoje baterije.

Pročitajte više

Sličan sadržaj

 • Uključivanje u negu deteta

  Ako ćete postati tata, najlakši način da prođete kroz ovaj period je da se uključite, da naučite sve što treba da uradite da biste pomogli majci.

 • Uravnotežena ishrana

  Sačinjene su studije koje su pokazale da ishrana oca pre začeća može imati značajan uticaj na zdravlje deteta

 • Puno igre

  Vi ste bebina omiljena igračka, i kada joj govorite, i kada je hranite, i kada joj menjate pelenu ili kada je kupate

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.