Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Mama i beba: Kako stvoriti uravnoteženi odnos

Želite da izađete u grad, da pogledate neki film, ali vas je strah da ostavite bebu kod kuće sa dadiljom? Da li ste zabrinuti i kada ste na poslu, toliko da jedva čekate da odete kući i proverite da li je vaša beba u redu?

4 čitanje Sept. 7, 2023

Čak i razmišljanje o tome da ostavite bebu nekome na čuvanje nekoliko sati izaziva vam pravi bol u stomaku. Da li će se dadilja brinuti o bebi kako treba? Budite mirni, odvajanje je veoma važna faza u životu, kako vašem, tako i vaše bebe. Pomoći će bebi da izgradi svoj identitet i da stekne poverenje u vlastitu snagu. Pomoći će i vama ako se malo odvojite od bebe, pošto to doprinosi izgradnji uravnoteženog odnosa između majke i bebe.


Prvo odvajanje

Došlo je vreme da vi i vaš partner provedete romantično veče u gradu, a beba će ostati kod kuće sa dadiljom. Sam trenutak može izazvati anksioznost, što je normalno, ali ne bi trebalo da dozvolite da beba to primeti. Ako, pre nego što dođe dadilja, dete grlite deset puta češće nego što to obično činite, to neće dati očekivane rezultate, osim ako ne želite da ono shvati da će se nešto neobično dogoditi.


Kada dođe dadilja ostavite vremena da je upoznate sa bebom. Ako ste u situaciji da ovo uradite čak nekoliko dana ranije, bilo bi dobro da provedete nekoliko sati u troje sa dadiljom. Pozdravite se sa bebom pre odlaska (ne zaboravljajući da joj kažete da ćete se odmah vratiti). Ako vaše dete nastavi da vrišti, to samo znači da testira vaše granice i čim odete, ponovo će biti nasmejano.


Da biste bili mirni tokom razdvojenosti, možete u međuvremenu komunicirati sa dadiljom. Možete je zamoliti da vam pošalje poruku da vam saopšti kada bebe ode da spava, ili je možete nazvati telefonom npr. u vremenu između bioskopa i restorana. Takođe joj možete dati brojeve telefona vaših roditelja ili lekara. Možete u okviru preciznih uputstava dadilji predočiti raspored bebe, kako bi joj bilo lakše i kako biste i vi proveli mirno uveče.


Povratak na posao: između radosti i osećanja krivice

Ako vam je teško da ostavite dete samo jedno veče, verovatno se pitate kako ćete se snaći kada budete morali da se vratiti na posao, jer ćete tada svaki dan morati da ostavljate dete u vrtiću. U vašem srcu se vodi žestoka borba između želje da se vratite na posao i osećanja krivice što dete ostavljate na brigu nekom drugom.


Pogledajte na stvari iz mnogo optimističnije perspektive

Dete će se sretatii sa drugim ljudima i sprijateljiće se sa njima, dok ćete se vi radovati povratku u društveni život, pauzama za kafu ili ručak, u kojima ćete uživati izvan kancelarije. Apsolutno idealno za proćišćavanje vaših misli i sada ćete biti željni da uzmete dete iz vrtića na kraju dana.


Ako vas dete na kraju dana ne gleda ili se pretvara da ne zna ko ste kada dođete da ga uzmete iz vrtića, treba da znate da je to normalna reakcija. Morate dati bebi malo vremena da se navikne na odvajanje od osobe koja se brinula o njemu ceo dan. Ako dete počne da plače, to ne čini zato što je tužno, već zato što oseća potrebu da se oslobodi emocija koje su se skupile tokom dana. Kada ga zagrlite, suze će nestati kao rukom odnesene.


Neki saveti koji će pomoći vašem detetu da se oseća bolje

Odvajanje i ponovo spajanje su procesi kojima se mora rukovati veoma pažljivo.

Komunikacija i objašnjenja su neophodna. Svaki put kada ostavite malo dete sa nekom drugom osobom, objasnite mu da će provesti dan sa dadiljom i dajte mu ideju šta bi mogao za to vreme da radi, da se igra, da ide u šetnju. Recite detetu da ćete se večeras videti. Kada odete po njega možete ga upitati kako je provelo dan, ispričajte mu o vašem danu i recite mu da ste veoma srećni što ga vidite.

Postoje i drugi načini na koje detetu možete pokazati da čak i kada niste pored njega, ipak mislite na njega svakog trenutka. Naravno, omiljena igračka je idealna pomoć kada je reč o ovoj promeni. Možete mu dati i komad tkanine, npr. jedan od vaših šalova, pa ako mu je potrebno, ono će se smiriti na sam vaš miris. Ne zaboravite da, ako se ova situacija tretira mirno, i beba će se istovremeno osećati smireno i opušteno.

Sličan sadržaj

Strah da ostavite bebu sa dadiljom

Kada dođe taj trenutak, to može kod vas izazvati uznemirenost, ali ne treba da prenosite na bebi vaše emocije, inače će i beba postati uznemirena.

Šta možete da uradite da biste se oslobodili ovog osećanja uznemirenosti, kada niste pored vaše bebe?

Treba da razgovarate sa dadiljom i da je upoznate sa bebom nekoliko dana pre nego što je ostavite samu sa njom, tako da se beba navikne na dadilju.

Budite optimistični

Dajte sebi i bebi vremena da se naviknete na ovu novu fazu vašeg života.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.