Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Šta znači kad beba nemirno spava? Odmor i uloga odmora u životu bebe

Kada će vaša beba prespavati celu noć, bez buđenja? Da li je u redu da se dete okreće tokom spavanja? Kada je blizu vreme spavanja za vašu bebu, da li će ona spavati samo tri ili četiri sata, i da li ćete vi moći da se odmorite za to vreme?

6 čitanje Maj 8, 2024

Pre nego što dostigne nivo odmaranja kao kod odraslih, bebin mozak mora sazreti da bi razvio neke složenije cikluse. Najvažnije je usvojiti ritam dan-noć, na koji su odrasli naviknuti. Kod malog deteta iskustva zvukova, mirisa i osećaja razlikuju se od onih sa kojim se sretalo u majčinoj utrobi i na koje je bilo naviklo. Upoznavanje sa novim senzacijama može trajati duže kod nekih beba. Kako možete pomoći bebi? Smirite je, bebe obožavaju svoju rutinu i ljubav.

 

Dobar san za dobar razvoj

U prvih nekoliko meseci života bebe puno spavaju, tako da većinu svog vremena provode spavajući. Spavanje pomaže bebi da se oporavi od perioda kada je bila budna, ali i da se normalno razvija. Može se primetiti da kada beba spava, hipofiza (žlezda na bazi mozga) izlučuje hormon rasta.

 

U malom procentu je bebin san organizovan u dve različite faze, kao što je to slučaj kod odraslih:

 • Prva faza je period spavanja u kojoj nema brzih pokreta očiju. Tokom ovog mirnog sna, koji traje negde oko dvadeset minuta, bebe se tiho odmaraju, a hormon rasta je na najvećem nivou;
 • Druga faza podrazumeva spavanje u kojoj postoji brzo pokretanje očiju. U ovoj fazi bebe postaju malo uznemirenije i spavanje je površnije, sa nizom kratkih buđenja. Ovo je suštinski trenutak za sazrevanje mozga.

Između ove dve dobro definisane faze postoje i srednja faza spavanja, koja nije tako jasno razgraničena. Treba imati u vidu da bebe gotovo uvek počinju svoju noć sa nemirnim spavanjem. Novorođena beba spava u proseku 16 sati (sa ekstremima između 14 i 20 sati dnevno).

Trajanje sna će se postepeno smanjivati tokom vremena, sa oko 15 sati u 6. mesecu do 13 sati kada dete bude imalo oko 4 godine. Istovremeno, spavanje preko dana se takođe smanjuje na sličan način: od tri do četiri sesije spavanja u toku dana u 6. mesecu, na do samo dve sesije kada beba bude imala oko 12 meseci. Uskoro, odnosno negde oko 18. meseca, beba će spavati samo jedan sat u toku dana.

 

Spavanje tokom noći

Spavanje tokom noći, koje je često izvor brige roditelja, u velikoj meri zavisi od vaše bebe. Neke bebe se ne bude tokom noći u prvoj nedelji, a i ni kasnije, ali je većinom potrebno nekoliko meseci da bebin biološki sat napusti ciklus od 3-4 sata i da usvoji ciklus od 24 sata.

Postepeno, mališa će se usaglasiti sa spoljnim frekvencijama:

 • Ciklusi dan-noć;
 • Redovnost obroka;
 • Igranje;
 • Interakcija sa porodicom.

Sve to pomaže, kada beba nemirno spava, da se prilagodi i da postepeno prestane da se budi tokom noći.

 

Mala pomoć za bebu za njen miran i dubok san

Ni u majčinoj utrobi, ni u prvih nekoliko nedelja života, beba ne pravi razliku između dana i noći. Dobra vest je da možete pomoći vašoj bebi da se prilagodi, koristeći ove jednostavne metode:

 • Usmerite svoju bebu! Pobrinite se da noću u kući bude tiho i da su zavese navučene, tako da bebi ne smeta svetlost kada želi da zaspi. S druge strane, u slučaju dnevnog spavanja možete pustiti u sobu malo svetlosti. Možete se vratiti vašim svakodnevnim zadacima koje obično obavljate. Malo buke neće smetati vašoj bebi;
 • Uvedite određenu rutinu kada se ide na spavanje, tako da beba shvati da je došlo vreme za spavanje. Aktivnosti poput menjanja pelena, oblačenja pidžame, pevanja pesmice i grljenja, ali i autentična ljubav moraju biti deo ove rutine. Kada beba malo odraste, možete čitati priču sa njom;
 • Pobrinite se da imate potpuno drugačiju rutinu prilikom popodnevnog spavanja, kako se beba ne bi zbunila. Pesmica, poezija za decu ili poljubac;
 • Pomozite bebi da prihvati fiksni raspored. Nakon što ste je hranili na zahtev u prvih nekoliko nedelja života, možete početi da je hranite u fiksnim satima;
 • Pobrinite se da spavaća soba bebe ne bude previše zagrejana, ali ni previše hladna. Idealna temperatura bi trebalo da bude negde u rasponu od 18 °C do 20 °C;
 • Da li vaša beba još uvek spava sa vama u sobi? Za početak, možemo vam reći da će to smiriti bebu, ali i vas. Vi ćete mu biti blizu i ne morate da ustajete iz kreveta i odlazite u njenu sobu da vidite da li je sve u redu ili da je dojite. Preporučuje se da ovaj režim ne traje duže od prvih nekoliko meseci po dolasku bebe na svet. Bebe moraju biti naviknute da spavaju same u svojoj sobi. To je neophodno kako za kvalitet bebinog sna, tako i za kvalitet sna njenih roditelja;
 • Da li beba ne može da zaspi bez omiljene igračke, bez cucle ili sisanja palca? Ne uklanjajte sve ove stvari. One ne rade ništa drugo, osim što je smiruju i pomažu joj da zaspi. Beba će odlučiti kada je pravo vreme da napusti ove navike. Za sada nisu ništa više od neprocenjive pomoći za miran san;
 • Da li beba plače kad ide na spavanje? Dajte joj par minuta. Veoma često, bebe osećaju potrebu da proliju suze pre nego što zaspu, i ovaj proces je prirodan i pravilan. Ako se beba ne smiri, obiđite je. Najverovatnije treba samo da joj kažete da će sve biti u redu.

 

Bezbednost u krevetu

Izaberite krevetac koji je u skladu sa bezbednosnim standardima i čvrsti dušek odgovarajuće veličine, da biste sprečili situacije kao što je zaglavljivanje bebe između kreveta i dušeka ili između šipki kreveta. Bebe bolje spavaju na leđima. Lice je slobodno i tako može mnogo lakše da diše. Izbegavajte nepotrebne dodatke u krevecu (ćebe, jastuci, itd.).

Vreća za spavanje je dovoljna da se beba ne prehladi. Isto važi i za dodatne igračke. Dobro je da beba ima omiljenu igračku u krevetu, ali nije potreban celi asortiman krznenih prijatelja.

Da bi se smanjio rizik od smrti odojčadi, pedijatri preporučuju da bebe spavaju na leđima i da soba ima stalnu temperaturu (18-20°C - dovoljno da bebi bude toplo). Provetravajte spavaću sobu redovno i iznad svega, izbegavajte pušenje u dečjoj sobi!

 

Da li bebe sanjaju?

Nasuprot onome što neki ljudi misle, grimase koje vaša beba pravi tokom spavanja ne znači da sanja. Prema pedijatrima, bebe počinju da sanjaju tek oko 3. godine, kada su dovoljno zrele i da ispričaju svoje snove.

 

Sličan sadržaj

Važnost odmora za bebu

Važno je da se beba što bolje odmori, jer njen mozak mora sazreti ,kako bi razvio složene cikluse i usvojio ritam dan-noć, kojim odrasli žive.

Koliko je krevet važan za bebu?

Kada birate krevetac, morate to uraditi veoma pažljivo i izabrati krevetac tako da bude u skladu sa bezbednosnim standardima.

Snovi bebe

Mala deca sanjaju počevši od uzrasta od tri godine

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.