Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Kako pročitati govor tela bebe?

Nezavisno da li beba radosno mlati ručicama i nožicama, ako se smeši ili ako plače veoma glasno u krevetu, očigledno je da želi nešto vam kaže, ali šta?

3 čitanje Maj 8, 2024

Bebe se izražavaju od svog rođenja: izrazi lica, osmesi, gukanje, gestikuliranje. Za samo nekoliko nedelja beba će usavršiti svoj „jezik“, što će vam omogućiti da shvatite šta želi i šta oseća. Sa iznenađenjem i radošću roditelji otkrivaju trenutak kada beba postaje veliki komunikator. U nastavku vam predstavljamo kratak kurs tumačenja bebinog rečnika.

 

Osmesi koji toliko znače

Kada se beba smeši, ne radi to samo da vam pokaže da je srećna, već i da izrazi mnoštvo različitih raspoloženja i emocija, koje su uvek sjajne za komunikaciju sa vama.


Da li ste znali da ima više tipova smejanja?

 • Refleksni osmeh koji je prirodan za bebu: javlja se, na primer, kada beba zaspi nakon što je sisala i kada je zadovoljna i sita; to je refleks koji izražava blagostanje na fizičkom nivou, ali bez sumnje kada ga vidite topićete se od miline;
 • Osmeh uz oči koje se cakle ukazuju na radost i zahvalnost. Kao da želi da kaže: „Hvala ti što se brineš o meni, volim to!"
 • Osmeh sa udaranjem rukama znači:Ja te poznajem i volim da budem sa tobom".


Vaša beba plače i ne znate koji je razlog?

U slučaju beba, plač je jezik sam po sebi, i vi treba da pustite svoju bebu da se izrazi, jer je to njen način komuniciranja sa vama. Osluškujte vašu bebu, ima toliko toga da vam kaže!


Razlozi zbog kojih beba plače:

 • Kada beba počne da plače glasnije i glas postaje sve snažniji, znači da je gladna;
 • Kada beba počne da gunđa, bez sumnje želi da spava;
 • Ako počne odjednom da plače i glas je oštar, onda je sigurno nešto boli;
 • Kada glasno plače i zacrveni se, ona izražava svoju ljutnju ili frustraciju;
 • Ako na kraju dana beba neprekidno plače, najverovatnije je da je to zbog razdražljivosti tokom dana. Sve ove epizode plakanja pomažu vašoj bebi da se prilagodi ciklusu buđenje/spavanje i oslobađa se emocija koje su se nakupile tokom dana.


Razumljivo gestikuliranje

Počevši od 6. ili 8. meseca, beba će početi da koristi gestove, kako bi je drugi razumeli. Beba će vam privući pažnju skrivanjem lica iza ruku, trljanjem očiju, jer je to bebin način da vam kaže da je umorna, upiranje prstom da „nešto traži“ ili će svojim ispruženim ručicama pokazati da želi da je uzmete u naručje. Njihovi mali gestovi postaju sve učestaliji i kompleksniji, formirajući jedinstveni jezik. Ovo je prvi način govora, pre verbalnog jezika.

Ovaj način komuniciranja se široko koristi u zemljama engleskog govornog područja, posebno u vrtićima. Čak je i nazvan „znakovni jezik za bebe" i zasniva se na jednostavnom principu koji se odnosi na činjenicu da je svaka reč povezana sa znakom. Da bi se izrazila zapovest „tišina“, kažiprst se postavlja vertikalno na usne. Da bi se izrazila glad, trlja se sopstveni stomak. Ovo su neki jednostavni gestovi, koje vi i beba možete da vežbate. Tako ćete joj pomoći da na zabavan način nauči neverbalni jezik.

Sličan sadržaj

Beba komunicira osmehom

Bebini osmeh je u stvari njena emocija i njeno raspoloženje.

Zašto plače vaša beba?

Glavni razlozi zbog kojih beba plače su: osećaj gladi, želja da spava ili osećaj tuge.

Tipovi smejanja

Postoje tri tipa smejanja: refleksni osmeh, osmeh uz oči koje se cakle i osmeh sa udaranjem rukama.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.