Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Prvih 1000 dana u životu bebe

Prvih 1000 dana u životu bebe

 

Trenutak koji ste najviše isčekivali za vreme trudnoće jeste trenutak kada ćete imati veliki susret sa vašom bebom. Svi roditelji se pitaju kako će beba izgledati, na koga će ličiti, čije oči će naslediti

21.08.2019 - 09:11

Uoči dolaska deteta na svet nailazićete na raznovrsne priče i teorije. Svi jedva čekaju i sanjaju o susretu sa bebom. Vreme prolazi brzo, majčin stomak raste, i na kraju, svi su srećni i oduševljeni kada se čekanje završi.

Ono što treba da znate je da je prvih 1000 dana prava avantura, posebno zato što se smatra da su najvažniji u životu vašeg deteta.

 

Šta doživljava beba u prvih 1000 dana?

Beba otkriva svet zajedno sa vama i sa drugim članovima porodice.

Majka je ona koja vodi bebu kroz prve trenutke njenog života: njen topli glas je pratio bebu dok je još bila u njenoj utrobi, i sada je bebi lako da izdvoji i prepozna majčin glas. To je njegovo sidro u prvih nekoliko nedelja, kada se još uvek ne fokusira na slike i vidi samo senke.

Čarobni trenuci sa bebom ostaju zauvek u sećanju majke: prvi zagrljaj, prvo dojenje, prvo kupanje. Postoje i druga zajednička iskustva: prvo gukanje, prvi put kada dete stegne vaš prst, prvi put kada ustane ili sedne, kada prohoda, prvi zvuci, a zatim prve reči.

Dok dete raste roditelji sakupljaju lepe uspomene za svoja sećanja.

Savet: Vodite dnevnik u kome ćete zabeležiti važne trenutke u vašem porodičnom životu. Definitivno ćete voleti to da pročitate kada beba postane tinejdžer. Biće to divan poklon za vaše dete ako redovno vodite dnevnik (bez obzira da li to činite češće ili ređe) o zajednički provedenim trenucima.

 

Odnos sa majkom je veoma jak

Vi ste veoma potrebni bebi.

Fizički dodir je veoma važan u ovom uzrastu, tako da će beba voleti da je držite u naručju koliko god je to moguće. Opušta je i daje joj osećaj sigurnosti kada oseća miris i toplinu vašeg tela.

Pokušajte da joj ispunite ovu potrebu što je češće moguće! Veza sa majkom je neophodna.

Tokom ovog perioda stvara se veza koja će kasnije uticati na bebino ponašanje kao odrasla osoba. Budite pažljivi, odgovorite na bebine potrebe tako da ona zna da ste uz nju i da je ona deo vašeg sveta.

 

Dojenje zadovoljava sve potrebe tokom prvih nekoliko meseci života.

Dojenje ne zadovoljava samo prehrambene potrebe prvih nekoliko meseci života, već predstavlja i emocionalnu podršku koja je potrebna za skladan razvoj.

 

Veza se stvara u ranim godinama života.

Način na koji reagujete na bebine potrebe izgradiće njenu percepciju života i ojačati ili oslabiti njeno samopouzdanje. Pokušajte da obratite pažnju na sve detalje i da joj pomognete da se oseća snažnom i važnom. Dosledno zanemarivanje ovih aspekata stvara frustracije i osećaje bespomoćnosti, koje će voditi do nedostatka samopouzdanja i anksioznog ponašanja.

 

Fizički i intelektualni razvoj

Brzina rasta

Do prve godine beba će utrostručiti svoju težinu i rašće 2 cm svakog meseca.

Od ekskluzivnog hranjenja kroz pupčanu vrpcu preko zavisnosti od roditelja tokom prvih nekoliko meseci života, bebe posle 1000 dana mogu da jedu same, da hodaju, pričaju, koristite nošu, postajući samostalne u većini situacija u svom životu.

Za vreme ovih prvih 1000 dana beba će proći kroz toliko iskustava da ćete se posle ovog perioda odjednom naći u veoma važnoj fazi njenog života – polazak u jaslice.

 

Prehrambene navike

Kaže se da se navike u ishrani i diferencijacija ukusa formiraju u ranim godinama života.

Priuštite detetu tokom tog perioda što više kulinarskih iskustava, pustite ga da istraži hranu rukama, oseti njenu teksturu, okusi je. Na taj način ćete videti šta beba voli, a šta ne.

Obezbedite zadovoljavanje optimalnih potreba za hranljivim materijama, kao što su: proteini, masti, ugljeni hidrati i mikronutrijenti, koji zajedno obezbeđuju kvalitetnu ishranu i podržavaju bebin fizički i intelektualni razvoj.

Pročitajte više

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.