Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Kako se razvija mozak vaše bebe

Kako se razvija mozak vaše bebe

 

Neverovatno je gledati bebu dok uči nove stvari! Svaki dan beba napreduje i uči fascinantno brzo. Možda je neki budući Ajnštajn, ko zna?

19.08.2019 - 14:42

U prvoj godini života razvoj beba je fantastičan. Utrostručuju svoju težinu i rastu 50% u visinu!

Da li ste, međutim, znali da se najrelevantniji razvoj dešava negde iza scene, to jest, u glavi vašeg mališe? Njegov mozak može ostvariti i do dva miliona veza u sekundi u prva 24 meseca života!

Pedijatar Philippe Grandesenne, autor rada pod nazivom „Mališa, reci mi kako je bilo prvi put" (Bazard Culture) i rada pod nazivom „Mališa, reci mi ko si" (Marabout) detaljno predstavlja glavne faze ove hiperaktivnosti na nivou neurona.


Da li se dete rađa „jednako inteligentno“ kao odrasla osoba?

Dete poseduje sve buduće mentalne sposobnosti u vreme rođenja, pa čak i više od toga! Zaista je zabavno videti kako mozak novorođenčeta ima više neuronskih veza nego mozak odrasle osobe. To je ono što nazivamo urođenim sposobnostima.

Na primer, vaša beba je u stanju da prepozna sve zvuke univerzalno, ali njen maternji jezik se oblikuje kroz sluh i govor. Bebe imaju automatske reflekse, kao što su refleks hvatanja, prekrštanja ruku ili hodanje, iako je to fizički moguće tek od 8. meseca...

Neuralne veze postepeno pokazuju određenu regresiju, ostavljajući prostor za efektivno učenje. Neurolozi ga zovu „neuronski masakr“, kao da je mozgu potrebno pražnjenje, da bi se potom potpuno razvio!


Koja je uloga obrazovanja i učenja

U stvarnosti, inteligencija se ispoljava čim vaša beba počne da uči nove stvari i prilagođava novim situacijama.

Od tog trenutka psihomotorna i emocionalna sposobnost deteta definisana je onim što se dešava oko njega. Njegov mozak „snima“ sve i svašta. Imajući svih pet savršeno oštrih čula i slušajući maternji jezik tokom dana, mozak vaše bebe polako počinje da se organizuje.

Velika količina informacija koje dete „konstantno snima“ strukturira moždane veze, kroz koje vaš mališa uči da govori, da jede sam, da koristi nošu i da doživljava niz autentičnih osećanja i emocija. Proučavanje takvog razvoja je apsolutno fascinantno!


Kako možete pomoći vašoj bebi da se razvije, koordinira pokrete i bude opreznija

Jednostavno živeti zajedno sa bebom, uključujući i bebu u porodične aktivnosti koje se odvijaju u kući. Sve što učinite fascinira bebu. Ako vaša beba želi da je zagrlite, uradite to ne pitajući se šta bi drugi mogli reći. Deca imaju svoj ritam razvoja i roditelji se moraju prilagoditi!

Pročitajte više

Sličan sadržaj

  • Mozak bebe

    Vaša beba je u stanju da prepozna sve zvuke univerzalno, ali njegov maternji jezik se oblikuje kroz sluh i govor.

  • Uloga obrazovanja

    Velika količina informacija koje se "konstantno snimaju" strukturira moždane veze, preko kojih vaša beba uči da radi sve.

  • Pomozite bebi

    Jednostavno živite sa bebom i pored nje, uključite je u porodični životu i u aktivnosti koje se obavljaju u kući. Sve što uradite fascinira bebu.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.