Od 6 meseci
Članak
Add this post to favorites

Prednosti igre u životu vaše bebe

Moja beba voli da se igra, da skače i da trči kroz kuću, i čini mi se da nikada nije umorna! Kako mogu da usmerim njenu energiju, a da je istovremeno ohrabrujem?

3 čitanje Apr. 8, 2022

Vaša beba je puna energije od jutra do večeri i obožava da otkriva nove stvari. Zbog toga pažljivo treba da se koncentrišete da biste sprečili njene eventualne povrede. Međutim, svaki bebin entuzijazam ove vrste je samo blagoslovena slika i znak njenog odgovarajućeg psihomotornog razvoja. Sada ćemo pažnju usmeriti na važnost igranja sa decom i daćemo vam nekoliko ideja kako da se zabavite zajedno.

 

Postoji igra za svaki uzrast

Mala deca vole da se igraju od najranijeg uzrasta, a iznad svega, mnogo vole da otkrivaju nove igre. Pogledajte kako se beba smeje kada igrate sa njom igru skrivalice još od njenog navršenog 3. meseca, i mogla bi igrati ovu igru satima! Oko 7-8. meseca njena nova igra je bacanje omiljenih igračaka na pod, bezbroj puta!

Bebe smatraju da je zaista zabavno videti vas kako podižete igračku svaki put. Takođe vole jahanje na vašim kolenima ili rušenje velikog tornja od kocki.

Oko 9-10. meseca, bebe često počinju da puze! To im daje mnogo prostora za istraživanje! Stižu do svega što ugledaju i vuku predmete sa nameštaja i to ih čini veoma ponosnim na sebe.

Čim počnu da koračaju, žure da otkriju nove stvari i ne možete ih zaustaviti. Svaki dan donosi sa sobom novi napredak, kao što su hodanje unazad, skakanje, penjanje ili spuštanje stepenicama. Razvoj motorike povećava njihov fizički kapacitet - ravnotežu, agilnost, tonus mišića - ali i čulni kapacitet i poverenje u sopstvene snage.

 

Dođi da se igraš sa mnom!

Oko 6. meseca bebina pažnja je ograničena i traje na samo nekoliko minuta. Ona voli da se igra lutkarskog pozorište sa rukama ili „ko je ovde?“, ali nemojte se sa njom igrati satima, jer je možete zamoriti.

Oko 2. godine pažnja deteta je mnogo duža ... pod uslovom da ne igrate stalno istu igru. Iskoristite svoju maštu da kombinujete spore igre sa onima koje uključuju intenzivnije aktivnosti. Ne zaboravite da povremeno napravite pauzu, da ne bi došlo do preterane stimulacije.

U tom uzrastu mala deca vole da se igraju sa svim predmetima koji im dođu pod ruku. Njihovo najveće zadovoljstvo je kada ruše kocke za građenje ili kada se igraju „piknika“ sa kuhinjskim priborom. Postoje trenuci kada stvarno pomislite da je besmisleno davati im prave igračke!

Da biste razvili agilnost bebe, možete izgraditi mali poligon prepreka koristeći jastuke, igračke, kartonske kutije, koje dete mora da zaobiđe ili ispod kojih mora da se provuče. Igre sa loptom, plivanje, igra skrivalice, tricikl ili bicikl su takođe aktivnosti za razvoj fizičkih sposobnosti u ovom uzrastu.

 

Gimnastika za bebe

Od 2-3. godine starosti (ili čak 1. godine, u zavisnosti od aktivnosti), mala deca mogu da učestvuju u časovima sporta ili, bolje rečeno, u časovima gimnastike za bebe! Evo odličnog načina da im omogućite da utroše svoju energiju van kuće, ako imate sreće da imate takav klub u blizini vašeg stana ili kuće.

Očigledno je da se ne radi o intenzivnim vežbama ili o igri gde postoje stroga pravila, već će ovi kursevi pomoći bebi da raste, ohrabrujući njenu svest o sopstvenom telu, kroz niz aktivnosti i igara posebno osmišljenih za malu decu.

Svrha ovih časova gimnastike nije da vašeg malog anđela pretvori u malog šampiona, već da mu pomogne da postane veštiji i precizniji u svojim kretnjama. Na taj način bebe razvijaju svoju ravnotežu, koordinaciju i brzinu reagovanja, ali i poverenje u sopstvene snage, poštovanje prema drugima i timski duh, koji su svi neophodni za budućnost vašeg deteta!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.