3

Vaše treće tromesečje u trudnoći

Kako vreme brzo prolazi! Ne stresirajte se, to je poslednje što biste trebali da činite. Sa brzim pristupom dolazite do dugo očekivanog momenta: da držite bebu u sopstvenom naručiju. Opustite se i nastavite da čitate kako da se najbolje pripremite za rođenje vaše bebe.

 

Koliko traje treće tromesečje trudnoće? 

Treći trimestar trudnoće počinje početkom sedmog meseca – ili preciznije, datira iz 28. nedelje trudnoće. Kraj trećeg tromesečja je, naravno, individualnija stvar – odrediće je samo vaše telo, započinjajući akciju rađanja. Ovaj trenutak se brzo približava i uskoro ćete moći prvi put da zagrlite svoju bebu! 

 

Treći trimestar trudnoće – šta vredi znati?

Kada uđete u treće tromesečje, vaš mališan ima u proseku oko kilogram. U bliskoj budućnosti će intenzivno rasti, a obim abdomena će se povećavati za oko centimetar svake nedelje. Treće tromesečje je trenutak kada morate da promenite garderobu, jer većina vaše odeće pre trudnoće uskoro više neće stati. Uvećana materica takođe može da sabije m.in. na bešici ili dijafragmi – otuda povećan pritisak na bešiku u 3. tromesečju i nedostatak daha kada se govori. 

 

U poslednjem tromesečju dete proizvodi dosta telesne masti, a njegova težina se povećava 3 ili čak 4 puta. Kako telo raste, takođe ima sve manje prostora za kretanje – zbog čega njegovi šutevi i pokreti postaju sve intenzivniji i ređi. Međutim, ne bi trebalo da bude manje od 10 na sat. 

 

Približno usred trećeg tromesečja, beba okreće glavu nadole, zahvaljujući kojoj stomak malo pada. Lakše vam je da dišete, ali možete očekivati više udaraca ispod rebara. 

 

Treće tromesečje – dijeta buduće majke

Jelovnik u trećem tromesečju trudnoće treba da sadrži pravu količinu proteina, da pokrije potražnju za mastima, uglavnom iz grupe omega-3, i složenih ugljenih hidrata, i da trudnici obezbedi esencijalne vitamine i minerale. Više o tome šta jesti u trećem tromesečju, možete pročitati u članku: Dijeta u III trimestru trudnoće. Preuzmite i meni za treće tromesečje. 

 

Fizička aktivnost u 3. tromesečju trudnoće 

Rastući u trećem tromesečju, abdomen dovodi do toga da se centar gravitacije tela blago promeni. Pored toga, možda će vam biti teže da dišete i možda ćete se osećati umornije. Dakle, ako ste pre trudnoće ili u njenim ranijim fazama vodili računa o redovnom treningu, sada ćete morati da se naviknete na drugačiji način selidbe, a neke aktivnosti zamenite pogodnijim za potrebe i sposobnosti organizma.

 

U trećem tromesečju trudnoće, vežbe na lopti su savršene, koje pomažu u oslobađanju kičme. Nežno vežbanje u bazenu je takođe dobra ideja. Pored toga, možete izvesti čučnjeve, karlične krugove, penjanje po nogom, podizanje nogu ili nežne pokrete ramena i vežbe podlaktice. Međutim, vežbe za zatezanje trbušnih mišića se ne preporučuju. Uvek pažljivo posmatrajte svoje telo i ako neka vežba izaziva nelagodnost, zaustavite je. 

 

Treći trimestar trudnoće je odličan period da uključite vežbe disanja u svoju aktivnost (ako već niste). Pokušajte da dišete sa dijafragmom, ili olovite dug dah do abdomena – pokreti grudnog koša tada treba da budu minimalni. Takođe se fokusirajte na duge izdisaje, koji imaju opuštajući i smirujući efekat na organizam. Vežbe disanja možete naučiti i u trećem tromesečju trudnoće tokom časova u porođaju. 

 

Simptomi raznih bolesti u trećem tromesečju

U trećem tromesečju mogu vas prati razne bolesti tipične za ovaj stadijum trudnoće. Na primer, vaginalno pražnjenje u trećem tromesečju može biti intenzivnije nego prethodnih meseci. Vodeno pražnjenje vagine je prirodni fenomen o kojem ne morate da brinete – njihov posao je da štite od potencijalnih infekcija. Ako se, s druge strane, smeđe vaginalno pražnjenje pojavi u trećem tromesečju, za sopstveni duševni mir najbolje je da odete kod ginekologa na pregled – obično je to jednostavno fiziološki simptom predstojećeg porođaja, ali u nekim slučajevima smeđe vaginalno pražnjenje u 3. tromesečju može ukazivati na, na primer, nepravilno pozicioniranje posteljice. Zato je bolje da se sa lekarom uverite da je sve u redu da mirno sačekate porođaj. 

 

Još jedna boljka karakteristična za treće tromesečje je bol u donjem delu stomaka. Blagi bolovi u donjem delu stomaka u trudnoći, u 3. tromesečju, mogu biti posledica popuštanja ligamenata mišića karličnog poda i ne morate da brinete o tome. Međutim, uznemirujući simptomi u trećem tromesečju trudnoće svakako uključuju jake bolove u stomaku i krvarenje – u takvoj situaciji obratite se svom lekaru što je pre moguće. 

 

Brzorastući stomak može da optereti područje niskih leđa, zbog čega je bol u leđima u trećem tromesečju jedna od bolesti na koju se najčešće žale buduće majke. Da biste ublažili takve simptome, vredi voditi računa o redovnoj fizičkoj aktivnosti, a na kraju trudnoće – opustiti leđa. 

 

U trećem tromesečju trudnoće možete posmatrati i mnoge druge bolesti, kao što su: 

 

  • povećan apetit i dobijanje na težini, 

  • nesanica, 

  • Zatvor 

  • gorušica 

  • penušavo u trbuhu, 

  • grčevi u mladunčetu, 

  • Tvrd stomak, dakle takozvani položaj materice, i prediktivne kontrakcije (to su normalni znaci da se telo priprema za porođaj). 

Pregnancy title icon
week by week