Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

32. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba se još uvek razvija dok ulazite u poslednji krug, ali od sada se uglavnom usavršava i polira. On ili ona se spremaju da Vas upoznaju!  

2 čitanje Jun. 16, 2023

RAZVOJ BEBE

Kosti su joj skoro 100 % dovršene, a nokti su joj na mestu na njenim malim prstima. Ubrzo će njena koža izgubiti crvenilo i postati one lepe ružičaste boje koju novorođenčad imaju. Nadbubrežne žlezde su joj trenutno velike. Izlučuju steroidne hormone, uključujući kortizol (prirodni kortizon). Kortizol igra važnu ulogu - ne samo da pomaže indukovanju kontrakcija kada dođe vreme, već i pomaže organima, kao što su pluća, da sazru. Nakon rođenja, nadbubrežne žlezde će se dramatično smanjiti i biti u proporciji s veličinom Vaše bebe.

32 tjedna trudnoće: razvoj bebe i prehrana

VAŠE TELO

Da li ste otkrili da Vaš probavni sistem radi sporije u poslednje vreme? Još jednom na tome možete zahvaliti svojim hormonima. Pomozite crevima da bolje funkcionišu i poboljšajte svoj opšti osećaj dobrobiti tako što ćete jesti suvo voće, orašaste plodove, integralne žitarice i drugu hranu bogatu vlaknima. Kraj je na vidiku! Od sada biste mogli ići na pregled svaka dve sedmice. To pomaže da budete sigurni da s Vašim mališanom sve bude tačno onako kako bi trebalo biti. 

ISHRANA

Osetljiva koža Vaše bebe biće stavljena na test i tokom i nakon rođenja jer više neće biti zaštićena amnionskom tečnošću. Ako dojite bebu, dobiće sve hranljive materije koje njena koža treba od Vas. Osim ako trenutno nemate alergiju na hranu, nema potrebe da izbegavate hranu za koju mislite da bi mogla Vašoj bebi da prouzrokuje neku alergijsku reakciju, poput ekcema koji je česta kožna bolest.   
 

SAVETI

Razmišljate o tome šta da ponesete u bolnicu? Ne zaboravite da uključite pisane beleške o dojenju. Zapisivanje Vaših planova dojenja pomoći će bolničkom osoblju da razume Vaše želje i ponudi Vam potrebnu podršku.  

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.